Capture

Απόσπασμα συνέντευξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ [10/07]

10/07/2015

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στη δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου, μεταξύ άλλων τόνισε:

Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, θα πρέπει να υπάρξει λύση και συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Δεν πρέπει να υπάρξει το σενάριο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Υπάρχουν κινήσεις οι οποίες γίνονται, μόλις τώρα μάθαμε ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία στην οποία αναφερθήκατε (η ελληνική πρόταση έχει αποσταλεί στους θεσμούς και πήγε στη Βουλή για ενημέρωση και προκειμένου να πάρει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδότηση από τους βουλευτές για να διαπραγματευτούν για την Ελλάδα). Η ενημέρωση στη Βουλή είναι θετικό να γίνεται για να λαμβάνουν γνώση, όλα τα κόμματα, της διαδικασίας των προτάσεων και θέσεων. Όσον αφορά όμως το θέμα της εξουσιοδότησης, την έχει έτσι κι αλλιώς πάντα η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως κάθε φορά και σε κάθε διαπραγμάτευση. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα από κανέναν αυτή τη στιγμή. Η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη και η σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τις προηγούμενες ημέρες ήταν μία θετική κίνηση. Είναι κατανοητό όμως το γεγονός από όλους ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να φέρει μία βιώσιμη συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα εντός της ευρωζώνης.

Το Σαββατοκύριακο πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας από την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα των διαπραγματεύσεων. Έχουμε δει μέχρι τώρα πολλά μπρος πίσω στις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων. Μπορεί να υπάρξει πάλι μια σχέση τεταμένη, μπορεί να ακούσουμε δηλώσεις από όλες τις πλευρές. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι. Αυτό που κρίνεται το Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιο συνολικό, κρίνεται το μέλλον και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Συνεπώς στο πλαίσιο της ευελιξίας θα πρέπει να μπορεί να γίνει μια συζήτηση στην οποία να έχουμε στόχο το συνολικό πλαίσιο και όχι το κάθε επιμέρους μέτρο. Θα πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το αναπτυξιακό πακέτο και να ξεκινάει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, τόσο η ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όσο και οι εταίροι οι οποίοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτό που κρίνεται είναι πολύ πιο ευρύτερο από την παρουσία μιας οποιαδήποτε κυβέρνησης και ξεπερνά τις οποιεσδήποτε διαφωνίες υπήρξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά των εταίρων, η γερμανική πλευρά η οποία παρουσιάζει μια αδιάλλακτη στάση θα πρέπει να κατανοήσει ότι το συμφέρον και της Ε.Ε. και της χώρας μας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που επιδιώκουμε όλοι, είναι να προχωρήσουμε με μια βιώσιμη συμφωνία η οποία θα δώσει λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η χώρα μας.

Σε αυτή τη διαδικασία έχουμε περάσει πολλές στιγμές στις οποίες ήμασταν περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξοι. Να σας θυμίσω την πρόταση των 8 δις από την ελληνική κυβέρνηση, την αντιπρόταση των εταίρων, στη συνέχεια την ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων και την απόφαση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Αυτή η διαπραγμάτευση έχει περάσει από πολλά στάδια. Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα πρέπει να τονίσουμε ότι επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, είναι μπροστά μας τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλοί από όλες τις πλευρές. Θα πρέπει να πάμε στο Eurogroup το Σάββατο, να συζητηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις, για να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Και βέβαια να κρατηθεί και η διαδικασία της δυνατότητας της ευελιξίας. Η Ε.Ε. λειτουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια και λειτουργεί με τη δυνατότητα της ευελιξίας. Το νέο πρόγραμμα μπορεί να εμπεριέχει ρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρχει ελάφρυνση μέτρων στην πορεία όταν θα πάει καλύτερα και θα υπάρχει υπεραπόδοση, έτσι ώστε πόροι να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς κοινωνικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση όμως, κρίνεται η πορεία της χώρας. Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει μία βιώσιμη συμφωνία για λύση και οι εταίροι και η κυβέρνηση να μην κρατήσουν αδιάλλακτη στάση σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσουμε μπροστά εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης και όλα τα άλλα, για τις ευθύνες, για τις καθυστερήσεις και όλα όσα έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα, θα έχουμε τον χρόνο μετά να τα συζητήσουμε.