Κ. Μπαλάνος: «Σκέψεις και προτάσεις για τη ΔΗΜΑΡ»

Κ. Μπαλάνος: «Σκέψεις και προτάσεις για τη ΔΗΜΑΡ»

20/05/2015

Αγαπητοί, συντρόφισσες και σύντροφοι, επιτρέψτε μου να διατυπώσω σε συντομία λίγες σκέψεις και προτάσεις για το προσεχές συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και την προσπάθεια ανασυγκρότησής της μετά τη σοβαρότατη ήττα που υπέστη στις τελευταίες εκλογές και τη μη εκπροσώπησή της στο Κοινοβούλιο.
Εγώ θεωρώ την παρουσία και δράση της ΔΗΜΑΡ όχι μόνο χρήσιμη, αλλά αναγκαίο στοιχείο μιας ομαλής πολιτικής εξέλιξης και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Είναι σαφές ότι η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματός μας μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν είναι εύκολο εγχείρημα, πιστεύω όμως ότι είναι κατορθωτό.
Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, η συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου, η τεράστια ανεργία και η αδυναμία των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων να βελτιώσουν αυτήν την κατάσταση έχουν δημιουργήσει ένα ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο καθιστώντας τους πολίτες ευάλωτους σε κάθε είδους εκμαυλισμούς, λαϊκισμούς και εθνικισμούς. Σ’ αυτή τη δύσκολη και ασαφή συγκυρία η αυτόνομη παρουσία και παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ δεν είναι απλά χρήσιμη αλλά επιβεβλημένη. Θέλω να πιστεύω ότι το συνέδριο θα δώσει πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα και προβληματισμούς και ιδιαίτερα στο καίριο ερώτημα των αιτιών του τόσο χαμηλού ποσοστού που λάβαμε. Η γνώμη μου για ορισμένα θέματα είναι:
1) Κύριο χαρακτηριστικό της ΔΗΜΑΡ, σε λόγους και πράξεις, εσωκομματικά και εξωκομματικά, πρέπει να είναι η σαφήνεια, η ειλικρίνεια και η διαύγεια γραμμής πλεύσης.
2) Η ΔΗΜΑΡ σαν πολιτικός οργανισμός είναι κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
3) Αγωνιζόμαστε για την εδραίωση ενός πραγματικά δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο ισχύον εκλογικός νόμος είναι βαθιά αντιδημοκρατικός και παραμορφώνει βάναυσα τη βούληση του εκλογικού σώματος. Να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών και ο θεσμός των βουλευτών επικρατείας. Να θεσπιστεί η απλή αναλογική και να γίνει άρθρο του συντάγματος στην επόμενη αναθεώρηση του. Αιτιολόγηση του μπόνους είναι ο σχηματισμός σταθερών κυβερνήσεων. Εάν αυτό κριθεί ως υπαρκτό θέμα, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει π.χ. ένα μπόνους που να μην υπερβαίνει τις 10 έδρες και να δίνεται σε εκείνο το κόμμα ή τη συνεργασία κομμάτων που συγκεντρώνουν ήδη ( χωρίς το μπόνους ) το 50% των εδρών. Για συζήτηση θα πρέπει να μπει και το θέμα μείωσης του αριθμού των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.
4) Το θέμα της απλής αναλογικής πρέπει, κατά τη γνώμη μου, η ΔΗΜΑΡ να το θέσει ΑΠΟ ΤΩΡΑ. Πρέπει να τρόποι αν είναι δυνατόν, να βρίσκεται καθημερινά σε δημόσια συζήτηση, να καταγγέλλεται η αντιδημοκρατικότητά του και η προκλητική παραβίαση της βούλησης του εκλογικού σώματος.
5) Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι από όλες τις χώρες της Ευρώπης, μόνο η Ελλάδα, η Αλβανία και Βοσνία δεν έχουν ακόμη καθιερώσει για του πολίτες των αυτό το δικαίωμα. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτήν την κατάσταση.
6) Για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι φανερό ότι το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα λυθεί ούτε με δάνεια, ούτε με ευχολόγια. Όλοι, ντόπιοι και ξένοι, μιλούν για αναπτυξιακά προγράμματα, όμως κανείς δεν έχει παρουσιάσει κάποιο μελετημένο και τεκμηριωμένο σχεδιασμό. Είναι απογοητευτικό το φαινόμενο ότι τα πολιτικά κόμματα δεν προτείνουν δρόμους οικονομικής ανάπτυξης, δεν κατονομάζουν και δεν αξιολογούν τους οικονομικούς εκείνους κλάδους που μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα, και να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία της εθνικής οικονομίας. Εκείνο που η οικονομική κρίση έκανε φανερό είναι ότι η Ελλάδα πέρα από την προσφορά υπηρεσιών (τουρισμός) πρέπει να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγή προϊόντων, να καταστεί σε μια σειρά από αυτά όχι μόνο αυτάρκης αλλά και να εξαγάγει όπως π.χ. γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και να δώσει θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών. Κατά την άποψη μου το κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την αύξηση της παραγωγής και εξαγωγής των οπωροκηπευτικών, φρούτων, ελαιολάδου και κρασιού. Μπορεί και πρέπει να αυξηθεί η καλλιέργεια ζωοτροφών για την εκτροφή ζώων που θα καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά είναι δύο απλά παραδείγματα κλάδων που μπορούν να αναπτυχθούν και να ανακουφίσουν την οικονομία, υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμη που μπορούν να αξιοποιηθούν. Προτείνω η ΔΗΜΑΡ με τη βοήθεια ειδικών να καταρτίσει το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα και εκλαϊκευμένο να το παρουσιάσει στον ελληνικό λαό.
Βερολίνο Απρίλιος 2015