ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

Σε τρεις μέρες οι πολίτες αποφασίζουν.

Μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα. Να ξεκινήσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Με διεκδίκηση και συμμαχίες στην Ευρώπη.

 

Οι «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά»  με την ψήφο σας θα είναι στη Βουλή.

Η αλλαγή δεν μπορεί να είναι και δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος.

Η προοδευτική αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηριχθεί στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Είναι κόμματα που αφήνουν ανοικτή την πόρτα στις συντηρητικές πολιτικές.

Για αυτό η ψήφος στο συνδυασμό «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» είναι μια ψήφος χρήσιμη, σταθεροποιητική και  προοδευτική.

Είναι ψήφος για την προοδευτική διακυβέρνηση, που θα εφαρμόσει πολιτικές εξόδου  από την κρίση με οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Είναι ψήφος για να προωθηθούν σύγχρονες, οικολογικές, ισορροπημένες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και δημιουργικές ανατροπές στο εσωτερικό της χώρας.

Για να  επαναδιαπραγματευθεί η χώρα με τους εταίρους, για μια νέα συμφωνία  ουσιαστικής μείωσης του χρέους  και αλλαγής του προγράμματος προσαρμογής.

 

Υπάρχει άλλος δρόμος. Χωρίς εύκολες, αλλά με διαφορετικές λύσεις.

Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις.

Πρώτη, η δημιουργία συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή των πολιτικών λιτότητας και την εμπέδωση μιας νέας σχέσης με τους εταίρους. Η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί με αυτονομία  να ορίζει τις πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που θα συμφωνούνται.

Δεύτερη, η υλοποίηση ενός εσωτερικού  συνεκτικού προγράμματος  δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων αλλαγών στο κράτος και την οικονομία.

Με σχέδιο και ιεράρχηση.

Με  προτεραιότητα στις αλλαγές που δεν έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα. Με σταδιακή προώθηση αυτών που προϋποθέτουν δαπάνες, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. Οι εναλλακτικές μας προτάσεις θα φέρουν ανάκαμψη της οικονομίας και των δημόσιων εσόδων. Ξέρουμε όμως ότι  αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Όχι σε πλειοδοσίες, όχι σε εύκολες λογικές διανομής ανύπαρκτων πόρων. Όχι στη διατήρηση ή επαναφορά συντεχνιακών προνομίων.

Σήμερα πρέπει να λέγονται οι αλήθειες.

Σήμερα. Τώρα. Όχι αύριο, μετά τις εκλογές.

Πολλά «προγράμματα εκατό πρώτων ημερών» βρίσκονται σήμερα πεταμένα.

Πολλές προσπάθειες καλών προθέσεων, αλλά με ανεδαφικές απόψεις,  κατέληξαν σε ήττες. Η πολιτική αλλαγή για να  είναι βιώσιμη πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλιστικές θέσεις.  Και πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι η αλλαγή των συσχετισμών στην Ελλάδα δεν ισοδυναμεί με αυτόματη αλλαγή των πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πολιτική αλλαγή στη χώρα έρχεται. Ο  ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι πρώτο κόμμα. Μπορεί όμως μόνος του;

Η πληθώρα υποσχέσεων,  η άκριτη υιοθέτηση αιτημάτων,  οι ταλαντεύσεις στην πολιτική του, δεν υπηρετούν αποφασιστικά  μια μακρόπνοη προοδευτική διακυβέρνηση.

Είναι η ώρα της αλλαγής με ρεαλιστικό πρόγραμμα και αξιοπιστία.

Για αυτό λέμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει μόνος του τις τύχες τις χώρας. Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ένας αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η παρουσία του συνδυασμού «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» στη Βουλή, ώστε να υπάρξει  συμφωνία για ένα  πρόγραμμα αλλαγής με ρεαλισμό και όραμα. Θέλουμε να επηρεάσουμε το πρόγραμμα και την πολιτική της νέας διακυβέρνησης.

Έτσι θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση. Έτσι η προοδευτική διακυβέρνηση θα έχει προοπτική.

Η προοδευτική αλλαγή χρειάζεται στη Βουλή τον συνδυασμό μας «Πράσινοι- Δημοκρατική Αριστερά».

Γιατί έχουμε εναλλακτικό σχέδιο με ρεαλισμό και όραμα.

Γιατί έχουμε ρεαλιστικές θέσεις για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους και την αλλαγή της δημοσιονομικής προσαρμογής που παίρνουν υπόψη τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τις συνθήκες.  Γιατί έχουμε προτάσεις για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής με άλλες πολιτικές.

Γιατί είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εκσυγχρονισμούς και βαθιές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.

 

Γιατί επιδιώκουμε αλλαγή του μοντέλου  παραγωγής – κατανάλωσης, που να βασίζεται στην καινοτομία, τη δικαιοσύνη  και την προστασία του περιβάλλοντος.

Γιατί επιμένουμε στην ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Γιατί υποστηρίζουμε αταλάντευτα την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, την απαλλαγή του κράτους από τον κομματισμό και τη μετάβαση από τα κόμματα μεσσίες στην πολιτική με τη  συμμετοχή των πολιτών.

Γιατί προκρίνουμε μια δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και δεν μοιράζουμε υποσχέσεις για  φοροαπαλλαγές παντός τύπου.

Γιατί πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορεί να γίνει με προσλήψεις στο δημόσιο και με την επαναφορά ενός κρατικιστικού μοντέλου, αλλά με την αύξηση των  παραγωγικών επιχειρήσεων με εξωστρέφεια, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, με την ενίσχυση των πράσινων τομέων απασχόλησης και την εισαγωγή της καινοτομίας στην οικονομική δραστηριότητα. Γιατί πιστεύουμε ότι η κατανάλωση πρέπει να στηρίζεται στην παραγωγή αξίας και όχι στα δανεικά και να συνδέεται με την περιβαλλοντική προστασία.

Και όλα αυτά εντός της ευρωζώνης, με συμμαχίες που θα στηρίζουν την αλλαγή πορείας στη χώρα μας. Για την Ελλάδα, -ταυτόχρονα με αγώνες για την Ευρώπη της πολιτικής ενοποίησης. Για μια Ευρώπη που θα νιώθουμε ότι είναι το σπίτι μας.

Ως Δημοκρατική Αριστερά, από την ίδρυσή μας κινηθήκαμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.

Μετείχαμε σε μια κυβέρνηση με δυνάμεις που έχουμε μεγάλες διαφορές  για   να συμβάλλουμε στην αποτροπή της χρεοκοπίας και την παραμονή της χώρας στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Παλέψαμε αλλά δεν καταφέραμε να ωθήσουμε το κυβερνητικό έργο σε ένα διαφορετικό δρόμο.

Δεν προσκολληθήκαμε όμως σε καρέκλες.  Δεν πουλήσαμε τις αξίες μας. Αρνηθήκαμε την παραμονή μας στην κυβέρνηση όταν νοιώσαμε ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια παρέμβασης. Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση και υποστήκαμε  για αυτό μια  ανοίκεια επίθεση, από διάφορες πλευρές, για να στρεβλώσουν την εικόνα μας.

Στην πορεία αυτή κάναμε  και λάθη και δείξαμε αδυναμίες. Δεν ψηφίσαμε τα μνημόνια, αλλά δεν μπορέσαμε όσο έπρεπε να επιβάλλουμε την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας  την οποία τα δύο άλλα κόμματα δεν σεβάστηκαν. Δεν αναδείξαμε, όσο έπρεπε,  με δημόσιο τρόπο, τις διαφορές μας – τη στιγμή που έπρεπε.

Σε αυτή την πορεία δεν κινηθήκαμε με συμφεροντολογικά ελατήρια. Δεν αξιοποιήσαμε προς όφελός μας τις συγκυρίες. Δεν δείξαμε  υποταγή  στους οικονομικά ισχυρούς και στα μεγάλα συμφέροντα.

 

Περάσαμε από δοκιμασίες. Είμαστε όμως παρόντες. Με τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας, με την πολιτική μας υπευθυνότητα, με την πολιτική μας εντιμότητα απέναντι στους πολίτες και τη χώρα.

Αυτή η εμπειρία της κυβερνητικής συμμετοχής μας είναι σημαντική για τη συνέχειά μας. Τώρα ξέρουμε πολύ περισσότερα για τις δυσκολίες. Αποκτήσαμε εμπειρία από την άσκηση δημόσιων πολιτικών.

Σήμερα η συμπαράταξή μας «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» αποτελεί ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Δεν επιδιώκουμε να αθροίσουμε απλώς τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Πρασίνων. Θέλουμε τη συμμετοχή νέων ανθρώπων που θα δώσουν νέα δυναμική στα θετικά στοιχεία – που είναι πολλά –  από την κοινωνική, κοινοβουλευτική και ευρω-κοινοβουλευτική παρουσία  των χώρων της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής και ανανεωτικής αριστεράς.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες.

Σε αυτούς που σκέπτονται να απέχουν από τις εκλογές.

Τους καλούμε να συμμετέχουν.

Μόνο με την συμμετοχή των πολιτών είναι δυνατή η βελτίωση της κατάστασης στη χώρα.

Απευθυνόμαστε σε αυτούς που δηλώνουν αναποφάσιστοι. Τους νέους και τις νέες που είναι θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά αδικημένοι και  θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, με την Ελλάδα ισότιμο εταίρο στην Ευρώπη. Τους μεγαλύτερους σε ηλικία που θέλουν να στείλουν μήνυμα στη συντηρητική παράταξη, χωρίς τους κινδύνους της ασάφειας και της ταλάντευσης.

Τους καλούμε να απορρίψουν τα διλήμματα φόβου και οργής. Να προσέλθουν στις κάλπες με ψήφο θετική, με βάση τις πολιτικές θέσεις και όχι με κριτήριο ποιος θα είναι πρώτο κόμμα.  Εξάλλου αυτό έχει κριθεί.

Τους καλούμε να ενισχύσουν την αλλαγή με ρεαλισμό και όραμα.

Να ψηφίσουν «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».

Απευθυνόμαστε στους πολίτες που αναγνωρίζουν ως προτεραιότητα την αυτονομία της πολιτικής από κάθε λογής συμφέροντα. Σε αυτούς που κατάλαβαν πως είμαστε μια πολιτική δύναμη που δεν την κρατάει κανείς. Σε αυτούς που είδαν τη μάχη μας για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, την ανοιχτή κοινωνία. Ζητάμε τη στήριξή τους όχι ως επιβράβευση για τη στάση μας, αλλά ως εντολή για αγώνες και σήμερα και στο μέλλον.

 

Καλούμε τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, τους νέους και τις νέες, να ενισχύσουν το συνδυασμό μας.

 

Απευθυνόμαστε στους πολίτες που μας στήριξαν στο παρελθόν. Να μας αναγνωρίσουν την προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες να υπερβούμε τις εύκολες απαντήσεις κα τη λογική του  άσπρου – μαύρου. Τους καλούμε να προσέξουν  το εγχείρημά μας από κοινού με τους Πράσινους για μια νέα ποιότητα στην πολιτική.

 

Απευθυνόμαστε σε αυτούς που υποστηρίζουν τις ίδιες πολιτικές θέσεις με μας, αλλά επιλέγουν να υποστηρίξουν το πρώτο κόμμα. Τους λέμε πως αυτές οι θέσεις μπορούν να προωθηθούν μόνο με τη δική μας παρουσία στη Βουλή και τη συμμετοχή μας στην προοδευτική διακυβέρνηση. Για να επιμένουμε, να υλοποιούμε, να αποτρέπουμε αναποτελεσματικές πολιτικές.

Απευθυνόμαστε σε αυτούς που θέλουν την πολιτική αλλαγή, έχουν επιφυλάξεις για το ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν την παρουσία ενός ικανού, ενός σταθερού πολιτικού μεγέθους.

Τους λέμε: Αν αυτή η δύναμη δεν είναι ο συνδυασμός « Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά», τότε ποια θα είναι;  Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ που αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε συντηρητικές πολιτικές και δεν τάσσονται υπέρ της προοδευτικής αλλαγής.

Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που μετέτρεψε την τακτική συνεργασία με τη ΝΔ σε στρατηγική και ταύτισε την πολιτική σταθερότητα με τη διατήρηση του ρόλου του σε κυβερνητικά σχήματα;

Δεν είναι το ΠΟΤΑΜΙ; Ένα κόμμα χωρίς συνεκτικό πλαίσιο προγραμματικών ιδεών, χωρίς συγκεκριμένο λόγο για το σήμερα και για το αύριο και άρα  με έλλειψη δεσμεύσεων. Ένα κόμμα που διευκόλυνε την κυβέρνηση Σαμαρά υποστηρίζοντας την παράτασης τη θητείας της, θέση που ισοδυναμούσε με τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Που υποστήριξε την παραπομπή στο απώτερο μέλλον της  διαπραγμάτευσης για το χρέος, χωρίς να μετρά τη μεγάλη επιβάρυνση για τους πολίτες. Που προωθεί δήθεν αντικομματικές απόψεις, την ίδια στιγμή που το ίδιο συγκροτείται ως πολιτικό κόμμα παλαιού τύπου, με μεταγραφές  βουλευτών, παρά τα όσα διακηρύσσει για το παλιό πολιτικό σύστημα. Που εγκλωβίζει  την πολιτική στο γενικό και  στην εικόνα.

Τα δύο αυτά κόμματα, έχοντας τη λογική ότι θα συνεργαστούν με όποιο κόμμα βγει πρώτο, ψαρεύουν στα θολά νερά. Δεν ωθούν τα πράγματα προς την προοδευτική πολιτική  αλλαγή, αλλά στη συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία και τη συντηρητική πολιτική.

Σε αυτά τα κόμματα εμείς απαντάμε πως δεν είμαστε λίγο από όλα,  δεν  είμαστε κόμμα μπαλαντέρ. Δεν πρόκειται να στηρίξουμε συντηρητικές πολιτικές.   Θέλουμε να  συμβάλλουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ρεαλισμό και όραμα!

Αγαπητές φίλες- αγαπητοί φίλοι

Είμαστε εδώ!

ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ !

Ζητάμε τη στήριξή σας για την παρουσία μας στη Βουλή.

Όχι για αξιώματα. Αλλά για να υπηρετήσουμε πολιτικές. Να συμμετάσχουμε δυναμικά στην πορεία της αλλαγής με σαφές και συγκεκριμένο προοδευτικό περιεχόμενο της πολιτικής.

Όχι συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Σταθερή ευρωπαϊκή πορεία, με συμμαχίες ενάντια στη λιτότητα, την ύφεση, την ανεργία. Για σύγχρονες και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις. Είμαστε εδώ.

Για αλλαγή με σχέδιο, αξιοπιστία, ρεαλισμό και όραμα.