Τοποθετηση του βουλευτη Λαρισας Θωμα Ψυρρα, στην Ολομελεια της Βουλης, για τον προϋπολογισμό του 2015

Τοποθετηση του βουλευτη Λαρισας Θωμα Ψυρρα, στην Ολομελεια της Βουλης, για τον προϋπολογισμό του 2015

07/12/2014

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ενώ συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2015, πράξαμε ένα πρωθύστερο και ένα μη λογικό: δεν αποτιμήσαμε επαρκώς τον προϋπολογισμό του 2014. Μόνιμο πρόβλημα που δείχνει τη νεοελληνική αδυναμία – μην την ονοματίσω τσαπατσουλιά – να αξιολογεί, να θέτει στόχους και να υλοποιεί. Που πέτυχε ο περσινός προϋπολογισμός; που απέτυχε; που βγήκε εκτός στόχου; και γιατί βγήκε;…για να είμαστε καίριοι , απαιτείται να έχουμε εκτιμήσει την πραγματικότητα. Όταν δεν υπάρχει μια τέτοια διαδικασία πριν τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, όλα όσα ακούγονται σε τούτη την αίθουσα μοιραία θα είναι κουβέντες μετέωρες απλώς για τις εντυπώσεις.

Μια ματιά και μόνον στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού θα πείσει.

Δε νομίζω ότι σ” αυτή την αίθουσα να υπάρχει ένας που να μην αποδέχεται ότι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι οι βασικοί τομείς για την ανάκαμψη. Αν δούμε τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για αυτούς τους δύο τομείς και μάλιστα συγκριτικά με τον περυσινό προϋπολογισμό θα διαπιστώσουμε ότι μιλούν για τα ίδια πράγματα.

Οι ίδιες περίπου “μεταρρυθμίσεις”. Σα να μη πέρασε ούτε μια μέρα. Όπως και πέρυσι!

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με 100 ερευνητές, μεταφορά όλων των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε ενιαίο κτήριο (για το οποίο μιλάμε από το 2012). Οι νέες μεταρρυθμίσεις έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση των δομών των εποπτευόμενων ΔΕΚΟ (ακόμη περιμένουμε τα πορίσματα του εξωτερικού αξιολογητή) και εφαρμογή του νέου Οργανισμού του ΝΠΙΔ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Τα ίδια και στον τουρισμό: Η παραδοχή ότι πρόκειται για τομέα βασικό για την Ανάπτυξη δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό. Αντί να ενισχύεται ένας κλάδος που συνεισφέρει πολλά, μειώνονται τα κονδύλια που τον στηρίζουν!

Και το χειρότερο! Η συζήτηση γίνεται για έναν προϋπολογισμό υπό αίρεση! Γίνεται μέσα σε ένα κλίμα ματαίωσης. Αφού όλοι ξέρουν πως οι απαιτήσεις της τρόικας και του ΔΝΤ θα επιβάλλουν αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού και θα ανατρέψουν τα νούμερα βάσει των οποίων γίνεται η σημερινή συζήτηση.

Κύριοι Συνάδελφοι,

η τρόικα και το ΔΝΤ καθώς δεν υπάρχει πλέον σοβαρή απειλή να μεταδοθεί η κρίση στις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, επιδιώκουν να δεσμεύσουν λιγότερα νέα κεφάλαια στην Ελλάδα και επομένως συμπιέζουν αφόρητα και τον κατατεθειμένο προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να μην αφήνουν περιθώριο και για ελάχιστες πιεστικά απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις. Να μην φαίνεται στον ορίζοντα σχεδόν ούτε ίχνος από την περιπόθητη ανάπτυξη.

Το ερώτημα είναι πως εμείς αντιδράμε σε αυτή την κατάσταση. Πως αντιδρά το πολιτικό μας σύστημα.

Όλοι εντοπίζουμε τις υστερήσεις. Αλλά ενώ εύκολα προβαίνουμε σε διαπιστώσεις – εν πολλοίς αυτονόητες – δύσκολα προχωρούμε στην υλοποίησή τους.

Έχουμε μετατραπεί μια χώρα της διαρκούς ματαίωσης. Είμαστε χώρα των αυτονόητων διαπιστώσεων μεν που οδηγούνται στη χώρα του “ποτέ”.

Πως θα πυροδοτήσουμε την ουσιαστική μεταρρύθμιση των θεσμών; Πως θα ενεργοποιήσουμε το σύνολο των δυνάμεων της κοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση; πως θα δώσουμε την εικόνα της σταθερότητας, την εικόνα της σύμπνοιας; πως θα διαπραγματευτούμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο με τους δανειστές; Τέτοια ερωτήματα έχουν τουλάχιστον μία προϋπόθεση και μία απάντηση: τη συναίνεση. Τη συνεννόηση.

Πριν λίγο κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής μια πρόταση Βουλευτών που περιγράφει ένα “πακέτο” ενεργειών συναίνεσης, ώστε να υπάρξει συμφωνία για να αρχίσει η Αναθεώρηση του Συντάγματος, και συμφωνία για Εκλογή Προέδρου, και συμφωνία για το χρόνο των εκλογών.

Απευθύνεται σε όλα τα κόμματα, ιδίως στα δύο μεγάλα από τα οποία και εξαρτάται και η υλοποίησή της.

Η αποδοχή της πρότασης θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα:

1) Θα αποδείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχασαν τη δυνατότητα της στοιχειώδους συνεννόησης και θα μεταφέρουν ένα μήνυμα σ” αυτή τη ρημαγμένη πατρίδα

2) Θα αποφορτίσει το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και μπορεί να οδηγήσει σε εφιαλτικές καταστάσεις πόλωσης.

3) Θα δώσει την αίσθηση – μια απάντηση στους ξένους – ότι η χώρα πορεύεται συντεταγμένα, με σταθερότητα, γεγονός που θα διευκολύνει και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους.

Κύριοι συνάδελφοι, αυτή η πρόταση θα έχει ένα αποτέλεσμα: δεν θα μεταθέσει την αναθεώρηση του συντάγματος πέρα από το 2020 και έτσι θα υπάρξει ο χρόνος για να γίνουν οι συνταγματικές αλλά (για το πολιτικό σύστημα, για τις εξουσίες του προέδρου, για την ευθύνη υπουργών, για τους πόρους της αυτοδιοίκησης, για το εκλογικό σύστημα, για το σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ). Συνταγματικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για το θεμέλιο των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Πρόκειται για πρόταση – έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση. Ελπίζω να εισακουστεί.