dimar22

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς

25/01/2020

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Ακολουθεί η απόφαση:                    

 «Εξωτερική πολιτική – Εθνικά θέματα

Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, η υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, το αποτυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα και η απουσία μας από τη διαδικασία του Βερολίνου είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτείται ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μακριά από μικροκομματικές λογικές που είχε η ΝΔ ως αντιπολίτευση. Για εμάς η λύση θα προέλθει με συνεννόηση στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι με λογικές πολεμικών συγκρούσεων. Θα πρέ­πει να δημιουρ­γη­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για επα­νέ­ναρ­ξη των διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αν δεν υπάρ­ξει κοι­νό έδα­φος, να αρ­χί­σου­με συ­νο­μι­λί­ες για προ­σφυ­γή στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης βά­σει συ­νυ­πο­σχε­τι­κού για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ταυτοχρό­νως, απαιτείται να ληφθούν εκ νέου πρω­το­βου­λί­ες για επίλυση του Κυπρια­κού στη βάση Διζω­νι­κής Δικοι­νο­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας. Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να κοπάσουν οι εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που προκαλούν τα ζητήματα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων.

Προσφυγικό

Εμείς δεν παραγνωρίζουμε την γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, όπως έκανε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση για προφανείς μικροκομματικούς λόγους με μία ανεύθυνη ρητορική. Η κατάσταση όμως σήμερα στο προσφυγικό εξελίσσεται σε χαοτική και σε αυτό έχει σημαντική ευθύνη η ΝΔ. To αλαλούμ με την κατάργηση και επανίδρυση έξι μήνες μετά του Υπουργείου Μεταναστευτική Πολιτικής αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτυχίας της κυβέρνησης. Ζητήματα, όμως, όπως το προσφυγικό απαιτούν σοβαρότητα, συναίνεση και πολιτική βούληση, μακριά από λαϊκισμούς και το φόβο του πολιτικού κόστους. Απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες για κοινή ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού με δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα στη χώρα μας πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών με αναλογική κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ΔΗΜΑΡ χαιρετίζει την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό γεγονός ότι εκλέχθηκε μία γυναίκα από τον προοδευτικό χώρο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία. Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαδρομή της ως ανώτατη δικαστικός έδωσε σημαντικά δείγματα γραφής υπέρ μιας προοδευτικής ατζέντας σε αντίθεση με όλα όσα πρεσβεύει το κόμμα της ΝΔ. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των προσφύγων, στήριξε τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης όλων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα.

Εκλογικός νόμος – Απλή Αναλογική – Συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων

Η ΔΗΜΑΡ στήριξε και ψήφισε την καθιέρωση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, μια απ’ τις σημαντικότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων. Παραμένουμε σταθεροί σε αυτή τη θέση μας για να μην αλλοιώνεται η βούληση των εκλογέων και γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη εμπέδωσης μιας κουλτούρας προγραμματικών συγκλίσεων. Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, καταργώντας την απλή αναλογική και επαναφέροντας το μπόνους έως και 50 εδρών, συνιστά οπισθοδρόμηση σε ένα σύστημα ανισοτιμίας της ψήφου. Δεν κατάφερε όμως η ΝΔ να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές, καθώς ψήφισε μόνο μαζί με το κόμμα του κ. Βελόπουλου αυτή την συντηρητική και οπισθοδρομική αλλαγή. Οι επό­με­νες εκλο­γές, όπο­τε κι αν γί­νουν, θα γί­νουν με απλή ανα­λο­γι­κή και η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι, όπως έγι­νε και σε πολ­λές άλ­λες χώ­ρες της Ευρώ­πης, έτσι κι εδώ, οι εκλο­γές αυ­τές μπορούν να δώ­σουν τη δυ­να­τό­τη­τα να προ­κύ­ψει μια κυ­βέρ­νη­ση συ­νερ­γα­σί­ας των προ­ο­δευ­τι­κών δυ­νά­με­ων του τό­που. Αυτή την θέση οφείλουμε σταθερά να προωθήσουμε το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μια νέα προοδευτική, πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία.

Εργασιακά

Οι εξελίξεις στα εργασιακά δικαιώματα κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης αποδεικνύουν το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ. Ο κ. Βρούτσης νομοθετεί κατά παραγγελία του ΣΕΒ, στέλνοντας ένα γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση της εργασίας. Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες αποδεικνύουν τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής. Για εμάς στη ΔΗΜΑΡ, που δώσαμε μάχη υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων σε πολύ δύσκολες περιόδους, κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτικές ενίσχυσης της εργασίας και των χαμηλών εισοδημάτων και χωρίς ένα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Παιδεία

Στον τομέα της παιδείας η ΝΔ κινείται με νεοφιλελεύθερες εμμονές σε όλα τα επίπεδα. Για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν έχει αναπτύξει κανένα απολύτως σχέδιο. Ειδικά δε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι πρόσφατες αποφάσεις της θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται η ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών κολλεγίων. Η συγκεκριμένη νομοθέτηση απαξιώνει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων εξισώνοντας τα στην ουσία με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων και εγείρει σοβαρά ζητήματα εκπαιδευτικής επάρκειας, ποιότητας και αριστείας, για την οποία κατά τ’ άλλα κόπτεται η ΝΔ.

Ασφάλεια

Η εγκληματικότητα συνεχώς αυξάνεται, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μειώνεται. Μόνο την περασμένη Κυριακή υπήρξε περιστατικό εν ψυχρώ δολοφονίας μέρα μεσημέρι δύο ανθρώπων σε πολυσύχναστη ταβέρνα καθώς επίσης και ο ξυλοδαρμός δημοσιογράφου από ακροδεξιούς στο Σύνταγμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται ότι έχει ψηλά την ατζέντα της ασφάλειας, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μόνο επικοινωνιακά σόου και επανειλημμένα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος πολιτών. Η ασφάλεια είναι κοινωνικό δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρίσουμε στη συντηρητική παράταξη. Η κυβέρνηση οφείλει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των πραγματικών προβλημάτων ασφάλειας, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν κάνει τίποτα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΔΗΜΑΡ

Τον Απρίλιο του 2019 η ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις και δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου συγκροτήσαμε την Προοδευτική Συμμαχία μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σπάσαμε το απαράδεκτο και ανιστόρητο αντιαριστερό και αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σε μία κρίσιμη περίοδο. Από την πρώ­τη στιγ­μή εί­πα­με ότι το εγ­χεί­ρη­μα της Προ­ο­δευ­τι­κής Συμ­μα­χί­ας εί­ναι μία στρα­τη­γι­κή επι­λο­γή με στό­χο τη συσπεί­ρω­ση ευ­ρύ­τε­ρων κοι­νω­νι­κών και πο­λι­τι­κών προ­ο­δευ­τι­κών δυ­νά­με­ων και την προ­ώ­θη­ση προ­ο­δευ­τι­κών το­μών και αλ­λα­γών που τόσο έχει ανά­γκη η χώρα. Το βράδυ των εθνικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το 31,53% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν εντολή μετασχηματισμού σε ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης με αντιστοίχιση της οργανωμένης με την εκλογική βάση. Τους έξι αυτούς μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η δημοσίευση της πολιτικής διακήρυξης, η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα, γιατί είναι η βάση μιας νέας πολιτικής ταυτότητας στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος. Με βάση τη διακήρυξή μας και χωρίς αποκλεισμούς, οφείλουμε να επιμείνουμε στο μετασχηματισμό με στόχο μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και υπερσυντηρητικό σχέδιο της ΝΔ. Η διαδικασία μετασχηματισμού πρέπει να είναι πρωτίστως μια διαδικασία δημοκρατικής εμβάθυνσης. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους προοδευτικούς πολίτες απλά ως ψηφοφόρους που κάθε τέσσερα χρόνια θα ζητάμε τη στήριξή τους στην κάλπη. Δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε ως παρατηρητές που θα παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας τις διαδικασίες. Οφείλουμε να τους καταστήσουμε όλους συμμετέχοντες και συνδιαμορφωτές. Παλαιά και νέα μέλη ισότιμα και στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις, ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία όλοι μαζί για έναν σύγχρονο ενιαίο φορέα της αριστεράς, για ένα ανοιχτό κόμμα που θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Η διαδικασία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού ή θα είναι συμμετοχική ή δεν θα υπάρξει.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιο γενναία βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Με ανοιχτές μαζικές διαδικασίες συμμετοχής στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Με ηλεκτρονική διαβούλευση κατά τη διαδικασία συγγραφής του προγράμματος. Για να δοθεί νέα ώθηση στο άνοιγμα του φορέα και στην βελτίωση της αντιστοίχισης ψηφοφόρων/μελών, ανάγκη την οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει,  υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον η πολιτική, να εμπνεύσουμε πολιτικά τους προοδευτικούς πολίτες και να απαντήσουμε στα κρίσιμα πολιτικά επίδικα της εποχής και δεύτερον η οργανωτική δημιουργώντας πραγματικά ανοιχτές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα χωρίς διαφόρου είδους προσκόμματα. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ προτείνει να δοθεί ο λόγος στη βάση για κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας, πολιτικής κατεύθυνσης και για τον τίτλο σε μία ανοιχτή διαδικασία με κάλπη όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη και όσοι προοδευτικοί πολίτες θέλουν να εγγραφούν και να γίνουν μέλη μέσω αυτής της συλλογικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί τόσο το άνοιγμα και η εγγραφή δεκάδων χιλιάδων νέων μελών όσο και η ανταπόκριση μας στην απαίτηση του κόσμου για λήψη αποφάσεων με απόλυτα δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και με τον πρώτο λόγο στα μέλη. Η πορεία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού θα πρέπει να είναι μια ανοιχτή, μαζική και δημοκρατική διαδικασία, που θα γίνει υπόθεση όλων των προοδευτικών πολιτών της χώρας.

Σε αυτή τη βάση η ΔΗΜΑΡ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις δυνάμεις που αποτελούν το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας πορευόμαστε με στόχο έναν σύγχρονο φορέα της Αριστεράς. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα ο βασικός εκφραστής των θέσεων της ανανεωτικής δημοκρατικής αριστεράς. Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα και μέχρι το Μάιο να έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για έναν ενιαίο φορέα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Το 5ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Μαρτίου, φιλοδοξεί να συμβάλλει ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε όλους τους αριστερούς προοδευτικούς πολίτες που κατά καιρούς συμμετείχαν ή υποστήριξαν τη ΔΗΜΑΡ, και τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού. Στις ανοιχτές συνελεύσεις, στις προσυνεδριακές διαδικασίες, σε κάθε δράση που θα προωθεί τον εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Να διαμορφώσουμε μαζί τις προϋποθέσεις για έναν ισχυρό πλουραλιστικό φορέα της αριστεράς που θα δώσει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.»