ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ 14

Τι ειπώθηκε την πρώτη ημέρα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ (7 photo)

19/03/2016

Ξεκίνησαν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ, με την ομιλία του προέδρου του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλου και τους χαιρετισμούς της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά καθώς και του εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Νίκου Διακουλάκη. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου συνεχιζόντουσαν οι τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος.

12272649_245940655750647_65286546_n

panelladiki2

98d425be-7ad8-4a1e-9563-13e1acb1c120

12322905_1128350233894192_8008569489719538449_o

Bulbasakos or

12596326_245941612417218_1920045280_n

Τη συνδιάσκεψη παρακολούθησαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης και Δημήτρης Κρεμαστινός,ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Χάρης Καστανίδης ο Βασίλης Έξαρχος, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Μανόλης Όθωνας, όπως και οι Γιάννης Τούντας και Παύλος Αθανασόπουλος μέλη της συντονιστικής επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Στη συνδιάσκεψη παρευρέθηκαν επίσης οι πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας, Γιώργος Κυρίτσης και Γιάννης Πανούσης.

theo-panelladiki

Κάλεσμα στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου να συμμετάσχουν σε έναν ανοιχτό διάλογο απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην εισήγησή του στην διήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η προγραμματική συνδιάσκεψη είναι ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση «ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό όμως στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα». Ανέφερε ακόμη ότι ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή και, όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα από την βάση κινητοποιεί τον ευρύτερο χώρο και πρέπει να γίνει με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση, με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι «απαιτείται μία νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προγραμματική συμφωνία που θα επιδιώξει μία πιο ορθολογική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση και ταυτοχρόνως θα προωθεί και θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Επέκρινε ταυτόχρονα τη Ν.Δ. για το γεγονός ότι στην περίπτωση αδιεξόδου επιλέγει εκλογές και όχι μία κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή. «Εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα 15 μηνών. Άλλη μια εθνικά μη υπεύθυνη στάση. Για να κάνει τι; Να αναλάβει μόνος του την διακυβέρνηση ή να προχωρήσει και πάλι σε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας; Τα προβλήματα στην χώρα μας σήμερα είναι τόσο μεγάλα που δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς φαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν έχει μάθει από τα λάθη της», σημείωσε.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς ΕΔΩ

12527998_245941522417227_1515188508_n

Φ. Γεννηματά: Ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα

Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διαμορφώσουμε μαζί με όλες τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, τη μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρο, τόνισε η Φώφη Γεννηματά στο χαιρετισμό της στη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ, την συνεργασία με την οποία θεωρεί επιτυχημένη στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, και για να γίνει αυτό που χρειάζεται, «να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό, προοδευτικό πόλο εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε γιατί χθες έστειλε επιστολή, όπως συμφωνήθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στους αρχηγούς του Ποταμιού και του ΚΙΔΗΣΟ, με συγκεκριμένες προτάσεις, με τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει με την στήριξη της κοινωνίας στον στόχο που είναι η διαμόρφωση ενός νέου, πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από την βάση χωρίς αποκλεισμούς.

2491590

«Με σεβασμό στις πολιτικές παραδόσεις, τα κόμματα και τα πρόσωπα, με λόγο και ρόλο σε όλους, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς μηχανισμούς ποδηγέτησης της θέλησης των μελών και φίλων μας, με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες στη βάση της παράταξης. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Είναι ώρα να υπερβούμε τους εγωισμούς μας και να τελειώσουμε την εποχή της πολυδιάσπασης του χώρου μας. Είναι ώρα να δουλέψουμε μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες και να διαμορφώσουμε τις κοινές μας θέσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την χώρα. Γιατί ο λαός μας έχει ανάγκη από ένα πολιτικό bigbang ελπίδας, που θα στρατεύσει τις πιο ενεργές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε.

Η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για καθεστωτική νοοτροπία στο εσωτερικό επικαλούμενη το κομματικό κράτος, όπως ισχυρίστηκε που συγκροτεί και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εξηγώντας την απαράδεκτη ενέργεια της κ. Θάνου με την επιστολή που της έστειλε .Αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το κατα πόσον θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα συμφωνηθέντα με την Τουρκία κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι αυτοσυγχαίρεται ενω η Συμφωνία δεν συνιστά την κοινή μεταναστευτική πολιτική που επειγόντως έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το στόχαστρο της κ. Γεννηματά δεν ξέφυγε η ΝΔ για την οποία τόνισε ότι «έχει γίνει ήδη κατανοητό σε όλους ότι “πίσω” από το δήθεν “κεντρώο μεταρρυθμιστικό» προσωπείο, κρύβονται οι γνωστές αποτυχημένες, αδιέξοδες, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές λογικές. Αυτές που και πρόσφατα ταύτισαν την στάση της Ν.Δ. με τους απαράδεκτους εκβιασμούς και τις “κορώνες” του Καμμένου». «Λέμε ένα καθαρό όχι στο νέο αδιέξοδο διπολισμό μεταξύ Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

H oμιλία του Νίκου Διακουλάκη, Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

f44a0166-b237-4f07-a928-45cb4f7c8d23

Φίλες και φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ, εκ μέρους των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».

Με πολλούς από εσάς έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, στους πολιτικούς αγώνες για την «ανανέωση της αριστεράς», για το «δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία», για τους «στόχους του έθνους» μέσα στην «ενωμένη Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων», για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Στόχοι που, βέβαια, ισχύουν και σήμερα.
Συναντιόμαστε και πάλι, μαζί και με πολλούς άλλους στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, με νεώτερους φίλους, για να συμβάλουμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Πριν ένα χρόνο, μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας απόθεσαν τις ελπίδες τους σε μια αλλαγή στο κυβερνητικό τιμόνι, αλλά σήμερα απογοητεύονται γιατί είναι φανερό ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να υλοποιήσει έστω και ένα ελάχιστο μέρος όσων υποσχέθηκε.
Αντίθετα συσσωρεύει νέα δεινά που βαθαίνουν την κρίση, βαδίζοντας «χωρίς γνώση και κατεύθυνση» όπως είπε πρόσφατα ο Κώστας Σημίτης, και κρύβοντας την αδυναμία της πίσω από μια διχαστική ρητορική και μικροκομματικές καθεστωτικές πρακτικές, με κύριο στόχο, όχι την αναζήτηση συναινέσεων και βιώσιμων λύσεων, αλλά πρώτιστα την άλωση του κράτους για την εδραίωση της εξουσίας τους.
Σήμερα, είναι αναγκαία όσο οποτέ, για τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα, η ισχυροποίηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, μέσα από την ανασυγκρότηση, την ενοποίηση και την ανανέωση του κατακερματισμένου πολιτικού μας χώρου, του χώρου των προοδευτικών, μεταρρυθμιστικών, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων.

Με την δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάναμε πριν έξι μήνες, ένα πρώτο μεγάλο ενωτικό βήμα. Επείγει όμως να κάνουμε και τα επόμενα βήματα, πριν παγιωθεί ένα νέο δικομματικό σκηνικό και αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο ο δικός μας χώρος.
Καθυστερούμε, αλλά είναι θετικό ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται πιο έντονη και πιεστική η συζήτηση για την ενότητα, για ένα ισχυρό προοδευτικό πόλο.

Η Συνδιάσκεψη σας πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινής προγραμματικής μας πορείας. Ακολουθεί η Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών τον Απρίλιο και η ενιαία Προγραμματική Συνδιάσκεψη των δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το Μάϊο.

Δεν φαίνεται όμως να αρκούν, αγαπητές φίλες και φίλοι, οι προγραμματικές επεξεργασίες και οι συσκέψεις των φορέων μας, για να προσεγγίσουμε τους στόχους της ενότητας, της ανανέωσης και της ανάκαμψης.

Χρειάζεται κάτι περισσότερο που θα άρει τις επιφυλάξεις και την αποστασιοποίηση των πολιτών, που θα κινητοποιεί και θα συνεγείρει τη μεγάλη κοινωνική βάση της παράταξης, κάτω από μια νέα, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη προγραμματική πρόταση, με μια νέα πολιτική φυσιογνωμία και λειτουργία.
Οι πρόσφατες ενωτικές προτάσεις της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δημιουργούν μια νέα ευκαιρία και καλλιεργούν μια νέα προσδοκία. Τις στηρίζουμε και ζητάμε να προχωρήσει γρήγορα η σύνθεση τους.

Είναι όμως αναγκαίο να τις αγκαλιάσουν και όλα τα κόμματα και οι υπόλοιπες συλλογικότητες και προσωπικότητες του χώρου. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, και ειδικά των νέων και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της σημερινής δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο,

-να ανοίξουμε ανοικτό διάλογο και να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί παλιοί μας συναγωνιστές έχουν απομακρυνθεί, ενώ αποτελούν μέρος των θετικών πεπραγμένων της προηγούμενης κοινής μας πορείας, της θετικής πλευράς της μεταπολίτευσης. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν υπερβάσεις από όλους αφήνοντας πίσω ότι μας χωρίζει, για να προχωρήσουμε, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, στην κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης για την πολιτική ανάκαμψη του χώρου,
-να ενισχύσουμε την ενιαία πολιτική λειτουργία μας, την πανελλαδική μας δικτύωση και τα συμπαραταξιακά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος μας, έχοντας δεχθεί για ένα μεταβατικό διάστημα την πολιτική και οργανωτική αυτονομία των επιμέρους κομμάτων και φορέων, μέχρις ότου υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την οργάνωση ενός ιδρυτικού συνεδρίου δημιουργίας ενιαίου κόμματος,
-να απευθυνθούμε στο νέο κόσμο, χωρίς εύκολες υποσχέσεις, δημαγωγίες και λαϊκισμούς και να στηρίξουμε τις δημιουργικές και τις παραγωγικές δυνάμεις που είναι οι συντελεστές της νέας ανάπτυξης, της οικονομικής μεγέθυνσης και της παραγωγής πλούτου, ώστε να μπορούν να στηριχθούν οι κοινωνικές πολιτικές και ένα βιώσιμο δημοσιονομικά κράτος, ικανό να ασκεί το ρυθμιστικό του ρόλου,
-να προτείνουμε ένα σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αντιστοιχεί στην σημερινή πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και θα βασίζεται σε αλήθειες και σε προτάσεις για δίκαιη κατανομή των βαρών, με αποκατάσταση των αδικιών ενός παλιού στρεβλού λαϊκίστικού-πελατειακού συστήματος,
-να συμβάλουμε στη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία των θεσμών και των συλλογικών φορέων και στην ανάδειξη νέων εκπροσωπήσεων τους, απέναντι σε απαξιωμένες ηγεσίες, σε κρατικίστικα και πελατειακά δίκτυα και σε συντεχνιακά αναχώματα.
-να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό οργανισμό που θα λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συμβάλλει στην προώθηση των στόχων και των πολιτικών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για περισσότερη Ευρώπη, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, χωρίς αποκλεισμούς.

Και μια ισχυρή Ελλάδα μέσα σε αυτή την Ευρώπη.
Καλή επιτυχία στη Συνδιάσκεψη σας

συνδιάσκεψη 7συνδιασκεψη 8συνδιάσκεψη 12συνδιάσκεψη 13