πΡΌΣΦΥΓΕς

Τελευταίο καμπανάκι για το προσφυγικό.

08/02/2016

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το προσφυγικό έχει τρεις διαστάσεις, την διεθνή, την ευρωπαϊκή και την εθνική. Και αν δεν γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες και στα τρία επίπεδα δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει άμεσα ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπισθεί η πηγή του προβλήματος. Στην Ε.Ε. πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αλλιώς ο καιροσκοπισμός και η αδιαφορία κάποιων κρατών θα μεταβληθεί γρήγορα σε έναν ασυγκράτητο εθνικισμό που θα πλήξει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Οι σκέψεις που γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για μετατροπή της χώρας μας σε «ευρωπαϊκή φυλακή μεταναστών» είναι απαράδεκτες ακόμη και ως σκέψεις. Η αντίδραση της Ελλάδας πρέπει να είναι άμεση και ξεκάθαρη πριν βρεθεί για μια ακόμη φορά να κυνηγά να αποτρέψει εφιαλτικά τετελεσμένα που θα μετατρέπουν, αν δεν έχουν ήδη μετατρέψει, τη χώρα οριστικά σε “αποθήκη ψυχών”.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, πέραν της εγρήγορσης των ίδιων των κρατικών δομών όπου υπάρχουν, να πρωτοστατήσει στην άμεση οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων. Δεν το κάνει μέχρι σήμερα με οδυνηρά αποτελέσματα.

Εμείς έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις μας σε όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και τονίσαμε στην κυβέρνηση εγκαίρως ότι η οποιαδήποτε συσχέτιση χρέους και προσφυγικού δεν θα φέρει αποτέλεσμα, ούτε στη διαχείριση του χρέους, αλλά ούτε και του προσφυγικού.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην Ε.Ε. για τα 5 hotspots σε 5 νησιά της χώρας σε ένα χρονοδιάγραμμα, για το οποίο εγκαίρως εκφράσαμε την ανησυχία μας. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά ανέλαβε δεσμεύσεις στην Ε.Ε. που φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει. Το καμπανάκι έχει κτυπήσει και η κυβέρνηση νομίζει πως είμαστε στην εκκίνηση. Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει όλες τις ενέργειές της. Στη δε Ε.Ε. πρέπει να συντονιστούν εκείνες οι δυνάμεις που έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί κοινή αντιμετώπιση και ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης να μην επαναφέρουν θέματα σχετικά με την συνθήκη Σένγκεν, γιατί απαιτείται περισσότερη και όχι λιγότερη Σένγκεν για την αντιμετώπιση του διεθνούς αυτού προβλήματος.

Ο Πρωθυπουργός στις αρχές Δεκεμβρίου εγκαλούσε την Ε.Ε. πως ενώ εμείς έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας και φτιάξαμε τα hotspot, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εκπληρώσει τίποτα. Πράγματι οι χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων. Γιατί η συμφωνία λέει δημιουργία hotspot και μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων στην Ευρώπη. Εδώ όμως δεν ισχύει το «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τα ψέματά μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός και η απαραίτητη συνεννόηση στο ζήτημα του προσφυγικού. Εμείς έτσι το αντιμετωπίζουμε. Καταθέτουμε προτάσεις σε όλα τα επίπεδα, στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με στόχο να βρεθεί λύση και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και για τους κατοίκους των περιοχών στη χώρα μας, οι οποίες περιοχές βέβαια έχουν συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα και θα πρέπει να τις σεβαστούμε. Διαφορετικά πολύ σύντομα, αν δεν έχει γίνει ήδη, η χώρα δεν θα διαχειρίζεται απλά το  πρόβλημα αλλά θα έχει ενσωματωθεί πλήρως στο πρόβλημα.

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα, σε συντονισμό με άλλες χώρες όπως η Ιταλία, να ζητήσει να αποκτήσει η Ε.Ε. αποτελεσματικά θεσμικά εργαλεία για τη βιώσιμη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μικτές μεταναστευτικές ροές. Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε μόνο από την Ευρώπη ούτε μόνο από την Ελλάδα. Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες τόσο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας.

 

Πηγή: KONTRANEWS