THEOCH VOULI 11-1-2019

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή στην επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για τον αγροτικό τομέα (video)

11/01/2019

Η ομιλία στη Βουλή του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για τον αγροτικό τομέα

Μόλις ακούσαμε δυο ομιλίες, του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς κανένα όραμα για την αγροτική παραγωγή. Ελπίζω οι αγρότες να παρακολουθούν τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να βλέπουν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης για την επόμενη μέρα. Επιχειρείται η επίλυση διαδικαστικών θεμάτων, χωρίς προτάσεις, χωρίς συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η αγροτική παραγωγή, αυτός ο κλάδος, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει, πράγματι, τον μοχλό ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Με έκπληξη, κύριε Υπουργέ, κύριε Αραχωβίτη, διάβασα στην πρόσφατη δήλωσή σας ότι «η μεταμνημονιακή εποχή οικοδομείται πάνω σε ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο έχει ως θεμέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή». Προσθέσατε, μάλιστα, ότι «αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι πραγματικότητα». Προφανώς, είναι εικονική πραγματικότητα.

Για ποιο ακριβώς παραγωγικό μοντέλο μιλάτε; Η έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης έχει οδηγήσει ουσιαστικά στην εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα. Τί έγινε αλήθεια εκείνο το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα καταρτίζατε μετά την ολοκλήρωση των δεκατριών συνεδρίων στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας; Πού είναι; Λέγαμε τότε ότι όλα αυτά θα ξεχαστούν και ότι είναι λίγο προεκλογικά. Λέγατε «όχι». Πού είναι το αναπτυξιακό σχέδιο; Να αναπτύξετε, έστω στη δευτερολογία σας, πού είναι το σχέδιο. Υπάρχει ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό αγροτικό σχέδιο; Το είχατε αναφέρει στη Λάρισα, όπου μιλήσατε, μεταξύ άλλων, για υποστήριξη των νέων αγροτών και των καινοτόμων αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά και για συλλογικά εργατικά σχήματα για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή. Αυτό που έχετε καταθέσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τώρα στα πρακτικά της Βουλής, δεν είναι εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο οι αγρότες μπορούν να στηρίζονται για την ανασυγκρότηση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Δυστυχώς, δεν είναι εμφανές κάποιο όραμα για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση θα έπρεπε να δίνει λύσεις και στα πρακτικά ζητήματα.

Σταχυολογώ από τα κατά καιρούς λεγόμενα της κυβέρνησής σας:

Έχει αναφερθεί η κυβέρνησή σας και ο Πρωθυπουργός στα εξής το 2015, από τη στιγμή δηλαδή που ήσασταν στην κυβέρνηση: «Δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί η αγροτική οικονομία χωρίς φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο. Δεν μπορούμε να δίνουμε αφορολόγητο σε εφοπλιστές και οι αγρότες να πληρώνουν». Έχει αλλάξει κάτι σε αυτά από τον Φεβρουάριο του 2015; Έχει αντιληφθεί κανένας αγρότης ότι υπάρχει αλλαγή;

Υποσχόσασταν ως κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2015 «μείωση της τιμής του πετρελαίου μέχρι και την καθιέρωση του αγροτικού πετρελαίου και αναμόρφωση του ασφαλιστικού και φορολογικού των αγροτών». Προς άλλη κατεύθυνση αναμορφώθηκε το φορολογικό.

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά. Αντί για φθηνό πετρέλαιο, οι αγρότες είδαν την τιμή του να διπλασιάζεται, συμπαρασύροντας το κόστος άρδευσης και συνολικά το κόστος αγροτικής παραγωγής. Όχι μόνο αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αλλά καταργήσατε και την επιστροφή του για τους αγρότες, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την τιμή του αγροτικού ρεύματος. Και μην μπαίνετε σε συγκρίσεις. Τώρα, ξέρετε ότι πράγματι, κακώς, έχει αυξηθεί συνολικά η τιμή του αγροτικού ρεύματος και το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όμως, εδώ, κύριε Υπουργέ, είστε για να απαντάτε για το τί έγινε αυτά τα χρόνια, όχι να αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση για το τί είχε γίνει από το 2010 και μέχρι το 2015. Δεν σας είπε κανένας ότι δεν είχε αυξηθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος. Λέω όμως ότι στη διάρκεια της δικής σας θητείας δεν το μειώσατε. Εσείς λέτε ότι είναι μικρότερη η αύξησή του και ότι τότε ήταν επιθετική και ούτω καθεξής. Δεν είναι αυτός τρόπος αντιμετώπισης επερώτησης της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Το θέμα είναι τί γίνεται από το 2015 έως το 2019 στα συγκεκριμένα θέματα, γιατί οι αγρότες αντιλαμβάνονται ότι στο συγκεκριμένο θέμα, στο αγροτικό ρεύμα, υπάρχει αυτή η πολιτική.

Συνεχίζετε βέβαια μέχρι και σήμερα να δηλώνετε θεωρητικά πως θα μειώσετε το κόστος παραγωγής. Μόλις προχθές δηλώσατε χαρακτηριστικά ότι «στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν συνδυαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής». Αν είναι πράγματι έτσι, σας καλούμε, λοιπόν, να εφαρμόσετε και τα μέτρα στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής που περιέχονται στην ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας.

Και επί του συγκεκριμένου θέματος, γνωρίζετε καλά, πως σταθερά προτείνουμε την καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου, μέσω της οποίας θα μπορούσε ουσιαστικά με έναν δίκαιο τρόπο να παρέχεται αγροτικό πετρέλαιο. Έτσι θα υπάρχει έμπρακτη υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής, των εξαγωγών και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας. Καταθέσαμε αμέσως, το 2016, την τροπολογία για την κάρτα αγροτικού πετρελαίου. Αρνηθήκατε να τη συζητήσετε. Την καταθέσαμε σε πολλά νομοσχέδια το 2016 και το 2017. Δεν λέγατε στην κυβέρνησή σας ότι δεν χρειάζεται. Λέγατε «θα προσπαθήσουμε», αλλά δεν το κάνατε.

Γιατί λέω για την κάρτα αγροτικού πετρελαίου; Διότι αυτό το οποίο λέτε ως επιχείρημα συνήθως είναι ότι το 2015 ψηφίστηκε το μνημόνιο για το πετρέλαιο κ.ο.κ. Μα, δεν σας λέμε αυτό. Σας λέμε, στη συνέχεια, να θεσπίσετε κάρτα αγροτικού πετρελαίου, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία και αλλού, και είναι βεβαίως εντός αυτών των οποίων συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρνηθήκατε και αρνείστε αυτό το οποίο θα διευκόλυνε πάρα πολύ τους παραγωγούς εδώ και δύο-τρία χρόνια. Σας καλέσαμε αν έχετε πρόβλημα με τους εταίρους να διαπραγματευτείτε αποτελεσματικά για αυτό. Γιατί δεν έχετε διαπραγματευτεί; Αν έχετε, γιατί δεν το έχει πει κάποιος, ο κ. Τσακαλώτος ή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης;

Πάμε τώρα στις ασφαλιστικές εισφορές. Προχωρήσατε σε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάργηση βέβαια του ΟΓΑ. Κι εδώ η πρότασή μας είναι καθαρή. Θα πρέπει να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες από το φορολογητέο εισόδημα και προφανώς να μειωθούν, καθιερώνοντας ανώτερο πλαφόν. Ουσιαστικά η πραγματικότητα ποια είναι; Η ευθεία σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα ευνοεί σήμερα όσους φοροδιαφεύγουν και οι εισφορές για όσους δεν παρανομούν είναι πραγματικά εξοντωτικές.

Όσον αφορά τον ΟΓΑ, σας είχαμε προτείνει να κρατήσετε τρία ταμεία και όχι να μείνει η κατάσταση όπως έχει. Προχωρήσατε στην κατάργησή του. Δημιουργήσατε ένα ταμείο-μαμούθ, που δεν λειτουργεί για καμιά κατηγορία και φυσικά ούτε για τους αγρότες. Μιλάτε για ρύθμιση των οφειλών, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει κάτι, που μεταξύ άλλων θα διευκολύνει τη συνταξιοδότηση.

Μειώσατε τις άμεσες ενισχύσεις και φορολογείτε τα αγροτικά εισοδήματα με συντελεστές που κυμαίνονται από 22% μέχρι 45%, συντελεστές που δεν ισχύουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και με την εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου ανήλθε στο 100%. Δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική βελτίωση, αν δεν καθιερωθεί, για παράδειγμα, το 13% ως ενιαίος συντελεστής φορολόγησης των κερδών και αν δεν καθιερωθεί το αφορολόγητο των ενισχύσεων της ΚΑΠ, καθώς και των πάσης φύσεως αγροτικών αποζημιώσεων. Διότι φυσικά και η τροπολογία που φέρατε πριν από τα Χριστούγεννα δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, καθώς αφορά μόνο άμεσες ενισχύσεις και μάλιστα ύψους 7.500 ευρώ.

Βεβαίως και πρέπει να μην υπάρχει δυνατότητα κατακράτησης των ευρωπαϊκών ενισχύσεων για εθνικούς σκοπούς. Αυτή ήταν η απάντηση που μας είχε δώσει και παλαιότερα, το 2013, ο τότε Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τσιόλος, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Κακώς και η Νέα Δημοκρατία κάποια στιγμή, όταν είχε αναλάβει την προεδρία ο κ. Μητσοτάκης, είχε πει να γίνει ουσιαστικά εξομοίωση με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν στον κάθε αγρότη σε σχέση με τις ενισχύσεις. Δεν μπορεί αυτό να γίνεται. Οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις έρχονται για το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Συνεπώς, δεν μπορεί να κατακρατούνται κατά το δοκούν για εθνικούς λόγους.

Επομένως, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, εμείς θέλουμε να ενισχυθεί και άλλο η διαπραγμάτευση σε σχέση με την τροπολογία την οποία είχατε φέρει, η οποία ήταν λογική, αλλά δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Γι’ αυτό λέω ότι θα πρέπει αυτό να γίνει απολύτως κατανοητό, να απευθυνθείτε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να έχετε και νέα απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είχε γίνει και τότε με τον κ. Τσιόλος, έτσι ώστε να μπορεί να ενισχυθεί και η εθνική νομοθέτηση.

Σας έχουμε θέσει δε επανειλημμένα την αναγκαιότητα θέσπισης ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού αγροτών. Κανένα αποτέλεσμα δεν είχαμε. Και σε αυτό το θέμα, όπως και για την κάρτα του αγροτικού πετρελαίου, ορισμένες φορές μάς έχετε πει ότι είναι θέμα των εταίρων, διαπραγμάτευσης. Έχετε διαπραγματευθεί, και εσείς και ο κ. Τσακαλώτος, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν αρνηθεί στα συγκεκριμένα ζητήματα; Δεν έχετε δώσει μια απάντηση. Κι αν, όπως λένε τώρα, όπως είπατε κι εσείς, είμαστε εκτός μεταμνημονιακής πραγματικότητας, γιατί δεν προχωράτε σε όλα αυτά; Γιατί δεν προχωράτε στην κάρτα αγροτικού πετρελαίου και στον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό αγροτών;

Ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα. Είχε αυξηθεί από το 13% στο 23% και 24% από την κυβέρνησή σας, το μειώσατε στο 13% και το παρουσιάζετε ως μια επιτυχία της κυβέρνησης, της αγροτικής πολιτικής σας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 8% και στο 9%. Εδώ χρειάζεται μια γενναία μείωση.

Όσο για τα συλλογικά εργατικά σχήματα, ψηφίσατε τον νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς με ακατανόητες παρεμβάσεις στα καταστατικά, που δεν μειώνουν τη γραφειοκρατία και δεν διευκολύνουν τη δημιουργία και λειτουργία συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για τη στήριξη των αγροτών που συμμετέχουν στους συνεταιρισμούς και στις ομάδες παραγωγών, τα οποία και αναλύονται στη συνολική πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στο Κοινοβούλιο.

Φυσικά, η ρευστότητα από τις τράπεζες προς τους αγρότες παραμένει ανύπαρκτη. Είναι σοβαρό πρόβλημα, είναι το κύριο πρόβλημα. Τι θα κάνετε γι’ αυτό; Εδώ θέλουμε απαντήσεις. Αυτό έχει σαν συνέπεια να διογκώνεται και το πρόβλημα των δανείων τους.

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, σας έχουμε κάνει επανειλημμένες, δεκάδες ερωτήσεις. Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων. Υπάρχουν, επίσης, ταμειακά διαθέσιμα; Μπορείτε να μας ενημερώσετε;

Επίσης, μπορείτε να μας ενημερώσετε για το τί ακριβώς επιχειρείτε να κάνετε τώρα στον ΕΛΓΑ, διότι σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι και η αγροτική πολιτική έχει συνέχεια; Αναφέρομαι σε όλη την πολιτική της κυβέρνησης, δεν αναφέρομαι τώρα σ’ εσάς, κ. Υπουργέ -εσείς έχετε λίγο καιρό-.

Δυστυχώς, αυτά είναι τα πεπραγμένα για το πετρέλαιο, το ρεύμα, τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους συνεταιρισμούς, τη ρευστότητα και τις αποζημιώσεις των αγροτών. Θυσιάζεται και η αγροτική παραγωγή στον βωμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο να πετύχετε δηλαδή υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα για να μοιράζετε ένα ελάχιστο ποσό στη συνέχεια. Είναι μια λαθεμένη πολιτική και για να τα πετύχετε αυτά εφαρμόζετε υπερφορολόγηση και στον αγροτικό τομέα, διότι αν δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης, δεν έχει η αγροτική παραγωγή ένα ειδικό καθεστώς φορολόγησης.

Τα ίδια συμβαίνουν και με την ελληνική κτηνοτροφία. Σήμερα ο κλάδος αιγοπροβατοτροφίας, εκεί δηλαδή όπου η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή του, είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν ανοιχτές τιμές πωλήσεων, χωρίς συμβόλαια, αθρόες εισαγωγές, χωρίς έλεγχο, αβεβαιότητα στον παραγωγό για την επόμενη μέρα. Από την άλλη πλευρά, οι κτηνοτρόφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την υψηλή φορολόγηση, τις υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές, τα υψηλά επίπεδα δανεισμού, τις τιμές στις ζωοτροφές, στα καύσιμα και σε κάθε είδους εφόδια. Η θεσμοθέτηση των εξήντα ημερών ως το μάξιμουμ περιθώριο για την πληρωμή του παραγωγού στην πράξη -σας το είπα και την προηγούμενη φορά και για αυτό πρέπει να επιληφθείτε στην κυβέρνηση- αποδεικνύεται γράμμα κενό περιεχομένου. Μας το λένε όλοι οι κτηνοτρόφοι.

Ούτε μια, έστω προσχηματική, παραπομπή του θέματος των εναρμονισμένων πρακτικών των γαλακτοβιομηχανιών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έγινε, ούτε καν υλοποίηση των ελέγχων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που ανακοινώθηκαν. Αντιθέτως, καταργήθηκαν και οι έλεγχοι στο κρέας.

Χρησιμοποιείτε ως «χάπι» το de minimis. Δεν λύνονται, όμως, έτσι όλα τα προβλήματα.

Θέτω και ορισμένα κρίσιμα ζητήματα:

Τι στάση κρατήσατε απέναντι στη στάση της επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από την οποία κινδυνεύει η χώρα και ο αγροτικός κόσμος με μείωση των ενισχύσεων; Αποδεχθήκατε ήδη τη μείωση κατά 17% των πόρων της ΚΑΠ για τη χώρα μας, που μεταφράζεται σε απώλεια 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κι επειδή αναφέρομαι στις ενισχύσεις, πριν είπατε για τις διαπραγματεύσεις στα προηγούμενα χρόνια, το 2013 και το 2014. Ξέρετε ότι με τις διαπραγματεύσεις τότε είχαμε εξασφαλίσει 19 δισεκατομμύρια ευρώ, Πυλώνας I και Πυλώνας II, και εννοώ με τις διαπραγματεύσεις αυτές του 2013. Τότε κατηγορούσατε ότι το ποσό είναι μειωμένο -τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ- και τώρα λέτε ότι αυτά είναι τα χρήματα, τα οποία έχει η Ελλάδα και τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε. Ουσιαστικά υπερτονίζετε αυτά τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής σας και μάλιστα έχοντας μειώσει τώρα, με τη δική σας διαπραγμάτευση, τη δυνατότητα νέων πόρων για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, γιατί δεν προχωράει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με έναν ταχύτερο ρυθμό και εκεί που υπάρχουν γραφειοκρατικές αδυναμίες να τις λύσετε; Η απορρόφηση των πόρων είναι χαμηλή, αγγίζει το 33%.

Τί γίνεται με τους γεωργικούς συμβούλους, που είναι σοβαρό θέμα; Πρόκειται για ένα μέτρο που απορρέει ως υποχρέωση της χώρας μας από την ΚΑΠ του 2015 και χρηματοδοτείται από την Ευρώπη. Έχει βαλτώσει, ενώ θα μπορούσε να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής. Είναι σοβαρό ζήτημα για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και για την ανασυγκρότηση στην αγροτική παραγωγή. Από τη στιγμή που έχουμε χρήματα ευρωπαϊκά, μπορούμε να έχουμε γεωργικούς συμβούλους. Θα μπορούσε να μειωθεί και η ανεργία με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πέραν τούτου όμως, για να έχει ο αγρότης δίπλα τον σύμβουλό του, δεν το αξιοποιεί η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.

Ποια κίνητρα δίνονται για τους νέους αγρότες; Αποτελεί τελικά, ναι ή όχι, στόχο η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού;

Ποια κίνητρα παρέχονται για την αγροτική δραστηριότητα;

Τι γίνεται με την ψηφιακή γεωργία;

Τα επισημαίνουμε όλα αυτά επειδή αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες γεωργών και κτηνοτρόφων και επειδή όλες συνομολογούμε ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας και την έξοδο από την παρατεταμένη κρίση. Γι’ αυτό έχουμε καταθέσει κατά καιρούς πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, όμως σε ώτα μη ακουόντων. Ακριβώς για να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Γιατί εμείς από την πλευρά μας έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανόρθωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και ο αγροτικός κόσμος να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια.

 

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ, κύριε Αραχωβίτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας και πάλι δεν απαντήσατε στα ερωτήματα στα οποία θέσαμε, και εγώ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Λέτε: «Μας κατηγορείτε, μας κατηγορείτε». Δεν σας κατηγορεί κανένας. Κριτική σάς κάνει ως αντιπολίτευση και ζητάει απαντήσεις, τις οποίες δεν παίρνουμε.

Και μάλιστα λέτε «Μας κατηγορείτε, ενώ εσείς, ενώ εσείς, ενώ εσείς…» και πάλι για πριν από το 2015 απαντάτε. Αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση, χωρίς να δίνετε ούτε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα θέματα που θέτουμε ούτε βεβαίως παρουσιάζετε και κανένα σχέδιο για την αγροτική πολιτική.

Είπατε ότι ευτυχώς που η κυβέρνησή σας διαπραγματεύεται την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σας θυμίζω ότι με τη διαπραγμάτευσή σας ουσιαστικά έχουμε ήδη μείωση κατά 17% των πόρων της ΚΑΠ. Και βεβαίως ό,τι είχαμε πάρει, τα 19,5 δισεκατομμύρια περίπου ευρώ, με την προηγούμενη διαπραγμάτευση του ’12-’13 για αυτήν την επταετία, τώρα δεν το βλέπετε σε καμία περίπτωση για τη νέα περίοδο. Τότε το κατηγορούσατε ως αντιπολίτευση αυτό.

Βεβαίως, λέτε «είμαστε υπέρ τού να μείνει Κοινή η Αγροτική Πολιτική». Δεν σας είπαμε ότι δεν είστε αυτή τη στιγμή υπέρ τού μείνει Κοινή η Αγροτική Πολιτική. Σας ρωτάμε για ποιον λόγο και τί κάνατε όταν τέθηκε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών για την επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αν είχε η κυβέρνησή σας εκείνη τη στιγμή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για να μην υπάρχει η τάση επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στο Συμβούλιο Υπουργών όταν γινόταν από την κυβέρνησή σας η συζήτηση.

Βεβαίως δεν απαντήσατε και τί γίνεται με τους γεωργικούς συμβούλους -σας είπα για ποιον λόγο το θεωρώ πολύ κρίσιμο ως μέτρο- και για ποιον λόγο υπάρχει τέτοια καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι, να μην αξιοποιούνται πόροι για επαγγελματίες που θα δουλέψουν και τους αγρότες που θα βρούνε λύσεις.

Ούτε βέβαια δώσατε απαντήσεις για τους νέους αγρότες, για κίνητρα, για ψηφιακή γεωργία.

Και είπατε για το αναπτυξιακό σχέδιο ότι είναι εβδομήντα σελίδες, -το ξέρουμε, τις είδαμε, τις διαβάσαμε- αλλά δεν βρήκατε κάτι από αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο να αναλύσετε, να πείτε πώς συνδέεται, για παράδειγμα, η αγροτική πολιτική με την περιφερειακή ανάπτυξη, ποιος είναι ο στόχος και το όραμά σας, μέσα σε αυτές οι εβδομήντα σελίδες. Πείτε μας συγκεκριμένα με ποια βήματα. Είναι και πολλά άλλα βέβαια, σε σχέση με την αγροτική ανασυγκρότηση.

Τι πρέπει να γίνει; Γιατί εμείς δεν κάνουμε στείρα κριτική. Πρέπει να αρχίσει άμεσα η σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας. Δεν μπορεί άλλο να περιμένει η εκπόνηση και η υλοποίησή του. Ποιοι πρέπει να είναι οι οραματικοί στόχοι; Εννοώ για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε σε δύο-τρία χρόνια να ξεκινήσουμε να βλέπουμε αλλιώς την αγροτική ανάπτυξη.

Πρώτον, να στοχεύσουμε στην καθετοποίηση της παραγωγής, η οποία μειώνει το συνολικό κόστος, στη μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας τιμών, με ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως στη μείωση των κερδών στην αλυσίδα εμπορίας. Ξέρετε, ακόμα και εκείνη η έκθεση του ΟΟΣΑ, η περίφημη, που αναφερόταν στα περιθώρια κέρδους στην αλυσίδα λιανικής πώλησης για το γάλα, έλεγε ότι αυτά τα περιθώρια είναι τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο προηγούμενος Υπουργός που καθόταν στη θέση σας έλεγε συνεχώς ότι το άνοιγμα ψαλίδας τιμών είναι 1 προς 7, αλλά δεν έχει μειωθεί, δεν τα έχετε καταφέρει. Είναι 1 προς 7. Θα υπάρξει μία στρατηγική για να μειωθεί αυτό το άνοιγμα ψαλίδας τιμών, έτσι ώστε να αυξηθεί η τιμή στο χωράφι και να μειωθεί η τιμή στο ράφι; Αυτό σημαίνει μείωση του ανοίγματος ψαλίδας τιμών.

Θα γίνει στροφή στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιολογικής γεωργίας; Όταν λέμε στροφή, εννοούμε και ποια κίνητρα θα δοθούν. Γιατί καθυστερήσεις έχουμε κι εκεί και όχι κίνητρα.

Θα υπάρξουν ρυθμίσεις εξυγίανσης του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων που θα φέρουν έσοδα και θα μειώσουν το κόστος; Κι εδώ υπάρχουν ζητήματα. Τι γίνεται με τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχων και πιστοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα;

Χρειάζεται προώθηση σύγχρονων δράσεων εμπορίας, τυποποίησης, μεταποίησης και νέων μορφών συμβολαιακής γεωργίας που θα αυξήσουν τα συνολικά έσοδα. Θα στοχεύσουμε, επιτέλους, -το λέμε τόσα χρόνια- σε μία αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, με έμφαση σε προϊόντα που πλεονεκτούμε και μπορούν να σταθούν αυτοδύναμα στις διεθνείς αγορές;

Χρειάζεται στροφή στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων που είμαστε ελλειμματικοί, με αξιοποίηση και διαχείριση βοσκοτόπων ως μοχλό ανάπτυξης της υπαίθρου. Σας ρώτησα για ένα συγκεκριμένο ζήτημα -δεν απαντήσατε για τη θεσμοθέτηση των εξήντα ημερών- που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι κτηνοτρόφοι, γιατί δεν τηρούνται ούτε οι εξήντα μέρες, που θεσμοθέτησε η κυβέρνησή σας, στις πληρωμές τους. Αποδεικνύεται γράμμα κενό περιεχομένου. Δεν έχετε δώσει απάντηση σε κάτι που αφορά τον κτηνοτρόφο που έχει πρόβλημα, γιατί νιώθει αδύναμος σε σχέση με τη διαπραγμάτευση η οποία γίνεται.

Θα υπάρξει αποφασιστική στροφή στην αγροτική έρευνα, στη σύνδεσή της με την παραγωγή και την εμπορία; Θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη έργων υποδομής και κατασκευή αρδευτικών έργων, που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα στηρίξουμε πραγματικά συλλογικές δράσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό; Θα ενισχύσουμε ομάδες παραγωγών για δραστηριότητες που αφορούν ειδικά καινοτόμα προϊόντα;

Στον χρόνο που είχα προσπάθησα επιγραμματικά να σας πω πώς, με ποιες δράσεις, πραγματικά θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε την αγροτική παραγωγή. Διότι τα άλλα στα οποία αναφέρεστε ή δεν αναφέρεστε αποτελούν στοιχεία μικρορυθμίσεων που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες, έχει το κλίμα, έχει τους αγρότες, έχει τους κτηνοτρόφους, να παράγει με συγκριτικά πλεονεκτήματα καινοτόμα, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και να μπορέσει να πετύχει τη διείσδυση στις ξένες αγορές, αρκεί να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που θα της δώσει τη δυνατότητα. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα δεν μπαίνουν ούτε οι βάσεις για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας σε αυτό το πλαίσιο.