ΘΑΝΑ΄ΣΗ ΝΔ 5

Χαιρετισμός του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στο 12o Συνέδριο της ΝΔ

15/12/2018

ΘΑΝΑ΄ΣΗς ΝΔ 2

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας, στη Δημοκρατική Αριστερά, να απευθύνουμε χαιρετισμό στο Συνέδριό σας, το οποίο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Η άνοδος λαϊκίστικων, δήθεν αντισυστημικών και ακροδεξιών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας και την ίδια τη δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας παραμένει σε κρίση. Δεν χρειάζεται άλλη παροχολογία και οικονομικό εξισωτισμό προς τα κάτω. Χρειάζεται ειλικρίνεια, σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, διοχέτευση πόρων για ανασυγκρότηση των τομέων κοινωνικής πολιτικής, όπως παιδεία και υγεία, και δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ό,τι συμβαίνει σήμερα, καθώς η κυβέρνηση έχει ως μοναδικό της στόχο το κυνήγι υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων.  Παίρνει 10, με υπερφορολόγηση, φτωχοποίηση, στάση πληρωμών του δημοσίου, μείωση κοινωνικών δαπανών και δημοσίων επενδύσεων, και στη συνέχεια δίνει πίσω 1 με επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας. Αυτή η πολιτική όμως οδηγεί σε βάθεμα της κρίσης.

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των δυο πόλων των ευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων. Μεταξύ της Κεντροδεξιάς από τη μια και της Κεντροαριστεράς από την άλλη. Οι χώροι αυτοί έχουν βεβαίως διαφορετικά πολιτικά σχέδια, έχουν όμως ταυτόχρονα σταθερό και αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Αλλαγής σταθερά τάσσονται υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Γιατί χωρίς εθνική συνεννόηση δεν θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις αναγκαίες και επείγουσες μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση.

Για να υπάρχει όμως περιθώριο συνεννόησης, με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι επείγει να ηττηθεί το κομματικό και πελατειακό κράτος. Γιατί αν συνεχισθεί η εναλλαγή του στην εξουσία δεν θα έχει μέλλον η χώρα.

Τα προβλήματα της χώρας είναι πλέον τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να επιλυθούν από κανέναν μόνο του. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από έναν κακέκτυπο δικομματισμό, αλλά από μια γενναία εθνική συνεννόηση για τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ρήξεις και τομές από τις υγιείς δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα, που θα την οδηγήσουν στο μέλλον και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Για αυτό χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή του κλίματος. Γιατί η χώρα μας έχει τις δυνάμεις να προχωρήσει μπροστά.

Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα εκφράσουν τη συμμαχία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την κοινωνική συνοχή και όχι τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η ιδιωτική οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η υγιής επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο κράτος παροχής υπηρεσιών στους τομείς κοινωνικής πολιτικής, με ταυτόχρονη ύπαρξη ρυθμιστικών κανόνων ανταγωνισμού είναι μία σύγχρονη και βιώσιμη αναπτυξιακή πρόταση.

Αυτά πρέπει να συζητάμε. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα και όχι την αντιπαράθεση του αριστερού με τον δεξιό λαϊκισμό, ούτε την ακραία πόλωση, τη σκανδαλολογία και τη λάσπη στον ανεμιστήρα.

Η σημερινή πόλωση στο πολιτικό σκηνικό του τόπου είναι άνευ προηγουμένου. Διχαστική αντιπαράθεση και άγονες συγκροEύσεις σε καθημερινό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση.

Όσον αφορά το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, η ΔΗΜΑΡ έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή με σαφήνεια. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση, αποτελεί πάγια εθνική θέση και είναι το θετικό στοιχείο της συμφωνίας, ενώ αντίθετα από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι τα θέματα της ιθαγένειας και της γλώσσας αποτελούν τα προβληματικά στοιχεία του συμβιβασμού. Με μεγαλύτερη γενναιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να μιλήσει στον ελληνικό λαό για τα προβληματικά στοιχεία της συμφωνίας και η ΝΔ για τα θετικά.

Σήμερα αναμένουμε πώς θα προχωρήσουν στις δικές τους υποχρεώσεις οι γείτονες. Γιατί ενδεχόμενες παραβιάσεις συμφωνηθέντων σε αναθεωρητέες διατάξεις στο κείμενο του Συντάγματος της FYROM, αλλά και μία ρητορική εκτός των συμφωνηθέντων που αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, απαιτούν επαγρύπνηση. Έχω επίσης εγκαίρως τονίσει ότι η συμφωνία, όταν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται από ρητή δέσμευση ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές, αφού σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της ΝΔ, να μην κατηγορούμε συλλήβδην την Αριστερά για όσα συμβαίνουν σήμερα στην χώρα μας. Προέρχομαι από τον χώρο της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς που σταθερά από την πρώτη στιγμή είναι υπέρ της Ε.Ε. και με πολιτικό κόστος απέναντι σε κάθε λαϊκισμό. Να μην συγχέουμε τη σημερινή κυβέρνηση συνολικά με την αριστερά. Και σας το λέω γιατί στην Δημοκρατική Αριστερά εργαζόμαστε συστηματικά για μία σύγχρονη προοδευτική κεντροαριστερή πρόταση. Μακριά από κάθε λαϊκισμό που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί την χώρα.

Φίλες και φίλοι της ΝΔ, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το Συνέδριό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.