dimar22

Ανακοίνωση της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ: Η Ιερά Σύνοδος κατώτερη των περιστάσεων – Σκοταδιστικές αντιλήψεις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία

09/03/2020

Προσφυγικό

Τα γεγονότα στον Έβρο αναδεικνύουν τρία βασικά στοιχεία:

  • Πρώτον, την αδίστακτη πολιτική Ερντογάν να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μορφή πίεσης προς της Ε.Ε. προκειμένου να πετύχει τις γεωπολιτικές του επιδιώξεις.
  • Δεύτερον, την απουσία πολιτικής βούλησης από την Ε.Ε. για αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, με κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών».
  • Τρίτον, την παντελή έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος που δίνει έδαφος σε ακροδεξιές αντιλήψεις.

Η κρίση αυτή είναι εθνικών διαστάσεων και προκαλεί την εύλογη ανησυχία των πολιτών. Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητο καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Το κλείσιμο των συνόρων σε αυτή την περίπτωση μιας ακραίας επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας ήταν μια αναγκαία κίνηση, αλλά δεν δικαιολογεί τη δημιουργία κλίματος πολέμου και την προσπάθεια της Ν.Δ. και φιλικών της ΜΜΕ να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η χώρα δέχεται εισβολή, καθώς με αυτό τον τρόπο ξυπνούν ξενοφοβικά αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, εδώ και ημέρες ομάδες ένοπλων αυτόκλητων υπερασπιστών των συνόρων, με τη συνδρομή μάλιστα ακροδεξιών κι από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δρουν ανεξέλεγκτες στον Έβρο και στα νησιά ασκώντας βία απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλληλέγγυους πολίτες και δημοσιογράφους.

Η αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για ένα μήνα είναι παράνομη. Μαζί με την ανακοίνωση Μηταράκη ότι κόβονται τα επιδόματα για όσους πρόσφυγες έχουν πάρει άσυλο τοποθετούν τη χώρα μας στην κατηγορία των χωρών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δήλωση μάλιστα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας και αποδεικνύει τον ακροδεξιό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία μετά το μπάχαλο που δημιούργησε οκτώ μήνες στο προσφυγικό, ανακαλύπτει πλέον «εσωτερικούς εχθρούς».

Πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ αποτελεί ότι ζητήματα όπως το προσφυγικό απαιτούν σοβαρότητα, εθνική συνεννόηση και πολιτική βούληση, μακριά από εθνικισμούς και το φόβο του πολιτικού κόστους.

  • Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. και να πιέσει για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και για κοινή ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού με δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.
  • Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. για μετεγκαταστάσεις αλλά και με μεταφορά των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά και αναλογική κατανομή τους στην ενδοχώρα.

Κορωνοϊός

Τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και στη χώρα μας. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του απαιτείται ψυχραιμία κι όχι πανικός, με την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη μέγιστη ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα:

  • Είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με έκτακτο προσωπικό για περισσότερες ΜΕΘ και θαλάμους αρνητικής πίεσης και κάθε επιπλέον μέτρο που θα κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς επιστήμονες.
  • Οι πολίτες οφείλουν να τηρούν με αυστηρότητα τους κανόνες υγιεινής, να ενημερώνονται από τους επίσημους φορείς και να ακολουθούν αποκλειστικά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.
  • Απαιτείται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των φορέων της κοινωνίας (κυβέρνηση, κόμματα, δήμοι, συλλογικότητες, εκκλησία κλπ.) προκειμένου να αποφευχθεί μια ραγδαία εξάπλωση του ιού στη χώρα.
  • Τέλος, απαιτείται η μέγιστη σοβαρότητα απ’ όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης με επιρροή στην κοινή γνώμη, είτε είναι πολιτικοί είτε δημοσιογράφοι είτε εκκλησιαστικοί παράγοντες, οι οποίοι οφείλουν να παραπέμπουν τους πολίτες αποκλειστικά και μόνο στα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης.
  • Η Ιερά Σύνοδος με τη σημερινή της ανακοίνωση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων σ’ ένα ζήτημα που απειλεί τη δημόσια υγεία. Τη στιγμή που λαμβάνονται προληπτικά μέτρα σε όλους του δημόσιους χώρους, επιμένει στην αντιεπιστημονική άποψη ότι το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν εγκυμονεί κινδύνους για μετάδοση του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση και οι επίσημοι φορείς του κράτους οφείλουν άμεσα να πάρουν θέση μακριά από λογικές πολιτικού κόστους σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα για την υγεία των πολιτών. Τέτοιου είδους σκοταδιστικές αντιλήψεις μπορούν να καταστούν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Συλλογικές – συνεδριακές διαδικασίες

Με δεδομένο ότι με βάση τις τελευταίες αποφάσεις αναβάλλονται όλες οι συνεδριακές διαδικασίες για το μήνα Μάρτιο, είναι αυτονόητο ότι αναβάλλεται και το 5ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που είχε προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Μαρτίου. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.