PIC

Άρθρο του Θανάση Θεοχαρόπουλου: «Η Όμικρον καλπάζει, η κυβέρνηση κοιμάται»

31/12/2021

Άρθρο του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Κυριακάτικη ΚΟΝΤRΑ ΝΕWS.

Η επέλαση της παραλλαγής “Όμικρον” έχει σημάνει συναγερμό εδώ και αρκετές ημέρες σε όλη την Ευρώπη, καθώς η ραγδαία εξάπλωσή της στον πληθυσμό εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη πίεση στα συστήματα Υγείας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η μία μετά την άλλη, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα περιορισμού, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη σφοδρότητα του πέμπτου κύματος. Η μόνη κυβέρνηση που μοιάζει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν συνυπολογίσουμε ότι η Ελλάδα και πριν την εμφάνιση της “Όμικρον” κατέχει την θλιβερή πρωτιά στη Δυτική Ευρώπη σε ανθρώπινες απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού – δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μία υγειονομική τραγωδία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχής του, τότε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη λαμβάνουν χαρακτηριστικά εγκληματικής αδράνειας.

Και μόνο το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε κάποια ημίμετρα κατόπιν εορτής, τη στιγμή που υπάρχει ρεκόρ κρουσμάτων, είναι ενδεικτικό της κυβερνητικής ανευθυνότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας με όρους πολιτικού κόστους. Είχε προηγηθεί το απόλυτο μπάχαλο με τα τεστ για τις ημέρες των γιορτών, όπου άλλα είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη μία ημέρα και άλλα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την επομένη. Όλα αυτά στη σκιά της αποκάλυψης της μελέτης Λύτρα – Τσιόδρα και ενός προϋπολογισμού που προβλέπει για το 2022 περιορισμό των κονδυλίων για την Υγεία κατά 820 εκατομμύρια ευρώ. Μικροπολιτικές λογικές, παλινωδίες, αδιαφάνεια και παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης να στηριχθεί το ΕΣΥ συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα κυβερνητικής ανευθυνότητας και πλήττουν ανεπανόρθωτα την αναγκαία ελάχιστη εμπιστοσύνη και συναίνεση που πρέπει να υπάρχει σε μια κοινωνία μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εδώ και καιρό έχει καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει επιμένοντας σε ημίμετρα. Έστω και τώρα, όμως, οφείλει να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων για να μην έχουμε κάθε μέρα 150 ανθρώπους να περιμένουν μία ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί. Να υπάρξουν υποχρεωτικά ράπιντ τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση. Να επανέλθει η τηλεργασία στον μέγιστο βαθμό, όπου μπορεί να εφαρμοστεί, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας και στα μέσα μεταφοράς. Να ενεργοποιηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα για προνοσοκομειακή φροντίδα, με “χρέωση” κάθε κρούσματος σε αντίστοιχο υγειονομικό σημείο αναφοράς (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας ή επαγγελματία Υγείας). Να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50% + 1 που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα. Τέλος, να ξεκινήσει πανελλαδική εκστρατεία για την πρώτη και την τρίτη δόση του εμβολίου, “πόρτα-πόρτα” όπως έγινε στην Πορτογαλία, με τη συνδρομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της εκάστοτε περιοχής.

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια, με τέσσερα κύματα πανδημίας, 20 χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και ένα πέμπτο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών, θα περίμενε κανείς κάποια αναθεώρηση της στρατηγικής και των επιλογών της κυβέρνησης. Αντιθέτως, βλέπουμε ξανά ημίμετρα και με καθυστέρηση, αποφάσεις με γνώμονα το πολιτικό κόστος και απροθυμία να στηριχθεί το ΕΣΥ. Δεν υπάρχει, όμως, άλλος χρόνος για χάσιμο. Οφείλουμε να δράσουμε τώρα για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται.