βελεγρακης

“Η Τουρκία σήμερα”: Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου

10/03/2016

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ η εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου με θέμα “Η Τουρκία σήμερα, εσωτερική κατάσταση και περιφερειακές σχέσεις”.

Ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος Χρήστος Λουτράδης, ενώ την συζήτηση συντόνισε το μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Μανόλης Βελεγράκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης.

Ο συντονιστής της συζήτησης Μανόλης Βελεγράκης στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατανόησης της σύγχρονης Τουρκίας, παρουσιάζοντας τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που επιχειρήθηκαν τόσο στα πλαίσια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα, όσο και τους βασικούς σταθμούς της πολιτικής ιστορίας της νεότερης Τουρκίας.

Ο εισηγητής Χρήστος Λουτράδης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλαγές που συντελούνται με μεγάλη ταχύτητα στη γειτονική χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ανέλυσε και το πόσο επηρεάζεται η τουρκική πολιτική σκηνή από την συριακή κρίση.

Ο κ. Λουτράδης παρουσίασε τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, όπως το κουρδικό, αλλά και ζητήματα που ανακύπτουν από τον σαφέστατο περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών που επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν πολλά και σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τον ρόλο της Τουρκίας στη προσφυγική κρίση, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το “δόγμα Νταβούτογλου” καθώς και την στάση των αριστερών διανοουμένων στη γειτονική χώρα.