3b68c0780e4632034e15ca2389ccdf85_XL

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

10/10/2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 3ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 1. Οι νέες συνθήκες
 2. Η πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς
 3. Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος
 4. Η πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς
 5. Τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κόμματος – Αναγκαίες υπερβάσεις
 6. Προγραμματικά σημεία της ΔΗΜΑΡ για μία προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης

 

 

1. Οι νέες συνθήκες

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τη χώρα καθώς εγχώριες προκλήσεις και διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν σκηνικό αυξανόμενης έντασης. Αυτό το περιβάλλον εντάσεων επιβαρύνει την ήδη προβληματική κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Hολόπλευρη  οικονομική και κοινωνική κρίση της Ευρώπης δεν έχει ξεπεραστεί. Η ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο. Η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας παράγει ύφεση, ανεργία, μείωση των εισοδημάτων, ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά και δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις.

Η αλλαγή πολιτικών με έμφαση στην ενίσχυση της κοινής αντιμετώπισης του χρέους και τη προώθηση της ανάπτυξης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη για τον υπέρβαση της κρίσης.

Είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές. Για αυτό είμαστε σταθερά υπέρ της αλλαγής της πορείας της Ευρώπης. Για να κατοχυρωθεί το κοινό της μέλλον.

Η χώρα μας παραμένει σε κατάσταση κρίσης. Δεν έχει φανεί η διέξοδος από μια πορεία που υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και απειλεί την ίδια την επιβίωση ενός ευρέως φάσματος  κοινωνικών στρωμάτων. Τα πρωτογενή πλεονάσματα προφανώς πρέπει να είναι ένας στόχος. Ο ποσοτικός στόχος όμως που έχει τεθεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την επόμενη δεκαετία,  είναι ανέφικτος και σε κάθε περίπτωση εξόχως δυσβάσταχτος. Αλλά και για να είναι βιώσιμα πρέπει να στηρίζονται στην ανάπτυξη. Δεν μπορούν να στηρίζονται  στην υπερφορολόγηση, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων.

Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα ώστε καταπολεμηθεί η ανεργία και η φτώχεια και να μην παγιωθούν οι ανισότητες που αυξήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και να περάσει η χώρα σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης με κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία.

Μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου εντείνονται οι τάσεις συντηρητικοποίησης των κοινωνικών αντιλήψεων, όπως αυτό αποτυπώνεται τόσο στην εκλογική ενδυνάμωση της ΧΑ όσο και στην δεξιά στροφή του λόγου της ΝΔ. Αναπαράγονται εξάλλου αναπαλαιωμένα δίπολα μεταξύ ΝΔ –  ΣΥΡΙΖΑ, που θυμίζουν τις αρνητικές παραδόσεις του παρελθόντος.

Κινδυνεύει να εδραιωθεί μια κατάσταση απόλυτα διχασμένης κοινωνίας. Στο πολιτικό πεδίο η μία πλευρά αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις, υιοθετεί μια πολιτική που δεν στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά στην διασφάλιση πολιτικής ανοχής/υποστήριξης από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, γεγονός που συχνά αυξάνει περαιτέρω τις ανισότητες. Η άλλη πλευρά αγνοεί κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση και υιοθετεί μία ιδιότυπη παροχολογία.

Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική κατεύθυνση. Υπάρχει ανάγκη ριζικής αλλαγής πολιτικής με παρέμβαση σε όλα τα αίτια που έφεραν τη χώρα στη σημερινή της θέση και παραμένουν ακόμη ανέγγιχτα όπως η έλλειψη θεσμών, αναπτυξιακής πολιτικής στηριγμένης στην εξωστρέφεια, στη γνώση και τη καινοτομία, στοχευμένης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής που να μειώνει τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

 

2. Η πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς

Η Δημοκρατική Αριστερά, μετά το επώδυνο εκλογικό αποτέλεσμα πραγματοποίησε το συνέδριό της με στόχο να συζητήσει σε βάθος τα αίτια της ήττας, την πολιτική της πρόταση και την οργάνωση του κόμματος. Ο τρόπος διαχείρισης της εκλογικής ήττας είναι καθοριστικός παράγοντας της περαιτέρω πορείας της Δημοκρατικής Αριστεράς με πρώτο διακύβευμα την οργανωτική και πολιτική της αυτοτέλεια. H μεγάλη υποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές αποτέλεσε ένα οδυνηρό σοκ όχι μόνο για τα μέλη της αλλά και για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αυτό το αίσθημα της κοινωνίας είναι ελπίδα για όλους μας και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε. Φαίνεται, υπάρχουν και άλλοι που θέλουν παρούσα τη Δημοκρατική Αριστερά ως υπεύθυνη, αριστερή και μεταρρυθμιστική  δύναμη.

Τα πολιτικά κόμματα δεν είναι αυτοσκοπός και με βάση αυτή την παραδοχή  τίθεται και το πρώτο  ερώτημα  περί της χρησιμότητας της  Δημοκρατικής Αριστεράς στην πολιτική ζωή. Πρέπει μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να απαντήσουμε με ειλικρίνεια για τους λόγους που προσήλθαμε σε αυτό το εγχείρημα, αν εμμένουμε σήμερα στην αυτόνομη οργανωτική και πολιτική συνέχιση του εγχειρήματος και αν εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το κόμμα που συνιδρύσαμε είναι κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Η εμφάνιση της Δημοκρατικής Αριστεράς το 2010 δημιούργησε πολλές προσδοκίες στους πολίτες της χώρας για την ριζική ανανέωση των πρακτικών και των αποτελεσμάτων της πολιτικής ζωής μέσα στο σκηνικό μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας και ελληνικής κοινωνικοοικονομικής κρίσης που έφερε στην επιφάνεια μια ακόμη εντονότερη κρίση στη χώρα μας, αυτή των αξιών και των θεσμών. Με την ίδρυση  της Δημοκρατικής Αριστεράς επιχειρήθηκε να δοθεί απάντηση στο διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και διατυπώθηκε ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης.

Η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς προσπάθησε να εκφράσει  τους πολίτες, που αναζητούσαν  ένα κόμμα στο χώρο της αριστεράς:

 • σύγχρονο στη δράση του, τολμηρό στις επιλογές του, ανανεωτικό στην πολιτική του και σε διαρκή οικολογική εγρήγορση,
 • που φιλοδοξεί να εκφράσει δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και της τεχνολογίας, του πνεύματος και του πολιτισμού, της οικολογίας και της νέας γενιάς,
 • που  είναι  ευρωπαϊκό και πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην αναζήτηση λύσεων στα μεγάλα διεθνή και ευρωπαϊκά προβλήματα με προοδευτικό και αριστερό πρόσημο,
 • που δεν αδιαφορεί  για τη διακυβέρνηση της χώρας,
 • που χωρίς  αμφισημίες στον πολιτικό του λόγο, απαντάει στις προκλήσεις της εποχής αγνοώντας τις βεβαιότητες του παρελθόντος με εμπιστοσύνη στις ιδέες του και στον κόσμο του.

Η ελληνική κοινωνία δέχτηκε την ΔΗΜΑΡ ως την Αριστερά που επιδιώκει να εντάσσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης. Η αντιπαλότητα στον νεοφιλελευθερισμό μέσα από τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών, την προστασία του περιβάλλοντος, την οικολογική ανάπτυξη, τη δημοκρατική ολοκλήρωση ήταν αυτό που αρχικά εισέπραξαν οι πολίτες ως καθημερινή επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών του 2012 έδωσαν στη ΔΗΜΑΡ έναν ιδιαίτερο ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό, στη προσπάθεια για αλλαγή της πορείας της χώρας. Με αυτό το κόμμα ο ελληνικός λαός το 2012 συναντήθηκε, το εμπιστεύτηκε, το τίμησε με την ψήφο του καθώς μεταξύ των άλλων:

 •  ξεχώρισε ως νέος και διαφορετικός πολιτικός σχηματισμός απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα,
 •  απέφυγε τον εύκολο καταγγελτικό λόγο,
 •  κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση με στόχο την ανάταξη της οικονομίας, τη μεταρρύθμιση του κράτους και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Είχε επισημανθεί ότι η κατάσταση στη χώρα μας δεν προέκυψε ως νομοτέλεια φυσικών νόμων, αλλά ως αποτέλεσμα των αδιέξοδων πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτικές  οι οποίες εξέφρασαν και υπηρέτησαν το «συνεπή» και ανελέητο πυρήνα του οικονομικού και κοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, διαμόρφωσαν καταστροφικά καταναλωτικά πρότυπα, εξάντλησαν τις αντοχές του λαού μας και διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό.

Η κρίση, τις τραγικές συνέπειες της οποίας βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνο οικονομική, αγγίζει όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Στον πυρήνα της βρίσκεται το πολιτικό σύστημα που στηρίχθηκε:

 • στην ανάπτυξη του πελατειακού κράτους που είχε ως φυσικό επακόλουθο τη διαπλοκή και τη διαφθορά,
 • στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη ενός μη παραγωγικού ιδιωτικού τομέα,
 • στην  ιδιοποίηση  δημόσιου πλούτου, της δημόσιας διοίκησης, των κοινωνικών υπηρεσιών, του περιβάλλοντος.

Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι  χρήσιμη για την χώρα αποσαφηνίζοντας την πολιτική της πρόταση. Η βαθιά μας πεποίθηση στην ανάγκη ριζικών προοδευτικών μετασχηματισμών της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας στην κατεύθυνση του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό και η αναφορά μας στις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν στοιχεία που μας ενώνουν όλους μας.

 

3. Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014 κατέδειξε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών.Η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία. Τίθεται συχνά το ερώτημα αν μας στοίχισε η είσοδος στην κυβέρνηση ή η έξοδος από αυτή. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έγινε με τον κατάλληλο σχεδιασμό ούτε η είσοδος ούτε η έξοδος από την κυβέρνηση. Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση ήταν μια μεγάλη πολιτική πράξη ευθύνης έναντι της χώρας και επέδρασε καθοριστικά στη σταθεροποίηση και την παραμονή της στο ευρώ. Η αποφυγή της χρεοκοπίας και η πολιτική δέσμευση των εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ επιτεύχθηκαν με τη σημαντική συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ. Όμως η συμμετοχή δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες και αναγκαίες επιλογές και παρεμβάσεις για να στεφθεί με επιτυχία έτσι ώστε να καταστεί αποδοτική σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα που παρήγαγε στη ζωή των πολιτών. H ΔΗΜΑΡ δεν αναδείκνυε, όπως θα έπρεπε, τα θετικά σημεία και τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας δεν καταστήσαμε σαφές στους πολίτες ότι είναι άλλο κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και άλλο κυβέρνηση στρατηγικής επιλογήςμε αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολίτες να μας ταυτίσουν με στρατηγικές επιλογές της ΝΔ.Ταυτόχρονα υπήρξε έλλειψη ουσιαστικής σχέσης μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας, οργανώσεων και τομέων του κόμματος και κυβερνητικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση γιατί δεν τηρήθηκε η προγραμματική συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικές που προωθούσε η κυβέρνηση, πολλές φορές χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, είχαν σαφές συντηρητικό ιδεολογικό πρόσημο. Ήταν ορθή η αποχώρηση, όμως και πάλι χωρίς σχέδιο. Δεν προετοιμάσαμε τον κόσμο για την ρήξη και δεν τον ενημερώναμε επαρκώς για την στροφή της κυβέρνησης σε μονοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ δεν κατάφερε να αποκτήσει καθαρό στίγμα, προσανατολισμό και στρατηγική συνεργασιών και συμμαχιών, που θα στοχεύουν στην προώθηση προοδευτικών κυβερνητικών λύσεων. Δεν επιτεύχθηκε ενιαίος λόγος και δεν υπήρξε συνεκτική εικόνα παρουσίασης στους πολίτες των βασικών μας θέσεων. Οι πολίτες μπερδεύτηκαν από τις αμφισημίες και από τις διαφορετικές θέσεις που εξέφραζαν τα στελέχη μας.

Είχαμε αποφασίσει ότι «σε ό,τι αφορά τον πολιτικό μας ρόλο βασική επιδίωξή μας είναι να θεωρηθούμε απαραίτητη, χρήσιμη για τις εξελίξεις προοδευτική και υπεύθυνη δύναμη, που πρέπει να ενισχυθεί στην επερχόμενη αναμέτρηση των ευρωεκλογών». Δεν τα καταφέραμε. Το ούτε…ούτε… είχε ως αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται κανείς το πώς θα αποτελέσουμε την χρήσιμη δύναμη για την χώρα.

Είχαμε αποφασίσει ότι «υπάρχει ανάγκη επεξήγησης των επιλογών που κάναμε ως ΔΗΜΑΡ, ιδιαίτερα της ένταξης και της αποχώρησης από την κυβέρνηση, βλέποντας όμως προς το μέλλον και όχι με εμπλοκή σε παρελθοντολογία». Και όμως δεν αποφύγαμε την εμπλοκή σε παρελθοντολογία.

Είχαμε αποφασίσει ότι η προεκλογική  μας δραστηριότητα πρέπει να διασφαλίσει τα εξής όσον αφορά την επικοινωνιακή στρατηγική:

 • «Την εκφώνηση ενός πολιτικού λόγου που απευθύνεται σε μαζικότερα ακροατήρια και σε νεότερες γενιές και ηλικίες». Και όμως συνέχισε να επικρατεί ο ξύλινος πολιτικός λόγος.
 • «Την ανάδειξη μιας ικανής ομάδας στελεχών». Δεν αναδείχθηκε μία νέα ομάδα στελεχών, δεν δόθηκε η ευκαιρία ανάδειξης των νέων στελεχών.

Δεν ακούσαμε την κοινωνία που ήθελε ανανέωση και δεν πείσαμε ότι είμαστε η χρήσιμη δύναμη για την κοινωνία και την χώρα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης, πέραν όσων επεφύλαξε στο κόμμα μας, έστειλε ένα διπλό μήνυμα: Το πρώτο είναι ότι οι πολίτες καταδίκασαν τις συντηρητικές πολιτικές, δηλώνοντας με την ψήφο τους ότι δεν αντέχουν άλλο επιλογές που βυθίζουν την κοινωνία και εγκλωβίζουν την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης. Οι 11 ποσοστιαίες μονάδες που έχασαν τα κυβερνητικά κόμματα σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, πιστοποιούν αυτή την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Το δεύτερο μήνυμα αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση και την αδυναμία της να δημιουργήσει δυναμική ανατροπής. Οι πολίτες την κράτησαν στάσιμη, σε απόλυτους αριθμούς κάτω και από την εκλογική επίδοση που είχε σημειώσει τον Ιούνιο του 2012, φοβούμενοι τους μετεωρισμούς της ανάμεσα σε ρεαλιστικές θέσεις και στον λαϊκισμό.

Η δική μας θέση ήταν ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη μία προοδευτική παράταξη, που θα σταθεί απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές όσο και στους αδιέξοδους λαϊκισμούς. Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού χώρου την πιστοποιεί το διπλό μήνυμα της κάλπης, που οι πολίτες απέστειλαν ήδη στους εταίρους του νέου αναπαλαιωμένου διπολισμού. Την ίδια ώρα, ωστόσο, που η κοινωνία εμφανιζόταν αρνητική στην κυβέρνηση και δύσπιστη έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμάς μας προσπερνούσε, καθώς το πολιτικό στίγμα της συμπαράταξης που συγκροτήσαμε, αποδεικνυόταν θολό. Δεν μπορέσαμε -και εδώ είναι προφανείς οι ευθύνες μας- να καταδείξουμε το πρότυπο που προτείνουμε και πώς εμείς εννοούμε την πολιτική των συμμαχιών, με ορίζοντα μία διακυβέρνηση που θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα στρέψει τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τις τεράστιες διαρροές και από τις δύο δεξαμενές της εκλογικής μας βάσης.

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε με ευθυκρισία την κατάσταση. Όχι όμως για να παρασυρθούμε σε μια διαλυτική διελκυστίνδα αλλά για να επιχειρήσουμε την πραγματική ανάκαμψη. Για να συνεχίσουμε ως η σύγχρονη δημοκρατική, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική, οικολογική Αριστερά. Για να συμβάλλουμε σημαντικά μαζί με τους συμμάχους μας σε αυτό που έχει ανάγκη η χώρα: ένα πρόγραμμα προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Και βεβαίως σε αυτές τις αλλαγές βασικός άξονας πρέπει να είναι η αποσαφήνιση της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, η δρομολόγηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής συμμαχιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και η ενεργοποίηση σε διαδικασίες ευρύτερου διαλόγου για τα μείζονα ζητήματα της χώρας.

Στην παρούσα φάση, η ΔΗΜΑΡ οφείλει να δρομολογήσει την επανεκκίνηση υπερβαίνοντας αντιφάσεις και καταπολεμώντας τις παθογένειες της κομματικής συγκρότησης της. Να στείλει το μήνυμα ότι είναι παρούσα στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτή η παρουσία της ΔΗΜΑΡ έχει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση  την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία και δεν μπορεί να αφορά την αναζήτηση άλλων πολιτικών χώρων για προσχώρηση.

Είναι δυνατόν να αναταχθεί η ΔΗΜΑΡ με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές που θα στηρίζονται στις ιδέες και τις αρχές της. Κρίσιμα ζητήματα για την προοπτική της είναι οι θέσεις για τις κυβερνητικές λύσεις και για την ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

 

4. Η πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς

 

Διαπραγμάτευση

Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη, μακρά και με πολλά εμπόδια πορεία. Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές. Δεν βοηθούν όμως και πολιτικές επαγγελίες που παραγνωρίζουν  τους αντικειμενικούς περιορισμούς.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λήψη νέων μέτρων περαιτέρω μείωσης μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Μέτρων που θα απομειώσουν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Που θα απορυθμίσουν αντί να αναδιοργανώσουν το δημόσιο τομέα. Που θα οδηγήσουν σε καταστροφή τους δανειολήπτες. Που θα υποβαθμίσουν τους ήδη επιβαρυμένους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Πρέπει να υπάρξει μετατόπιση από μέτρα λιτότητας σε πολιτικές καταπολέμησης της κακοδιαχείρισης  στο δημόσιο, στην περιστολή  της φοροδιαφυγής  και προώθησης της ανάπτυξης.

Ένα κρίσιμο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Το χρέος, δεν αντιμετωπίζεται με υπεραισιόδοξα και εκτός πραγματικότητας σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων, υπερβολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται μια τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωση του. Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του θέματος είναι σε  βάρος της ελληνικής οικονομίας. Από αυτήν άλλωστε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό  η δυνατότητα της χώρας να ανακάμψει, να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να αποκαταστήσει αδικίες και ακρότητες των προηγούμενων ετών. Η χώρα πρέπει να επιδιώξει άμεσα μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Δεν βοηθούν εδώ θέσεις που υποβαθμίζουν το θέμα υποστηρίζοντας ότι το χρέος ήδη έχει καταστεί βιώσιμο με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ούτε βεβαίως βοηθούν οι θέσεις ότι το χρέος μπορεί να διαγραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του μονομερώς.

Παράλληλα πρέπει να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση – και όχι μείωση – των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά, με χρηματοδότηση  της οικονομίας από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και με την προσέλκυση  μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  ανάπτυξης και απασχόλησης  έτσι ώστε  να συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι πόροι, για να επιτευχθούν μεσοπρόθεσμα ισχυροί και σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης, να αναταχθεί η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τροφοδοτηθούν τα έσοδα του κράτους μέσα από την οικονομική μεγέθυνση.

 

Οι άξονες της πολιτικής μας για μία προοδευτική διακυβέρνηση

Μια εναλλακτική κυβερνητική λύση σε προοδευτική κατεύθυνση είναι απαραίτητο να μην υποκύπτει στο λαϊκισμό και να μην διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα όμως οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές πρέπει να μην είναι εξαρτημένες από τις συντηρητικές πολιτικές. Σήμερα ζητούμενο είναι μια προοδευτική πολιτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση αλλά και για την πορεία που θα ακολουθηθεί αμέσως μετά. Αυτή η πρόταση δεν μπορεί να είναι ουδέτερη σε σχέση με τα διλήμματα της πραγματικής ζωής. Αντικειμενικά θα κληθεί να τοποθετηθεί έναντι αυτών και να δώσει απαντήσεις.

Η Δημοκρατική Αριστερά συμβάλλοντας στη προώθηση μιας εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης:

– Αντιτίθεται στις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές. Η ΔΗΜΑΡ, δύναμη υπεύθυνης κοινοβουλευτικής παρουσίας και δράσης, θα αγωνιστεί για την ανακοπή της κοινωνικά άδικης και οικονομικά αναποτελεσματικής πολιτικής, στηρίζοντας ωστόσο όποια θετικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις λειτουργούν με άξονα το δημόσιο συμφέρον. Σε αρκετά θέματα όπως οι αναγκαίοι λειτουργικοί και τεχνολογικοί εκσυγχρονισμοί, η αντιμετώπιση του ναζιστικού μορφώματος και η δημιουργία συμμαχιών για την αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχουν δυνατότητες για ευρύτερες συνεννοήσεις και συναινέσεις.

– Αναπτύσσει τον δικό της αυτόνομο προγραμματικό και πολιτικό λόγο, με βασικό άξονα μια ρεαλιστική, προοδευτική πολιτική, χωρίς τη λογική συνάθροισης συντεχνιακών αιτημάτων, αλλά με γνώμονα την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος.

– Διατυπώνει με σαφήνεια τη θέση για μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Ένα προοδευτικό πρόγραμμα μπορεί να εκφραστεί και να υλοποιηθεί από τις δυνάμεις που οι αρχές και οι θέσεις τους βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις συντηρητικές λύσεις και το νεοφιλελευθερισμό και ταυτόχρονα στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη για όλους, την εμβάθυνση της δημοκρατίας με σταθερό τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας.

– Επιχειρεί να επηρεάσει, μέσω των πολιτικών προτάσεων, παρεμβάσεων και διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται, προς τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος μέσα από προωθητικές και δημιουργικές συνθέσεις.

 

 

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτή δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους. Στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Με αυτές τις παραμέτρους πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή.

 

Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι πολιτικές με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο, που αναμφισβήτητα θα μετακινεί την συντηρητική θέση της πολιτικής προς προοδευτική κατεύθυνση.

Μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα και αξιολογώντας τα συνολικότερα πολιτικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των εκλογών, η ΔΗΜΑΡ διαμορφώνει και προτείνει ένα πολιτικό σχέδιο που περιλαμβάνει την πολιτική και οργανωτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ  και την προώθηση των συμμαχιών μας με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

 

Αναλυτικότερα οι άξονες της πολιτικής μας είναι οι εξής:

 • Η πολιτική και οργανωτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση. Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη, των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Επιμένουμε στην αυτόνομη πολιτική και οργανωτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ, την οποία πρέπει να την σηματοδοτήσει η κοινοβουλευτική μας παρουσία, οι κομματικές οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος. Η ΔΗΜΑΡ υπάρχει ως αξιόπιστη αριστερή επιλογή, με τις ιδέες, τις αρχές και της προτάσεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του δημοκρατικού μεταρρυθμισμού, του αριστερού ευρωπαϊσμού, του οικολογικού προσανατολισμού, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανανέωσης του κράτους πρόνοιας. Η ΔΗΜΑΡ είναι αναγκαία και ως δύναμη που προωθεί την κουλτούρα διαλόγου και συμβάλλει στην οικοδόμηση συναινέσεων.
 • Η χώρα απομακρύνεται από την έκτακτη συνθήκη του καλοκαιριού του 2012, όπου είχε τεθεί ο κίνδυνος για την έξοδό της από την ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σήμερα επομένως μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης, πέρα από τις ασκούμενες πολιτικές, που ενισχύουν τις κοινωνικές ανισότητες και επιβεβαιώνουν το στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης. Γι‘ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει ή να στηρίζει κυβερνητικό σχήμα με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.
 • Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες ανασύνταξης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας με στόχο μία προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, η ΔΗΜΑΡ έχοντας ήδη θέσει ως αρχικό και στρατηγικό στόχο της την «ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης αυτού του χώρου που θα αντιπαρατίθεται στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές αντιλήψεις.

Στόχος μας είναι η συγκρότηση της πολιτικής συμπαράταξης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας και στην πραγματοποίηση της πολιτικής αλλαγής. Ως εκ τούτου η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει με συλλογικότητες και πρόσωπα που παραμένουν προσκολλημένα σε μια αντίληψη συνδιαχείρισης της κρίσης με τη ΝΔ. Η συγκρότηση αυτής της συμπαράταξης δεν έχει μόνο αθροιστικό χαρακτήρα αλλά μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση του χώρου και μέσα από τη σύνδεση του  με όλες τις συλλογικότητες και  κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε θεματικά πεδία με προοδευτική ατζέντα.

Η Δημοκρατική Αριστερά ενδιαφέρεται και εργάζεται για τις συγκλίσεις και τη συνάντηση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει ισότιμα στο διάλογο με κόμματα, με ανεξάρτητες κινήσεις, με ανένταχτους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, για να εξασφαλιστεί η ισχυρή παρουσία του χώρου στις πολιτικές εξελίξεις. Άσχετα με την εικόνα που δόθηκε ότι αρνηθήκαμε τον διάλογο – και με δική μας ευθύνη – εμείς επιδιώκουμε να είμαστε μέρος του διαλόγου.  Συζητάμε με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου. Κάθε συζήτηση όμως για το αύριο δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το  σήμερα. Δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Δεν μπορεί παρά να εξασφαλίζει την αυτονομία του χώρου από τις συντηρητικές επιλογές.Σ’ αυτή τη συζήτηση προσερχόμαστε από θέση αυτονομίας. Και προσερχόμαστε με πολιτικό εργαλείο τις προγραμματικές συμπτώσεις, αφού χωρίς αυτές οι όποιες συνεργασίες μεταπίπτουν στην κατηγορία των κομματικών συγκολλήσεων, χωρίς ορίζοντα και στέρεες βάσεις.Σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στον λαϊκισμό αλλά και διακριτή θέση απέναντι στις αγκυλώσεις της υπάρχουσας κεντροαριστεράς. Ο διάλογος αυτός έχει, επομένως και προαπαιτούμενα και πολιτική οριοθέτηση. Η συζήτηση δεν μπορεί να εστιάζει στις συμμαχίες χωρίς να εστιάζει στο τι είναι αυτό που διαχωρίζει την πρότασή της από όσα επαγγέλλεται, προτείνει και εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική.

Προεκλογικά συγκροτήσαμε την “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία”, που δεν είχε το εύρος που επιθυμούσαμε και επιδιώκουμε. Γνωρίζουμε βέβαια ότι μέσα στις δυνατότητες της συγκυρίας, αυτό ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα. Στην “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία” συμμετείχαν πολίτες που δεν αποδέχονται την οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας και υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Η διακήρυξη που έφερε υπογραφές 101 ενεργών πολιτών και το πλαίσιο υποστήριξης από 181 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών ήταν στην κατεύθυνση δημιουργίας αυτής της ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης. Δεν μπορέσαμε βέβαια να αναδείξουμε πολλούς από αυτούς τους ενεργούς πολίτες που εξέφραζαν το ανανεωτικό πνεύμα στην πολιτική. Όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί. Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική καθώς ο πολιτικός αυτός χώρος είναι ζωντανός.

 • Διεκδικούμε μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα μετατοπίζει την πολιτική από την σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική, με την συμμετοχή των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ισχυρή την παρουσία της ΔΗΜΑΡ.

Σε κοινωνικό επίπεδο περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις που αναζητούν λύσεις σε διάφορους κοινωνικούς χώρους με δημοκρατικό και προοδευτικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, υπερβαίνοντας τον κοινωνικό κατακερματισμό και τις συντεχνιακές λογικές.

Σε πολιτικό επίπεδο περιλαμβάνει τις δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά, τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική αριστερά, του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, του δημοκρατικού κέντρου και των νέων κοινωνικών κινημάτων.

Πρόκειται για μια συνάντηση μας μόνο με όλες – ει δυνατόν – τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που θα ανταποκριθούν στο αίτημα συγκρότησης μιας νέας και βιώσιμης προοδευτικής πλειοψηφίας ικανής να προωθήσει τη δημοκρατική και προοδευτική έξοδο από την κρίση.

Στις πολιτικές δυνάμεις της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν μπορεί να συμπεριληφθούν δυνάμεις της «αντιμνημονιακής» δεξιάς αφού οι πολιτικές τους θέσεις είναι συντηρητικές και δεν συνάδουν με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Εντός του ρεύματος της πολιτικής αλλαγής η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να επηρεάσει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Επιδιώκει μια ουσιαστική προγραμματική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και όχι την προσκόλληση της στον κορμό του πρώτου κόμματος. Στην πλαίσιο αυτό εντάσσει το διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας.

Θα εργασθούμε για τη συνεργασία αυτών των δυνάμεων για τη μετακίνηση του άξονα της πολιτικής από τη συντηρητική στην προοδευτική κατεύθυνση.

Προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός κοινού εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος μέσα από προωθητικές και δημιουργικές συνθέσεις.

Ο διάλογος για τη προοδευτική διακυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Για το λόγο αυτό γίνεται στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας. Η Δημοκρατική Αριστερά προσέρχεται στις διαδικασίες από θέση αυτονομίας και μετο σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Η διαδικασία δεν μπορεί να εξαντλείται όμως μόνο σε πρωτοβουλίες κορυφής αλλά θα πρέπει να προκύπτει από διαδικασίες κοινής πολιτικής δράσης στην βάση.

Διεκδικούμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ένα εθνικό σχέδιο που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μια οικονομία με θεσμούς που θα διασφαλίζουν ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών. Με προώθηση δημοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (και όχι απορρυθμίσεων), με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και δημοκρατική εμβάθυνση, με ανασυγκρότηση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, με βιώσιμη ανάπτυξη και ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικόπρότυπο.Με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων παρεμβάσεων προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων.  Με νέου τύπου διαχείριση των κοινοτικών πόρων αλλά και νέα λειτουργία του τραπεζικού συστήματος με τρόπο που να υπηρετεί την οικονομία και τις επιχειρήσεις.Με φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, που θα ελαφρύνει τα βάρη των συνεπών φορολογούμενων, θα αντικαταστήσει τη σημερινή υπερφορολόγηση με τη διεύρυνση της  φορολογικής βάσης και με την καταπολέμηση στην πράξη της φοροδιαφυγής. Με θέσπιση ρυθμίσεων που θα διοχετεύουν πόρους σε κοινωνική  πολιτική για τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για ένα νέο κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Με παροχή της απαιτούμενης ρευστότητας και υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις, σύνδεση της ανώτατης παιδείας και του ερευνητικού ιστού με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και αξιοποίηση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα στο νέο πρότυπο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ως Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζουμε αυτές τις πολιτικές και θα διαθέσουμε τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση. Η Δημοκρατική Αριστερά προωθώντας την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας έχει σταθερό μέτωπο στο νεοναζισμό, τον φασισμό και τον εθνικισμό. Βρίσκεται σε αντιπαράθεση με  το νεοφιλελευθερισμό που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες, με το πελατειακό κράτος και τις σχέσεις διαπλοκής, με το λαϊκισμό από όπου και εάν προέρχεται. Υποστηρίζει τη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που θα κυβερνήσει τη χώρα και θα πραγματοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές, με παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ως στρατηγική επιλογή για το μέλλον και με την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο και το σύστημα διακυβέρνησης.

Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να διαδραματίσει δημιουργικό και συνθετικό ρόλο στην προώθηση της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Η επιλογή ΔΗΜΑΡ είναι επιλογή κυβερνητικής σταθερότητας στο πλαίσιο της κυβερνητικής αλλαγής. Είμαστε δύναμη που εγγυάται την αλλαγή με ευθύνη.

 

5. Τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κόμματος – Αναγκαίες υπερβάσεις

Η Δημοκρατική Αριστερά με την οργανωτική και πολιτική της αυτοτέλεια συνεχίζει την πορεία της, αποσαφηνίζοντας τη στρατηγική της με τρόπο δημοκρατικό και συλλογικό. Η Δημοκρατική Αριστερά για να υπάρξει χρειάζεται υπερβάσεις.

 • Ενιαία έκφραση που δεν θα καταπιέζει τις διαφοροποιήσεις όμως θα αποτρέπει την εικόνα διάλυσης και συνεχών διαφωνιών. Ναι στην πολυφωνία και στη δυνατότητα διαφοροποίησης, όχι στη απαξίωση της συλλογικής ενιαίας έκφρασης.
 • Τόλμη στο λόγο και τις προτάσεις πολιτικής. Μόνο αν τολμήσουμε να διατυπώσουμε απόψεις που ενέχουν ενδεχομένως πολιτικό κόστος, μόνο αν καταφέρουμε να ξαναβρεθούμε με τους πολίτες που περιμένουν από εμάς τολμηρές τοποθετήσεις μπορούμε να ελπίζουμε.
 • Ανανέωση και στα πρόσωπα και στις πολιτικές. Νέα πρόσωπά, νέες πολιτικές, νέες προσεγγίσεις απαλλαγμένες από ιδεοληψίες και κατάλοιπα των περασμένων δεκαετιών.
 • Ανοιχτοί σε συμμαχίες και συνεργασίες. Η Δημοκρατική Αριστερά ήταν και παραμένει κόμμα των συνεργασιών και των ευρύτερων συναινέσεων. Περισσότερη προσπάθεια και εγρήγορση, ευρύτητα πνεύματος και συνεχής και επίμονη συνεργατική διάθεση.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. οφείλει να προσαρμόσει την πολιτική της στα νέα δεδομένα εντός του πλαισίου των ιδρυτικών της αξιών και αρχών. Χρειάζεται η επαναθεμελίωση της κομματικής δομής και λειτουργίας καθώς και η ενοποίηση – αποσαφήνιση της εικόνας που εκπέμπει. Μια βαθιά τομή στη συνέχεια της πολιτικής λειτουργίας και δράσης είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Απαιτείται ισχυροποίηση των συλλογικών διαδικασιών, ώστε να μην έχουμε ένα κόμμα αρχηγικό ή ένα κόμμα άθροισμα προσωπικών δράσεων.

Η συλλογική μας λειτουργία είναι η βάση της δύναμης μας και η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών είναι ο τροφοδότης αυτής της λειτουργίας. Η ενδυνάμωση της λειτουργίας και δράσης του κόμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το κόμμα μας να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί προς όφελος της χώρας.

Τα όργανα και οι κομματικές οργανώσεις είναι απαραίτητο να σχεδιάζουν πολιτική και πρωτοβουλίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, να λαμβάνουν αποφάσεις, να κάνουν προγραμματισμό δράσης, να οργανώνουν τη συμβολή των μελών, να λαμβάνουν ανατροφοδότηση από την υλοποίηση δράσεων. Οφείλουμε να επιβεβαιώνουμε καθημερινά την αντιστοιχία της παρουσίας μας με τις ιδέες που επαγγελλόμαστε. Για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες  πρέπει να αναβαθμίσουμε τις διαδικασίες παραγωγής πολιτικής. Η παρέμβασή μας να χαρακτηρίζεται από τεκμηριωμένες, ριζοσπαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις, στο σύνολο των ζητημάτων της κυβερνητικής πολιτικής.

 

6. Προγραμματικά σημεία της ΔΗΜΑΡ για μία προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης

 1. Αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή στο ευρώ, με ενεργό ρόλο για  την Ευρώπη των λαών και τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της πολιτικής δημοκρατικής ενοποίησης και αλληλεγγύης στην Ε.Ε..
 2. Νέα σχέση με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους. Διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με ουσιαστική μείωση του χρέους, μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και πλέγμα μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας.
 3. Αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Στόχος πρέπει να είναι η μείωση του  συνολικού ποσού,  η ελάφρυνση της ετήσιας επιβάρυνσης στον  προϋπολογισμό και η ομαλοποίηση της μέσης ετήσιας πληρωμής. Δεν φτάνει μόνο  η μακρόχρονη χρονική μετακύληση των ομολόγων που διακατέχει η ΕΚΤ , η επιστροφή  των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και οι κρατικές τράπεζες και η μείωση των επιτοκίων. Πρέπει να προχωρήσει και  η  αναδρομική  εγγραφή του ποσού  της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Χρειάζεται ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων που θα μειώσει ουσιαστικά το χρέος  Χρειάζεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο Ε.Ε. Όχι μονομερείς ενέργειες.
 4. Ειδικό πρόγραμμα για τη μείωση της ανεργίας, μείωση η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και εθνικό στόχο. Δεσμευτική συμφωνία για νέο ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά 10% σε τρία χρόνια και για μέτρα υποστήριξης όλων των ανέργων μέσω ειδικών προγραμμάτων.
 5. Νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.
 6. Φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρέπει να γίνει εντός κρίσης με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Ύπαρξη προοδευτικής κλίμακας στην φορολόγηση με στόχο ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Δίκαιος επιμερισμός των βαρών και δίκαιη κατανομή των ωφελειών. Όχι υπερφορολόγηση στα όρια της εξάντλησης, όχι φοροαποφυγή στα όρια της πρόκλησης. Μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης. Ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της  φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος πρέπει να κατατείνει επίσης, σε λιγότερους φόρους στην εργασία και υιοθέτηση της λογικής «ο ρυπαίνων πληρώνει», σε συνδυασμό πάντα με κοινωνικά μέτρα οικονομικής αντιστάθμισης για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
 7. Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας. Άμεσες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, αποποινικοποίηση για τις οφειλές αυτών και προσβασιμότητα τους στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Άμεση αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και αναβάθμιση των υποστηρικτικών μηχανισμών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.
 8. Θεμελίωση ενός κράτους κοινωνικών υπηρεσιών που θα μειώνει τις ανισότητες. Καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, της σχολικής σίτισης και της πρόσβασης όλων σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
 9. Ισορροπία κράτους και αγοράς. Λειτουργία των αγορών με ισονομία έναντι μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και ισχυρές ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της κοινωνίας έναντι των αγορών και των ισχυρών επιχειρηματικών φορέων. Δημιουργία μιας νέας σχέσης δημόσιου και  ιδιωτικού τομέα. Συμπράξεις που να προωθούν την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ούτε κερδοσκοπική εκχώρηση ρόλων στον ιδιωτικό τομέα, ούτε προώθηση κρατικίστικων προτύπων και επαναφορά συντεχνιακών λογικών. Είμαστε θετικοί σε ορισμένες αποκρατικοποιήσεις όταν αυτές εντάσσονται σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των δικτύων.
 10. Παραγωγική ανασυγκρότηση. Στήριξη της εξωστρεφούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης με οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ισορροπία. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση της παραγωγικότητας με μείωση του κόστους δανεισμού και της ενέργειας των επιχειρήσεων και υποστήριξη της εξωστρέφειας τους και όχι με υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας και συνεχείς μειώσεις μισθών. Ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και σύνδεση της ανώτατης παιδείας και του ερευνητικού ιστού με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.Ανακατεύθυνση πόρων στη πράσινη οικονομία με βέλτιστες τεχνολογίες. Η δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας έχει τριπλό μέρισμα: οικονομικό, αναπτυξιακό και οικολογικό, με προτεραιότητα στην ενεργειακή εξοικονόμηση και τις ΑΠΕ.
 11. Πλήρη ανασχεδιασμό του κράτους στη βάση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αποσύνδεση της διοικητικής μεταρρύθμισης από οριζόντιες απολύσεις. Ανασυγκρότηση του δημοσίου με σεβασμό στο κράτος δικαίου, με σχέδιο και με επιμονή, έλεγχο απόδοσης, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, λειτουργικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό.
 12. Άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Οι 5 προτάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν εδώ και τώρα, με νόμο είναι: το ασυμβίβαστο της ιδιότητας Υπουργού – Βουλευτή, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών με στόχο ένα αναλογικότερο σύστημα και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων.
 13. Καταναλωτικό πρότυπο – περιβαλλοντική προστασία. Στην ελληνική πραγματικότητα, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες έχουν σχετικά χαμηλή περιβαλλοντική ένταση. Το κυρίαρχο περιβαλλοντικό αποτύπωμα προέρχεται από την υπερκατανάλωση. Η πολιτεία πρέπει να υποστηρίζει δημόσιες υποδομές και πολιτικές κατανάλωσης συλλογικών αγαθών. Πρώτη περιβαλλοντική προτεραιότητα για την Ελλάδα πρέπει να είναι οι πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση στη πηγή.
 14. Βιώσιμη ανάπτυξη – Συμμετοχικός σχεδιασμός. Η Δημοκρατική Αριστερά,ως κόμμα της Πράσινης Αριστεράς, επιδιώκει τη  δημιουργία συμμαχιών στην κοινωνία, με πολίτες που τελούν υπό την πίεση αναγκών εργασίας, διατροφής και θέρμανσης. Υποστηρίζει τις ανάγκες αυτές με συνοδευτικά μέτρα εξισορρόπησης, προτείνοντας εναλλακτικές διεξόδους. Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία έχει κοινωνικό κόστος που πρέπει να επιμερίζεται κοινωνικά δίκαια. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι  οικονομικά και κοινωνικά αποδοτική, επειδή οι ωφέλειες υπερισχύουν κατά πολύ του κόστους. Η ενεργός συμμετοχή πολιτών και κοινωνικών συλλογικοτήτων στο σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων σε θέματα περιβάλλοντος είναι επιβεβλημένη.

 

 

 

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014

 

Άρθρο 1

 

Προοίμιο

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής δημοκρατικής και οικολογικής αριστεράς.

Έχει τις ρίζες του στην Ελληνική ιστορία και παράδοση, στην ιστορία του αριστερού δημοκρατικού κινήματος και στους αγώνες του λαού μας για την πρόοδο και την ειρήνη.

Εμπνέεται από όλες τις μεγάλες επαναστάσεις και τα κινήματα που είχαν στόχο την εθνική απελευθέρωση, τη δημοκρατία και την άρνηση κάθε είδους καταπίεσης.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ φιλοδοξεί να εκφράσει τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που αναζητούν ένα κόμμα στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς, σύγχρονο στη δράση του, τολμηρό στις επιλογές του, ανανεωτικό στην πολιτική του και σε διαρκή οικολογική εγρήγορση.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιδιώκει και φιλοδοξεί να εκφράσει δυνάμεις της εργασίας, του πολιτισμού, της οικολογίας και της νέας γενιάς.

Η ΔΗΜOKΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι κόμμα της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού γιατί πιστεύει πως η ολοκλήρωση της δημοκρατίας συναντάται με το σοσιαλισμό και η εδραίωση του σοσιαλισμού είναι αδύνατη χωρίς τη δημοκρατία.

Για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ η δημοκρατία, με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική έννοια και η ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες στην κοινωνική, την πολιτική και την ατομική ζωή των ανθρώπων.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποστηρίζει τις αρχές της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας και της ήπιας ανάπτυξης, τις πράσινες ενεργειακές πολιτικές και τη διαφύλαξη του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Σέβεται τα απαρέγκλιτα δικαιώματα του πλανήτη και της έμβιας φύσης.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι κόμμα ευρωπαϊκό, κόμμα του Αριστερού Ευρωπαϊσμού και πιστεύει, στην κοινή με την ευρωπαϊκή αριστερά, αναζήτηση λύσεων στα μεγάλα διεθνή και ευρωπαϊκά προβλήματα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προσβλέπει σε μια κοινωνία με ισότητα, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση στις παραγωγικές, κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές, πολιτιστικές και προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, στις σχέσεις των φύλων, των φυλών και των εθνών.

Στρατηγική κατεύθυνση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι ο Σοσιαλισμός με Δημοκρατία και Ελευθερία.

Αυτό σημαίνει αδιάκοπο αγώνα για βαθιές διαθρωτικές αλλαγές με σκοπό τον μετασχηματισμό του κράτους με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και τη συναίνεση της πλειοψηφίας του λαού. Οι αξίες του Σοσιαλισμού από τις οποίες εμπνέεται η Δημοκρατική Αριστερά, εμπλουτίζονται δημιουργικά και συναντούν τις νέες αξίες και δικαιώματα που αναδεικνύουν τα σύγχρονα ρεύματα ιδεών από το χώρο της επιστήμης, της οικολογίας και του πολιτισμού.

Βασική πολιτική κατεύθυνση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι ο αναπτυξιακός εκσυγχρονισμός της κοινωνίας και η διεύρυνση της Δημοκρατίας, χωρίς την οποία η πορεία προς το Δημοκρατικό σοσιαλισμό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αρνείται τη βία, γιατί τη θεωρεί, ως αντίληψη και πρακτική, εχθρική προς τις αξίες της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ φιλοδοξεί να υπερβεί τους γνωστούς τύπους των συγκεντρωτικών, γραφειοκρατικών και αρχηγικών κομμάτων εκλογικής πελατείας.

Η εμπειρία καταγράφει ότι και τα κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν μείνει ανέπαφα από τέτοια χαρακτηριστικά.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, στηριγμένη στις αρχές της Δημοκρατίας της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, σε συνδυασμό με τη συλλογικότητα και την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση, οφείλει να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία της παρουσίας της με τις ιδέες και τα οράματα που επαγγέλλεται.

 

Άρθρο 2

 

ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

 

α. Ο τίτλος του κόμματος είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

β. Το κόμμα έχει έδρα στην Αθήνα και ασκεί τη δραστηριότητά του σε όλη την ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Έλληνες πολίτες.

γ. Το έμβλημα του κόμματος αποτελείται από τις λέξεις «Δημοκρατική Αριστερά» οι οποίες αποτυπώνονται σε μαύρο χρώμα και πάνω από τις λέξεις, παράλληλα με αυτές μία κόκκινη τριγωνική σημαία.

 

Άρθρο 3

 

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

 

Η οργάνωση, λειτουργία και δράση της Δημοκρατικής Αριστεράς στηρίζονται στη δημοκρατία, τη διαφάνεια, το γόνιμο διάλογο, τη διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα, το σεβασμό των αποφάσεων αλλά και των διαφορετικών απόψεων με στόχο τη συναίνεση, τη συμμετοχή, την ατομική προσφορά, την ευθύνη και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα λόγων και έργων. Η αποκέντρωση λειτουργιών και εξουσιών, η ανανέωση οργάνων και στελεχών, η αντιπροσωπευτικότητα απόψεων, φύλων και ηλικιών αποτελούν συνεχές ζητούμενο.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι κόμμα των μελών. Η ισοτιμία, η πληροφόρηση στη διαμόρφωση αποφάσεων, ο έλεγχός τους στα όργανα και τα στελέχη είναι έννοιες κατοχυρωμένες στη λειτουργία της.

Η Δημοκρατική Αριστερά λειτουργεί συλλογικά. Η λήψη των αποφάσεων στηρίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας, ενώ πριν από κάθε ψηφοφορία καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλίζεται η σύνθεση των απόψεων και η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς καταθέτουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους στα αντίστοιχα όργανα. Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων είναι σεβαστές από όλα τα μέλη και επιδιώκεται συλλογικά η υλοποίησή τους. Το μέλος δικαιούται να υποστηρίξει δημόσια την προσωπική του γνώμη, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τη συλλογική απόφαση. Όσοι-όσες μειοψήφησαν έχουν το δικαίωμα να μην εκπροσωπήσουν το κόμμα στην εφαρμογή της απόφασης με την οποία μειοψήφησαν, δικαίωμα που είναι αποκλειστικά προσωπικό. Η ηγεσία στο σχεδιασμό υλοποίησης των αποφάσεων της πλειοψηφίας λειτουργεί πάντα συλλογικά.

Κατά την λειτουργία των οργάνων  κρατούνται πρακτικά και είναι προσβάσιμα σε όποιο μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς τα αναζητήσει.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι κόμμα πολιτικά και οργανωτικά ενιαίο. Δεν αποτελεί άθροισμα ιδιαίτερων πολιτικών ομάδων.

Στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι δυνατή η ύπαρξη ρευμάτων ιδεών. Τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται απόψεις και προτάσεις, τις οποίες να προβάλλουν συλλογικά εντός και εκτός του κόμματος. Η δημοσιοποίηση των απόψεων αυτών συλλογικά οφείλει να γίνεται με τη διευκρίνιση ότι δεν αποτελεί την επίσημη θέση του κόμματος.

Τα ρεύματα ιδεών εντός του κόμματος δεν έχουν οργανωτική δομή και διοίκηση ωσάν μικρογραφία κόμματος. Τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς που συμμετέχουν σε ρεύμα ιδεών αποτελούν μέρος του κόμματος, εφαρμόζουν τους κανόνες της εσωτερικής ζωής της Δημοκρατικής Αριστεράς, χρησιμοποιούν τους θεσμούς και τους μηχανισμούς της για τη διακίνηση των ιδεών που υποστηρίζουν και εργάζονται με το σύνολο της συλλογικότητας και ανάλογα με τον καταμερισμό εργασιών στη λειτουργία και δράση του κόμματος.

 

 

Άρθρο 4

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

____________________________________

Μέλη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

α. Έννοια του μέλους

Μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς μπορεί να είναι κάθε άνθρωπος που αποδέχεται το πρόγραμμα και το καταστατικό του κόμματος και επιθυμεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του, στην προώθηση των θέσεών του και στην προβολή της κοινωνικής του δράσης.

Μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς μπορεί να γίνει και κάθε αλλοδαπός που κατοικεί και εργάζεται στην Ελλάδα και συμφωνεί με το πρόγραμμα και το παρόν καταστατικό.

Τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς εντάσσονται σε μία και μόνο από τις Οργανώσεις, συμμετέχουν στις δραστηριότητές της και πληρώνουν τακτικά τη συνδρομή τους.

 

β. Εγγραφή

Η έγγραφή του μέλους γίνεται με αίτησή του στην Οργάνωση που επιθυμεί να ενταχθεί ή στην έδρα της Δημοκρατικής Αριστεράς, δηλώνεται με την παρουσία του και του χορηγείται κάρτα μέλους. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με τη φυσική παρουσία του αιτούντος στην πρώτη συνέλευση.

Δύναται απόρριψη της αίτησης εγγραφής του μόνο εφόσον συνοδεύεται από σοβαρό λόγο και απολύτως αιτιολογημένο και εγκριθεί πλειοψηφικά από το 50%+1 των παρόντων μελών της Οργάνωσης σε συνέλευση με απαρτία.

Εάν απορριφθεί η αίτηση εγγραφής, με αίτηση του ενδιαφερόμενου το θέμα παραπέμπεται στο αμέσως ανώτερο όργανο του κόμματος.

Η ανανέωση της κάρτας της Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια για όλα τα μέλη της και με τη σύμφωνη γνώμη τους.

 

γ. Δικαιώματα των μελών

Το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχει το κάθε μέλος μόνο στην Οργάνωση, στην οποία ανήκει.

Τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ισότιμα, μετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων του κόμματος με κάθε θεσμοθετημένο τρόπο, έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το κόμμα  και να ζητούν για αυτό τις απαραίτητες πληροφορίες από τα όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς, τα οποία είναι υποχρεωμένα να παρέχουν κάθε πληροφορία που θα διευκολύνει την πολιτική κρίση των μελών και τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και την πολιτική δράση.

Έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις όλων των πολιτικών οργάνων και μπορούν να παρακολουθούν με δικαίωμα λόγου τις συνεδριάσεις άλλων οργανώσεων, πέραν αυτής της οποίας ανήκουν οργανωτικά.

Τα μέλη του κόμματος δραστηριοποιούνται για την πραγματοποίηση των αποφάσεων του, προβάλλουν τις θέσεις και το πρόγραμμα, υπερασπίζονται τη δημοκρατική λειτουργία του και την εφαρμογή των καταστατικών και πολιτικών του αρχών.

 

δ. Λήξη της ιδιότητας του μέλους

Η ιδιότητα του μέλους λήγει με τη ρητή αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Αριστερά ή με τη μη ανανέωση κάρτας μέλους.

 

ε. Ασυμβίβαστα της ιδιότητας του μέλους

Η ιδιότητα του μέλους της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ασυμβίβαστη με:

–         Τη συμμετοχή και ενεργοποίησή του υπέρ άλλου κόμματος.

–         Την αποδοχή δημόσιου αξιώματος μέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική πολιτική ή διοίκηση χωρίς την έγκριση  της Κ.Ε.

Πριν να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση στέρησης της ιδιότητας μέλους, απευθύνεται σε πρώτο στάδιο μομφή – πολιτική αποδοκιμασία στο συγκεκριμένο μέλος.

Σε δεύτερο στάδιο οι αποφάσεις στέρησης της ιδιότητας μέλους λαμβάνονται πλειοψηφικά με 4/5 των εγγεγραμμένων μελών της Οργάνωσης σε Γενική Συνέλευση, στην οποία υπάρχει απαρτία και απαιτείται επικύρωση από την Κεντρική Επιτροπή. Για τα μέλη της ΚΕ αποφασίζει η ίδια η ΚΕ με πλειοψηφία 4/5 των μελών της.

Το μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς που έχει στερηθεί την ιδιότητα μέλους μπορεί να ζητήσει την επανένταξή του ακόμα και στην ίδια Οργάνωση ένα έτος μετά. Ενώ το ίδιο το μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που του έχει αφαιρεθεί η ιδιότητα μέλους της σε Οργάνωση, μπορεί να απευθυνθεί στα ανώτερα όργανα για να επανεξεταστεί το θέμα.

 

Άρθρο 5

 

Εσωτερική Οργανωτική Δομή

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ οργανώνεται σε τρία επίπεδα: το τοπικό (πρωτοβάθμιες οργανώσεις), το νομαρχιακό (νομαρχιακές επιτροπές και περιφερειακά γραφεία) και το πανελλήνιο επίπεδο (Κεντρική και Εκτελεστική Επιτροπή).

Σε τοπικό επίπεδο με την συγκρότηση και λειτουργία πρωτοβάθμιων οργανώσεων και σε περιφερειακό επίπεδο με τη συγκρότηση και λειτουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών με στόχο τη πολιτική και οργανωτική δράση των τοπικών οργανώσεων και τα Περιφερειακά Γραφεία για την παρακολούθηση και το συντονισμό της δράσης σε θέματα που αναφέρονται στη Περιφέρεια.

α) Συγκροτούνται οργανώσεις στη βάση των Δήμων της νέας διοικητικής διάρθρωσης.

β) Συγκροτούνται Νομαρχιακές Επιτροπές στη βάση της νέας διάρθρωσης σε Περιφερειακές ενότητες εντός των διοικητικών Περιφερειών.

γ) Συγκροτείται Περιφερειακό Γραφείο στη βάση των διοικητικών Περιφερειών

* Σε περιπτώσεις μεγάλων γεωγραφικών και πληθυσμιακών ενοτήτων (πχ. Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη), διαμορφώνεται διαφορετική οργανωτική δομή όπως θα την προσδιορίσει η Κ.Ε. σε συνεννόηση και συμφωνία με τις αντίστοιχες οργανώσεις.

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε οριζόντιο επίπεδο συγκροτείται με τη μορφή των δικτύων. Στα δίκτυα και το διάλογο που αναπτύσσεται σε αυτά μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη του κόμματος (εκπρόσωποι φορέων και πολίτες που προσκαλούνται να βοηθήσουν στην επεξεργασία θέσεων, προτάσεων και δράσεων ή πολίτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε συγκεκριμένο θέμα και όχι στο σύνολο της οργανωτικής δράσης του κόμματος).

 

Άρθρο 6

Οργανώσεις Μελών

 

Οι Οργανώσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα του κόμματος και συγκροτούνται σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με τις δυνατότητες του κόμματος (δημοτική κοινότητα, δημοτικό διαμέρισμα, δήμος, νομός, πόλη ή χώρα του εξωτερικού). Επίσης μπορεί να συγκροτηθούν και οργανώσεις κλαδικού ενδιαφέροντος. Τα επαγγελματικά ή θεματικά ενδιαφέροντα των μελών καλύπτονται από τη συμμετοχή στους αντίστοιχους τομείς του κόμματος.

Οργανώσεις δημιουργούνται και στις χώρες του εξωτερικού όπου ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν Έλληνες. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα στα μέλη τους να συμμετέχουν σε αριστερά κόμματα των χωρών αυτών.

Οι Οργανώσεις έχουν την πλήρη ευθύνη για τη διαμόρφωση και την άσκηση της πολιτικής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στο χώρο τους.

Η αυτοτέλεια και η αυτενέργεια κάθε Οργάνωσης θα πρέπει να εξυπηρετεί τους γενικότερους στόχους του κόμματος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ -ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Η Οργάνωση διαβουλεύεται με τους πολίτες, την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς, τις επαγγελματικές οργανώσεις και μεριμνά για τη δημιουργία δικτυακού ιστοτόπου στον οποίο δημοσιεύει όλες τις αποφάσεις των οργάνων της, εκτός αν αποφασίσει περί του αντιθέτου.

 

Λειτουργία της Οργάνωσης

Η Οργάνωση συνέρχεται τακτικά κάθε μήνα με ευθύνη της Γραμματείας της, ή εκτάκτως αν το ζητήσει το ¼ των μελών της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας. Στην ετήσια Γενική Συνέλευσή της, εκλέγει Γραμματεία που έχει την ευθύνη για την οργάνωση της δραστηριότητάς της. Η Γραμματεία εκλέγει Γραμματέα έναν/μία από τα μέλη της. Οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις εκλέγουν ή ορίζουν τα μέλη τους που θα συμμετέχουν στο Περιφερειακό Γραφείο.

Σκοπός της Γραμματείας είναι ο πολιτικός και οργανωτικός συντονισμός του συνόλου της Οργάνωσης και όχι επί της ουσίας η αντικατάστασή της λειτουργίας της. Με τον κατάλληλο καταμερισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών στο σύνολο των μελών με στόχο την πιο εύρυθμη, εξωστρεφή και διαδραστική με την κοινωνία λειτουργία της Οργάνωσης.

 

Άρθρο 7

Όργανα

 

Ι. Νομαρχιακές Επιτροπές

Η Νομαρχιακή Οργάνωση κάθε 2 χρόνια εκλέγει Νομαρχιακή Επιτροπή από Συνδιάσκεψη των εκλεγμένων αντιπροσώπων από της Οργανώσεις του πρώην Νομού ή της εκλογικής περιφέρειας. Η Νομαρχιακή Επιτροπή εκλέγει Γραμματέα και Γραμματεία.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ευθύνεται για την υλοποίηση των αποφάσεων της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης, παρακολουθεί, βοηθάει και συντονίζει τη δράση των Οργανώσεων της επιρροής της, αποτελεί μοχλό παραπέρα διαβούλευσης στο πλαίσιο των αποφάσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς και του διαλόγου σε θέσεις και απόψεις, που λαμβάνει χώρα κατά τη λειτουργία και δράση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Επιδιώκει τη συγκρότηση νέων Οργανώσεων και εξειδικεύει τις αποφάσεις της ΚΕ στο χώρο της.

Συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μία φορά στους 2 μήνες, με ευθύνη της Γραμματείας της ή όταν το ζητήσει το ¼ των μελών της.

Η αδικαιολόγητη απουσία μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής από τις συνεδριάσεις της, τη λειτουργία και τη δράση της για διάστημα άνω των 6 μηνών θεωρείται παραίτηση από τη θέση αυτή.

 

ΙΙ. Κεντρική Επιτροπή

α. Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Η Κεντρική Επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου, έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του κόμματος και αποφασίζει για το σύνολο τη πολιτικής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Εκλέγει τη Εκτελεστική Επιτροπή, τον Γραμματέα της Κ.Ε. και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος.

Οι αποφάσεις της Κ.Ε. συζητούνται στις Οργανώσεις του κόμματος για να εκφράσουν τα μέλη τη γνώμη τους. Με απόφασή της Κ.Ε. συγκροτούνται οι τομείς της και οι επιτροπές τις οποίες κρίνει χρήσιμες.

β. Ο Γραμματέας της Κ.Ε έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Κ.Ε, των τομέων και των επιτροπών της. Ο Γραμματέας της Κ.Ε. αναφέρεται σε αυτήν.

γ. Η Εκτελεστική Επιτροπή ως εκτελεστικό όργανο της Κ.Ε. έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των αποφάσεών της, αντιμετωπίζει τα τρέχοντα θέματα μεταξύ των συνόδων της Κ.Ε. και εισηγείται σ’ αυτήν.

δ. Η Κ.Ε. συνέρχεται τακτικά με ευθύνη της Εκτελεστικής Επιτροπής και εντός 15 ημερών εφόσον το ζητήσει το ¼ των μελών της.

ε. Στις συνεδριάσεις της Κ.Ε. για σοβαρά πολιτικά ζητήματα παίρνουν μέρος με δικαίωμα ψήφου οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές του Κόμματος (και οι γραμματείς των Οργανώσεων).

στ. Τα μέλη της Κ.Ε. αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα, συμμετέχουν στις Οργανώσεις που ανήκουν και αναλαμβάνουν ευθύνες στο πλαίσιο των αποφάσεών της.

ζ. Οι συνεδριάσεις της Κ.Ε. γίνονται στη βάση ημερήσιας διάταξης που είναι από προηγουμένως γνωστή στα μέλη της, η επιτροπή πολιτικής απόφασης διαβουλεύεται για το τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί ως θέση της Κ.Ε. και τηρούνται πάντα πρακτικά.

η. Αδικαιολόγητη απουσία μέλους της Κ.Ε. για έξι μήνες από τις συνεδριάσεις της και τη λειτουργία της θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή.

θ. Η Κ.Ε. κάνει τον απολογισμό της στο τέλος της θητείας της, ο οποίος συζητείται προσυνεδριακά στις Οργανώσεις.

ι. Συγκροτούνται τομείς της Κ.Ε., στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, που απασχολούνται με συναφές αντικείμενο, έχουν γνώσεις ή ειδικό ενδιαφέρον για θέματα που απασχολούν τον τομέα. Οι επεξεργασίες του τομέα καθίστανται πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά από έγκρισή τους από την Κεντρική Επιτροπή.

 

 

 

Άρθρο 8

 

Σώματα της Δημοκρατικής Αριστεράς

 

 

Ι. Τακτικό Συνέδριο

Το τακτικό Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συνέρχεται  κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μέχρι το επόμενο Συνέδριο.

Το τακτικό Συνέδριο εκλέγει τον Πρόεδρο, την Κ.Ε. και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ εκλέγεται από το Συνέδριο, εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν αυτός είναι Βουλευτής.Ο Πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κ.Ε.. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο από το 50%+1 των μελών της Κ.Ε., συγκαλείται έκτακτο Συνέδριο με θέμα την εκλογή Προέδρου. Σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου του κόμματος αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κεντρική Επιτροπή η οποία εκλέγει Αναπληρωτή Πρόεδρο μέχρι το επόμενο Συνέδριο.

Η προκήρυξη του Συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κ.Ε.

 

Το Συνέδριο οργανώνεται και σε συνεδρίες θεματικές, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα την πρώτη ή και τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου με συμμετοχή όσων από τους συνέδρους έχουν γνώση, άποψη ή ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα κάθε συνεδρίας, στις οποίες συζητείται το κάθε θέμα διεξοδικά. Στο τέλος των εργασιών τους παρουσιάζονται τα αποτελέσματα στην Ολομέλεια, συζητούνται  αν αυτό είναι απαραίτητο και επικυρώνονται από την Ολομέλεια.

 

 

ΙΙ. Έκτακτο Συνέδριο

Ανάμεσα στα τακτικά Συνέδρια του Κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο Συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.

Τη σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κ.Ε. με πλειοψηφία 2/3, ή συγκαλείται εφόσον το ζητήσει το 20% των μελών του κόμματος.

 

 

ΙΙΙ. Διαρκές Συνέδριο

Σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων όπως συμμετοχή σε Κυβέρνηση, σύναψη συμμαχιών, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, καθορισμός εκλογικής τακτικής συγκαλείται το σώμα των αντιπροσώπων του τελευταίου Τακτικού Συνεδρίου.

 

 

IV. Θεματικό Συνέδριο

Για σημαντικά θέματα που αφορούν τη χάραξη πολιτικής επί συγκεκριμένων πεδίων συγκαλείται Θεματικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή των συνέδρων του τελευταίου Τακτικού Συνεδρίου.

Γίνεται προσπάθεια Θεματικά Συνέδρια να αποτελούν βασικό πυλώνα στη διαβούλευση και χάραξη πολιτικής από τη Δημοκρατική Αριστερά.

 

 

Άρθρο 9

 

Δημοψηφίσματα

 

Η Κ.Ε. μπορεί για σοβαρά θέματα να διενεργήσει δημοψήφισμα μεταξύ όλων των μελών του κόμματος.

 

Τα δημοψηφίσματα πανελλαδικού ή τοπικού χαρακτήρα οργανώνονται από τα αντίστοιχα όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

 

Μπορεί να οργανωθούν με πρωτοβουλία της Κ.Ε. ή αν το ζητήσουν Οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν το ¼ των μελών του κόμματος ή αν το ζητήσει το 15% των μελών του κόμματος στο αντίστοιχο επίπεδο.

 

Για να έχει δεσμευτική ισχύ για το κόμμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να έχει ψηφίσει το 60% και άνω των μελών και η πρόταση να έχει λάβει τις ψήφους του 50% και άνω των ψηφισάντων.

 

 

Άρθρο 10

Ηλεκτρονική Ενημέρωση και Διαβούλευση

 

Τα όργανα του κόμματος αναρτούν όλες τις αποφάσεις τους στο διαδίκτυο εκτός εάν αποφασίσουν περί του αντιθέτου.

Τα όργανα του κόμματος μπορούν να διενεργούν διαβούλευση μέσω του διαδικτύου. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

 

Γίνεται προσπάθεια να διευκολυνθούν οι εργασίες του κόμματος και η συμμετοχή μελών στη λήψη αποφάσεων με τη χρήση στο έπακρο των ευκολιών που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

 

Συνεδριάσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και με τηλεδιασκέψεις, όπως και τα δημοψηφίσματα μπορεί να διενεργούνται ηλεκτρονικά με δικλείδες ασφαλείας για τη φερεγγυότητα των αποτελεσμάτων.

 

 

Άρθρο 11

Δημοκρατική Αριστερά και Κοινωνικά Κινήματα

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει σχέση διαλόγου με τα κοινωνικά κινήματα, ενσωματώνει στοιχεία από την προβληματική τους και εμπλουτίζει τις επεξεργασίες της από τη δράση τους.

Η άρνηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να υποκαταστήσει τα κινήματα των πολιτώναποτελεί απαράβατη αρχή της πολιτικής της.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στηρίζει τον εθελοντισμό που αναφέρεται σε κοινωνικές, ανθρωπιστικές αξίες.

 

 

Άρθρο 12

Δημοκρατική Αριστερά και Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Τα μέλη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ δραστηριοποιούνται με απόφαση των αντίστοιχων οργανώσεων και οργάνων της σε αυτοδιοικητικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν πολίτες που συμφωνούν και συνδιαμορφώνουν τις θέσεις και το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα αυτών των σχημάτων.

Η Κ.Ε. διαμορφώνει κάθε φορά τη γενική εκλογική τακτική του κόμματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό οι Οργανώσεις του κόμματος έχουν την ευθύνη να τη συγκεκριμενοποιήσουν στο χώρο τους και λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις με επιδίωξη να συγκεντρώσουν την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη. Σε περίπτωση αδυναμίας λήψης απόφασης το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τα ανώτερα όργανα.

Οι αποφάσεις για την εκλογική τακτική της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στις έδρες των περιφερειών επικυρώνονται από την Κεντρική Επιτροπή.

Μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς που συμμετέχει σε άλλη δημοτική ή περιφερειακή παράταξη από αυτή που υποστηρίζει το κόμμα, οφείλει να δηλώσει ότι είναι προσωπική ου επιλογή.

 

 

 

 

Άρθρο 13

Αιρετές Θέσεις και Δημόσια Αξιώματα

 

Βουλευτές και Ευρωβουλευτές

Για τις υποψηφιότητες για το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτάσεις κατατίθενται από τα μέλη και τα όργανα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Οι υποψήφιοι της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τη Βουλή αναδεικνύονται με δημοκρατικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή και την έκφραση της βούλησης των μελών του κόμματος κατά περιοχή

Η επιλογή των υποψήφιων Βουλευτών Επικρατείας γίνεται με απόφαση της Κ.Ε., η οποία αποφασίζει μετά από εισηγητική πρόταση του Προέδρου του κόμματος.

Η Κοινοβουλευτική και Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα συντάσσουν τον κανονισμό λειτουργίας τους και αναπτύσσουν τη δράση τους στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων των κεντρικών οργάνων του κόμματος.

Η διατήρηση ταυτόχρονα 2 αιρετών θέσεων (Εθνικό Κοινοβούλιο-Ευρωβουλή-Αυτοδιοίκηση) επιτρέπεται μόνο με απόφαση της Κεντρικής  Επιτροπής.

 

Άρθρο 14

Διαδικαστικές Ρυθμίσεις

 

α. Τα συλλογικά εκλεγμένα όργανα έχουν απαρτία όταν είναι παρόντα το 50%+1 των μελών του.

β. Οι συνεδριάσεις των οργάνων και των σωμάτων είναι ανοιχτές στα μέλη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ εκτός αν για ειδικά θέματα υπάρχει περί του αντιθέτου αιτιολογημένη απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία.

γ. Οι ψηφοφορίες για πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα είναι ανοιχτές (φανερές). Οι ψηφοφορίες για την εκλογή οργάνων, υπευθύνων, αντιπροσώπων καθώς και για προσωπικά θέματα είναι μυστικές.

δ. Οι ψηφοφορίες για την εκλογή οργάνων, υπεύθυνων και αντιπροσώπων γίνονται σε όλο το κόμμα με ενιαίο τρόπο.

ε. Οι διαδικασίες σύγκλησης των σωμάτων (Συνέδρια), ο τρόπος αντιπροσώπευσης, ο χρόνος διεξαγωγής τους, είναι στην ευθύνη της ΚΕ. Οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο εκλέγονται άμεσα.

στ. Για σοβαρά ζητήματα πριν αποφασίσει η ΚΕ επιδιώκεται η συζήτηση στις Οργανώσεις του Κόμματος στη βάση προσχεδίου απόφασης με πιθανές εναλλακτικές προτάσεις.

ζ. Το κόμμα στη διαμόρφωση της πολιτικής του, επιδιώκει σταθερά να έχει τη γνώμη των φίλων και ψηφοφόρων του (θεματικά συνέδρια, συσκέψεις οργανώσεων ειδικών ενδιαφερόντων, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις).

 

 

Άρθρο 15

Οικονομικοί Πόροι της Δημοκρατικής Αριστεράς

 

Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος είναι:

– Οι συνδρομές και οι ενισχύσεις των μελών και των φίλων του.

– Τα ποσοστά από τις αποζημιώσεις των Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών

– Οι οικονομικές εξορμήσεις και δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται με πλήρη διαφάνεια.

– Οι προβλεπόμενες από το νόμο ενισχύσεις των πολιτικών κομμάτων

 

 • Όλα τα αιρετά μέλη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και σε άλλα όργανα του μαζικού κινήματος όπου εκλέγονται με την ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, καταθέτουν στο κόμμα ποσοστό της αποζημίωσής τους κατόπιν συνεννόησης.
 • Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών του Κόμματος καιορίζει τον Υπεύθυνο και την Οικονομική Επιτροπή η οποία καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών του κόμματος. Ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή στο τέλος κάθε έτους σε ειδική συνεδρίαση της.
 • Το Συνέδριο εκλέγει Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου που έχει την ευθύνη να ελέγχει τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος.
 • Τα στοιχεία για τα οικονομικά της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι στη διάθεση όλων των μελών της.

 

Άρθρο 16

Κανονισμός εκλογής οργάνων και αντιπροσώπων

 

α. Το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τα όργανα του κόμματος έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που είναι ταμειακά εντάξει και είναι εγγεγραμμένοι σε υφιστάμενες Οργανώσεις κατά την ημερομηνία έναρξης του προσυνεδριακού διαλόγου για  τη διεξαγωγή του Συνεδρίου ή της Συνδιάσκεψης.

Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, ενώ το δικαίωμα του εκλέγειν για την ΚΕ έχουν οι εκλεγμένοι σύνεδροι του Συνεδρίου, για την εκλογή της Νομαρχιακής Επιτροπής έχουν οι εκλεγμένοι Σύνεδροι της Συνδιάσκεψης, για την Εκτελεστική Γραμματεία και το Γραμματέα της ΚΕ έχουν τα εκλεγμένα μέλη της ΚΕ, για τη Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής έχουν τα εκλεγμένα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, για τη Γραμματεία της Οργάνωσης τα μέλη της Οργάνωσης.

 

β. Εφορευτική Επιτροπή

Οι εκλογές πραγματοποιούνται από Εφορευτική Επιτροπή, η οποία εκλέγεται από το αντίστοιχο όργανο (Κεντρική Επιτροπή, Συνέδριο, Συνδιάσκεψη, Συνέλευση). Δικαίωμα Συμμετοχής στην Εφορευτική Επιτροπή έχουν όλα τα μέλη του κόμματος με τους περιορισμούς του άρθρου 1 του παρόντος Κανονισμού. Μέλος της Εφορευτικής επιτροπής δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις αντίστοιχες εκλογές. Η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει πρακτικό εκλογής, το οποίο παραδίδει μαζί με τα ψηφοδέλτια στα αμέσως παραπάνω όργανα. Αντίγραφο του πρακτικού εκλογής, παραδίδει στον εκάστοτε πλειοψηφούντα κατά τη σταυροδότηση, ο οποίος έχει την ευθύνη της σύγκλησης της πρώτης συνεδρίασης.

 

γ. Αριθμός μελών των οργάνων και μέτρο αντιπροσώπευσης

Το μέτρο αντιπροσώπευσης για την εκλογή αντιπροσώπων καθορίζεται από το απερχόμενο όργανο.

Ο αριθμός μελών των νέων Οργάνων από το σώμα του Συνεδρίου ή της Συνδιάσκεψης.

 

Άρθρο 17

 

Επίλογος

Η εφαρμογή του καταστατικού της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ βασίζεται στην πολιτική βούληση, την ωριμότητα, το αίσθημα ευθύνης και τη δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία των μελών της.