giannakaki

Συνέντευξη Μαρίας Γιαννακάκη στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»

25/04/2015

Θέσατε την υποψηφιότητά σας στην κρίση των συνέδρων για την προεδρία του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε σε αυτήν την κίνηση.

Ως ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως άνθρωπος που δεν πολιτεύεται με τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά που είναι Δημοκρατική Αριστερά και επειδή δε θεωρώ τα κόμματα σημαίες ευκαιρίες, θεωρώ ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οφείλω να βάλω πλάτη στο κόμμα μου.
Πρέπει να κάνουμε απόλυτα σαφές το πολιτικό μας στίγμα, μέσω και της απαραίτητης οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος, με άμεσο άνοιγμα στον κόσμο και ξεκάθαρες κοινωνικές αναφορές, για ποιο πολιτικό σχέδιο δουλεύουμε. Για μένα, αυτό δεν είναι άλλο από τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και άλλων προοδευτικών ευρωπαϊστικών δυνάμεων, με την προοπτική δημιουργίας μιας μακρόπνοης προοδευτικής διακυβέρνησης.

 

Κατά τη γνώμη σας, γιατί η ΔΗΜΑΡ έχασε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Επειδή μπήκε στην τρικομματική κυβέρνηση ή επειδή έφυγε με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, ή είναι ακόμη βαθύτερα τα αίτια.

Η ΔΗΜΑΡ έχασε διαφορετικά κομμάτια των ψηφοφόρων της και με την απόφαση να συμμετάσχει στην τρικομματική συγκυβέρνηση, αλλά και με την αποχώρησή της με αφορμή το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Αν θέλετε, αυτό είναι και το βαθύτερο αίτιο της εκλογικής απίσχνανσης του κόμματος. Οι μεγάλες διαφορές θέσεων μεταξύ των στελεχών του κόμματος και η διαρκής προβολή τους στα ΜΜΕ και η εν γένει απώλεια του πολιτικού μας στίγματος, οδήγησε τον κόσμο να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς εμάς. Δώσαμε την εντύπωση πως πατούσαμε σε δύο βάρκες, πως κοιτούσαμε και δεξιά και αριστερά, σε μια περίοδο που η κοινωνία αναζητούσε σαφή προτάγματα. Σφάλμα μας επίσης, το οποίο πληρώσαμε πολύ ακριβά, είναι πως δεν κάναμε γνωστές στην κοινωνία τις ρεαλιστικές και προοδευτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες μας επί τρικομματικής, με αποτέλεσμα να μη γίνει ποτέ ευρέως γνωστή η προσπάθειά μας να εμποδίσουμε την εφαρμογή επώδυνων κοινωνικών μέτρων και να συνεισφέρουμε με προοδευτικό πρόσημο, παρά τη μικρή μας εκλογική επιρροή. Προσωπικά, ουκ ολίγες φορές έχω δηλώσει δημόσια, πως ορθά αποχωρήσαμε από την συγκυβέρνηση, αλλά οφείλαμε να το είχαμε πράξει νωρίτερα, από τον Απρίλη του ’13, όταν για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, νομοσχέδιο υπουργού –αναφέρομαι στο αντιρατσιστικό και τον κ. Ρουπακιώτη- δεν έφτασε ποτέ στη βουλή για ψήφιση, ελέω Μπαλτάκου και των συν αυτώ.

 

Πιστεύετε πως έχει πολιτικό χώρο η ΔΗΜΑΡ ή έκλεισε τον κύκλο της κι έχασε το τρένο και στη θέση της δημιουργήθηκαν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί.

Οι ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς όπως εξελίχθηκαν από τη Δημοκρατική Αριστερά στις σύγχρονες συνθήκες, οι προγραμματικές προτάσεις του κόμματός μας για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας είναι χρήσιμες όσο ποτέ στην ελληνική κοινωνία.

Πιστεύουμε πως αξίζει να συνεχίσουμε, γι΄ αυτό άλλωστε και είμαστε ακόμη εδώ. Θα προσπαθήσουμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ενότητα και οριστική αποσαφήνιση του πολιτικού σχεδίου για το οποίο το κόμμα εργάζεται, προκειμένου να είναι χρήσιμο στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

 

Για ποιο λόγο σήμερα να προτιμήσει κάποιος την ΔΗΜΑΡ για την πολιτική του έκφραση.

Είμαστε η Αριστερά του 21ου αιώνα, με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για μια Ευρώπη όπως πρώτη η Ανανεωτική Αριστερά οραματίστηκε. Προσβλέπουμε σε μια μακρόπνοη αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση, μακριά από ιδεοληψίες και κρατικίστικες τάσεις, υπέρμαχοι προοδευτικών και αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που θα αντιπαλεύονται τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και θα γίνουν το θεμέλιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η Δημοκρατική Αριστερά θα εργαστεί στην κατεύθυνση της έκφρασης των δυνάμεων της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής και ευρωπαϊστικής αριστεράς, απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης, του λαϊκισμού και των συντεχνιακών επιδιώξεων.