theocharopoulos larisa

Ομιλία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκδήλωση της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στη Λάρισα

18/04/2019

theocharopoulos larisa

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ.

Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μαζί για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο.

Η παρουσία των ομιλητών στη σημερινή εκδήλωση αποτελεί από μόνη της ένα ηχηρό μήνυμα της συσπείρωσής μας.

Είμαστε εδώ, κόμματα, κινήσεις και πολίτες, ο καθένας με τη δική του ιστορική διαδρομή και προσφορά στην αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία, τα κοινωνικά κινήματα, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Για να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο των προοδευτικών λύσεων. Για να εκπροσωπήσουμε την προοδευτική προοπτική απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Μας ενώνει η κρισιμότητα των περιστάσεων. Μας ενώνει η ανάγκη κοινών απαντήσεων στα δύσκολα ερωτήματα, στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Συγκροτούμε μια ευρεία συμμαχία, η οποία στηρίζεται σε προγραμματική βάση. Συμμαχούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την υπεράσπιση της εργασίας και ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους στην Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για μια ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη.

Βρισκόμαστε μαζί σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή. Σε μια στιγμή όπου οφείλουμε να σχεδιάσουμε, με θέσεις και όραμα, την επόμενη μέρα. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι παρεμπίπτον ζήτημα για την Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πιέσεων από τις μεταναστευτικές ροές ανέδειξαν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι ανισότητες διευρύνονται ακόμη και στο εσωτερικό των πιο αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η διαχείριση της ευρωπαϊκής πορείας από τις πλειοψηφούσες μέχρι σήμερα συντηρητικές δυνάμεις, οι παραλυτικές ισορροπίες και τα μικρά διστακτικά βήματα έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση του ευρωπαϊκού οράματος.

Ο φόβος και οι εύκολες αλλά ανέφικτες λύσεις στα σύγχρονα πολύπλοκα προβλήματα που δίνουν οι δυνάμεις του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού, καλλιεργώντας το μίσος για την Ευρώπη και τη δημοκρατία, στρέφουν δυστυχώς ορισμένους πολίτες σε αυτές. Στη χώρα μας μάλιστα η νεοναζιστική – ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση, είναι σταθερά τρίτη δύναμη.

Πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς, για να επιβιώσουν εκλογικά, υιοθετούν την ατζέντα της ακροδεξιάς. Πετυχαίνουν, όμως, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Αντί να αποδυναμώνουν, ενισχύουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Το βλέπουμε και στη χώρα μας, με τη ΝΔ που διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, με αφετηρία τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να φράξουμε το δρόμο στο νεοσυντηρητισμό, στο νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά.

Να πιάσουμε ξανά το νήμα από την αρχή, από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, και να κάνουμε την Ευρώπη και πάλι ελκυστική.

Στην πραγματικότητα, η σύλληψη της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι το πιο αριστερό, προοδευτικό πρότζεκτ. Όταν το κύριο είναι η βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων δημιουργεί και αναπτύσσεται ο άνθρωπος, τότε πουθενά αλλού δεν υπήρξε καλύτερο μοντέλο απ’ αυτό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρειάζεται ν’ αλλάξει ριζικά για να υπάρξει με προοπτική. Για να αντιστραφεί το ρεύμα του αντιευρωπαϊσμού και του εθνολαϊκισμού πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένα και νομιμοποιημένα όργανα κι όχι από άτυπα εξωθεσμικά κέντρα, με κυρίαρχο το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μία δημοκρατική Ευρώπη που θα δίνει τη μάχη της αειφόρου ανάπτυξης, με σταθερή στόχευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει κοινά το προσφυγικό ζήτημα και θα στοχεύει στην πολιτική της ενοποίηση.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς ήταν από τους πρώτους που πίστεψε και υποστήριξε έμπρακτα το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

theocharopoulos larisa4

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας απαιτούν κι αυτές μία προοδευτική απάντηση. Γιατί μόνον αυτή μπορεί να επιφέρει ένα σύγχρονο βιώσιμο σχέδιο που θα επουλώσει τις πληγές που άφησε η κρίση και θα οδηγήσει στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Η ΔΗΜΑΡ πορεύεται σταθερά με προοδευτικές θέσεις, κάτι που το έχει αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής. Ψηφίσαμε την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την μη περικοπή συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, τη συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και βεβαίως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά, μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Πήγαμε κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα, αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος, κρατήσαμε μια πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας συμβάλλοντας εμπράκτως στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής βαλκανικής γειτονιάς, την ώρα που άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αυτοπροσδιορίζονται και ως προοδευτικές, φλερτάρουν συστηματικά με εσωστρεφείς και εθνικολαϊκιστικές αντιλήψεις.

Οι συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας είναι συστατικό στοιχείο πολιτικής μας ταυτότητας.

Στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς – δεξιάς και προόδου – συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις.

Οι πολιτικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, δείχνουν ότι η συμπόρευση είναι απαραίτητη για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη συμμαχία όλων όσων αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό χώρο.

theocharopoulos larisa5

Η κοινή βούλησή μας για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Και από εδώ, από την Θεσσαλία, από τη Λάρισα, τονίζουμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία θα προωθήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο οποίο η περιοχή θα παίξει καθοριστικό ρόλο όπως το δικαιούται και της αρμόζει.

Και επιτρέψτε μου μια σημαντική αναφορά. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που φαίνεται ότι θα είναι ανατρεπτική, δύσκολα διαχειρίσιμη, σύνθετη και γραφειοκρατική. Το κυριότερο όμως ζήτημα είναι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ που βαίνει έντονα μειούμενος. Η διάρθρωση της ευρωπαϊκής γεωργίας και ακόμα περισσότερο του ευρωπαϊκού νότου, με τις μικρές οικογενειακού τύπου αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες με αυτές τις προτάσεις της Ε.Ε. Η προσπάθεια δε που γίνεται από τους αγρότες για παραγωγή ποιοτικών, ασφαλών για τον καταναλωτή προϊόντων με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, επιβαρύνει ιδιαίτερα το κόστος παραγωγής. Η μείωση του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ δεν είναι μονόδρομος. Η τελική μεταρρύθμιση, όχι μόνο σε θέματα προϋπολογισμού αλλά και δομής, θα πρέπει να συνδιαμορφωθεί και με το Ευρωκοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές του Μαΐου και αυτό είναι ένα ακόμα σημείο στο οποίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουν να το πάρουν πάνω τους και θα το πάρουν. Και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να στηριχθεί η Προοδευτική Συμμαχία ειδικά από τους κατοίκους της Περιφέρειας και τους αγρότες. Για να μην δουν την επόμενη των ευρωεκλογών τις ενισχύσεις τους, άμεσες και έμμεσες (πρώτος και δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ), να περικόπτονται.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την προώθηση μιας σύγχρονης αριστερής και προοδευτικής πολιτικής:

  • Για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα στηρίζεται στα εργασιακά δικαιώματα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, με επιχειρηματικότητα που σέβεται τους κανόνες, με καινοτομία και επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και τη δίκαιη αναδιανομή του, με προτεραιότητες σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η εξαγωγική μεταποίηση, όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
  • Για την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία βιώσιμων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και μείωση των προσωρινών, υποαμοιβόμενων και ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Την περαιτέρω ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της μαύρης εργασίας, την αύξηση των πραγματικών μισθών.
  • Για την προστασία των δημόσιων αγαθών, την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν χωρίς κοινωνική συνοχή, γιατί όποτε αυτό δοκιμάσθηκε απέτυχε.
  • Για ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα, με προοδευτικές κλίμακες και μείωση της αναλογίας έμμεσων προς άμεσους φόρους.
  • Για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες, τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις.
  • Για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου, όπως και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
  • Για την υπεύθυνη στάση στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με σταθερή προσήλωση για ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες, μακριά από κάθε εθνικισμό, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι το πολιτικό κόστος.
  • Για το διαχωρισμό σχέσεων εκκλησίας – κράτους.
  • Για τη συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την επιδίωξη της αειφόρου ανάπτυξης που λαμβάνει υπόψη την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση.
  • Για τη χάραξη και υλοποίηση μιας μακρόπνοης πολιτιστικής πολιτικής που θα διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά και θα ενισχύει την σύγχρονη δημιουργία, τον πολιτιστικό πλουραλισμό.

theocharopoulos larisa7

Αφήνουμε στην άκρη υπαρκτές διαφορές μας για το παρελθόν και για πολιτικές που ασκήθηκαν. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από τις όποιες διαφωνίες μας.

Προχωράμε μαζί. Προχωράμε μπροστά για το παρόν και το μέλλον, για την ανάγκη ανάδειξης μιας νέας προοδευτικής ταυτότητας με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Μιας σύγχρονης αριστερής πρότασης διακυβέρνησης, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η ΔΗΜΑΡ, με τις πολιτικές της αποσκευές θα συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Σε όλες τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας και τους καλούμε να συστρατευθούν σε μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Θα αγωνιστούμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των προοδευτικών πολιτών. Στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων. Θα αφήσουμε στα χέρια τους, στα δικά σας χέρια, το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εσείς θα το καθορίσετε. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε το αύριο.

theocharopoulos larisa8theocharopoulos larisa9theocharopoulos larisa10