αρσενη

Aρθρο της Ευγενίας (Τζένης) Αρσένη, Υποψήφια Βουλευτής Β’ Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας : Αξίζει να δώσουμε τη μάχη

23/06/2019

Στον απόηχο των Ευρωεκλογών και, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καλούμαστε να πάρουμε ως πολίτες μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις μας, αυτή της επιλογής της κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το προηγούμενο διάστημα μιλάγαμε για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων μπροστά σε μία Ευρώπη που ρέπει – και δυστυχώς συνεχίζει – προς βαθιά συντηρητικούς δρόμους. Εάν ψηφίσαμε με αυτό το κριτήριο, το αποτέλεσμα εγείρει πολλά ερωτηματικά. Γιατί να θέλουμε τον κόσμο να κινείται συντηρητικά; Ήταν, στ’ αλήθεια, η συνειδητή επιλογή μιας τέτοιας πολιτικής ή μία κίνηση που δήλωνε απογοήτευση, κούραση, ίσως ακόμα και θυμό;

Το πρόγραμμα κάθε κομματικού σχηματισμού αντανακλά τη νοοτροπία, τους στόχους, την πολιτική και τις προτεραιότητές του.  Κατά καιρούς διατυπώνεται μεγάλη αμφισβήτηση για την ύπαρξη ιδεολογίας. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε συμψηφισμούς. Ιδεολογίες υπάρχουν και είναι διακριτές. Υπάρχει Αριστερή και Δεξιά πολιτική και, ακόμα και όταν η πρώτη στην εφαρμογή της έχει λάθη ή αστοχίες, παραμένει πάντα η πολιτική του ανθρωπισμού, της συλλογικότητας, η πολιτική που νοιάζεται για εκείνους που έχουν πρώτα ανάγκη, που αγωνίζεται για τα εργασιακά, που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους πέρα από εθνικότητα και φύλο. Ό,τι και να γίνει, αυτές είναι οι θεμελιώδεις αξίες της Αριστεράς, δεν αλλάζουν, είναι βαθιά ριζωμένες σε κάθε της έκφανση και, επομένως, και στη διακυβέρνησή της.

Βιώσαμε τη δύσβατη περίοδο των μνημονίων και καταφέραμε να ξεπεράσουμε την κρίση, δίνοντας καθημερινές μάχες, πρώτα από όλα εμείς, οι πολίτες με τους κόπους μας. Και σταδιακά άρχισαν να ανοίγουν θέσεις εργασίας, να διευρύνονται οι δυνατότες για τους νέους, να ενισχύονται νέες επιχειρήσεις, να γίνονται ξανά επενδύσεις, να υπάρχουν διευκολύνσεις στη φορολογία. Και οι κόποι μας αναγνωρίστηκαν από την κυβέρνηση γιατί Αριστερά είναι να εκτιμάς, να αναγνωρίζεις και να εκφράζεις στην πράξη την ευγνωμοσύνη σου στη συλλογικότητα αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.

Αγωνιστήκαμε γιατί πιστέψαμε πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Και τα καταφέραμε. Τώρα λοιπόν, μετά από όλους αυτούς τους καθημερινούς αγώνες, δεν αξίζει να βιώσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς τον ογκόλιθο των μνημονίων στις ζωές μας; Η απογοήτευση που νιώθουμε για τη συντηρητική ροπή της Ευρώπης ας μη γίνει η πραγματικότητα στην πολιτική επιλογή της Ελλάδας. Η μνήμη δεν μπορεί να αλλοιώνεται τόσο γρήγορα, όσο καιρός και ας περάσει. Ας μην ξεχνάμε τα παλαιότερα χρόνια, έχοντας στις σκέψεις μας κάποιες πιο πρόσφατες δύσκολες στιγμές. Αξίζει να δώσουμε τη μάχη για να πάει ο κόσμος μπροστά, φτάσαμε ως εδώ μετά από προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες, είναι τόσο κρίμα να πάνε όλα χαμένα και να μη δούμε τη συνέχεια για την οποία εμείς παλέψαμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους κόπους μας, στα παιδιά μας.