Σαντσεθ 2

Άρθρο του Δημήτρη Χατζησωκράτη για τις Ισπανικές εκλογές : Η ηγεμονία στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς κατακτιέται

30/04/2019

Ο Σάντσεθ και το PSOE κατέγραψαν μια σημαντική νίκη! Το PODEMOS(σε συμμαχία με άλλες μικρότερες αριστερές δυνάμεις μεταξύ των οποίων και την πάλαι ποτέ ισχυρή Ενωμένη Αριστερά) όχι μόνο απέτυχαν στο sorpasso αλλά και κατέγραψαν μια σημαντική υποχώρηση!

Το μελανό χρώμα, εξακολουθεί να παραμένει, όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η άνοδος της ακροδεξιάς και των φασιστών. Το 10% του VOX, για πρώτη φορά μετά το 1975, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και στην Ισπανία.

Αυτό, όμως, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κρατήσουμε, και για τα καθ΄ημάς ,είναι ότι η Ισπανική Αριστερά είναι η αδιαμφισβήτητη νικήτρια σε αυτές τις εκλογές.

Σταθερά τα τελευταία χρόνια επιμένω στο ότι η διχοτομία “Αριστερά -Δεξιά” δεν έχει πάψει να υφίσταται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Αριστερά είναι ευρύτατη και πληθυντική. Εντός της, η ηγεμονία ιδεολογική και πολιτική δεν είναι δεδομένη και παγιωμένη. Κερδίζεται. Την κερδίζουν οι δυνάμεις, που έχουν και προτείνουν σχέδιο, αναλαμβάνουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες, εμπνέουν και κινητοποιούν λαϊκές δυνάμεις. Εδώ δεν μετρούν ούτε τα ονόματα, ούτε και οι αναφορές στο ιστορικό παρελθόν.

Μετράει ουσιαστικά, σε αυτή την κατεύθυνση, ποιός αγωνίζεται σήμερα και πείθει για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση,την ακροδεξιά και τον εθνικολαϊκισμό.

Σίγουρα πάντως, για να έλθουμε στα καθ΄ημάς, στην Ελλάδα, δεν μπορεί να κερδίζει αυτή η δύναμη της ευρύτερης αριστεράς, που πέρα από την Δεξιά ανακαλύπτει και …τη Νέα Δεξιά, δηλ. τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αυτή που αγωνίζεται για τη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ…