THEOCHA1

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Καθημερινή

08/09/2018

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ στην εφημερίδα η Καθημερινή και το δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου.

Η Κυβέρνηση δείχνει να πηγαίνει σε ένα προεκλογικό κλίμα πόλωσης με τη ΝΔ. Και ακόμα δεν έχουμε μπει στην τελική ευθεία των εκλογών. Πως μπορεί το ΚΙΝΑΛ να «επιβιώσει» σε ένα τέτοιο κλίμα;

Η πόλωση είναι άνευ προηγουμένου, έχει φθάσει μέχρι και σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη για τα οικογενειακά τους. Ο κ. Τσίπρας έχει τη βασική ευθύνη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία διαρκή διχαστική ρητορική και πρακτική. Αλλά και η ΝΔ ακολουθεί την ίδια πολωτική λογική. Το ΚΙΝΑΛ οφείλει να επιμείνει «επιθετικά» στη μετριοπάθεια, να προβάλει σταθερά τις προγραμματικές του θέσεις και την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, γιατί είναι ο μόνος δρόμος υπέρβασης των σημερινών αδιεξόδων.

Τελευταία παρατηρούμε μία ρητορική από πλευράς ΚΙΝΑΛ έντονα «αριστερόστροφη». Αυτός είναι ο τρόπος επαναπατρισμού των ψηφοφόρων που στήριξαν τα τελευταία χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη ανήκει στην αριστερά, συνεπώς η αριστερή ρητορική είναι απολύτως συμβατή με τις ιδέες μας. Το ΚΙΝΑΛ οφείλει να διαμορφώσει έναν σύγχρονο αριστερό σοσιαλδημοκρατικό προγραμματικό λόγο που δεν έχει καμιά σχέση με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά τις αυταπάτες και τις απάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό θα τον εγκαταλείψουν για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή προοδευτική παράταξη.

Παρ’ όλα αυτά πολύς λόγος γίνεται για την σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς βλέπετε τέτοια στροφή;

Με τον Καμμένο, την Παπακώστα και τον Πολάκη το μόνο που βλέπω είναι εθνικολαϊκιστική ώσμωση. Η σοσιαλδημοκρατία δεν συγκυβερνά με ακροδεξιούς και λαϊκιστές. Δεν εξοντώνει τη μεσαία τάξη και δεν φτωχοποιεί την κοινωνία για να μοιράζει επιδόματα. Δεν αμφισβητεί τους θεσμούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας, τη διάκριση των εξουσιών και δεν στοχοποιεί τα ΜΜΕ. Πού είναι λοιπόν η σοσιαλδημοκρατική στροφή; Με το τελευταίο του μάλιστα διχαστικό διάγγελμα ο κ. Τσίπρας «έκαψε» κάθε τέτοια προοπτική.

Υπάρχει δηλαδή κεντροαριστερά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν ανήκει στην κεντροαριστερά. Σε κάθε περίπτωση δεν θα χαρίσουμε την αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ και το κέντρο στη ΝΔ. Η κεντροαριστερά πρέπει να γίνει η μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα στεγάσει τον χώρο του μεταρρυθμιστικού προοδευτικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς.

Από την άλλη και εσείς προσωπικά έχετε τονίσει ουκ ολίγες φορές πως στρατηγικός αντίπαλος σας είναι η ΝΔ. Υπάρχει περιθώριο μετεκλογικής συνεργασίας με μία κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Παντού στην Ευρώπη δύο είναι τα αντιπαρατιθέμενα στρατόπεδα. Η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά. Με αυτή την έννοια στρατηγικός ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ είναι η ΝΔ. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή κανονικότητα. Και εφόσον οι πολίτες ενισχύσουν το ΚΙΝΑΛ ώστε να πάρει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα απευθυνθούμε προς τις πολιτικές δυνάμεις με συγκεκριμένες θέσεις και γνώμονα την εθνική συνεννόηση. Για να υπάρχει περιθώριο όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι επείγει να ηττηθεί το κομματικό και πελατειακό κράτος γιατί αν συνεχισθεί η εναλλαγή του δεν θα έχει μέλλον η χώρα. Να συμφωνήσουμε στο ότι οι λογικές «ελαττωματικών ιδεών» του Βορίδη δεν είναι αποδεκτές. Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος όπως ο αριστερός λαϊκισμός των αγανακτισμένων διαπέρασε οριζόντια τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι και ο δεξιός λαϊκισμός των συλλαλητηρίων να περάσει πάνω από τον Μητσοτάκη με μαέστρο πλέον όχι τον ίδιο αλλά την σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Και αν συμβεί αυτό δεν θα υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.

Είστε από τα στελέχη που έχουν ασκήσει κριτική κατά το παρελθόν σε αποφάσεις της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Πως βλέπετε να εξελίσσεται το εγχείρημα;

Η αγωνία μου είναι το ΚΙΝΑΛ να αποδειχθεί το νέο στην πολιτική σκηνή, που δεν αναμετράται συνεχώς με το παρελθόν. Μόνο έτσι θα πείσει. Η ΔΗΜΑΡ και εγώ προσωπικά είμαστε από την πρώτη στιγμή πρωταγωνιστές του εγχειρήματος που παρά τις δυσκολίες και τις επιμέρους διαφοροποιήσεις προχωράει. Και πρέπει να πετύχει γιατί είναι ο μόνος οργανωμένος χώρος έκφρασης της κεντροαριστεράς και η χώρα έχει ανάγκη από την ύπαρξη ενός σοβαρού ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Και πάλι αλλαγή από την κυβέρνηση στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες της;

Απαράδεκτες. Εξεταστικό σύστημα, σχολές και φοιτητές δύο ταχυτήτων. Καμία συνεννόηση και συναίνεση. Η κυβέρνηση κρατά όλα τα αρνητικά του συστήματος των Πανελληνίων και χάνει το ουσιωδώς θετικό: το αδιάβλητο των εξετάσεων. Τον λαϊκισμό της θα τον πληρώσουν ακριβά γονείς και μαθητές και αυτοί που θα αδικηθούν κατάφορα είναι οι πιο φιλότιμοι εργατικοί και συνεπείς. Άλλη μία κακοποίηση της έννοιας μεταρρύθμιση σε βάρος των μαθητών και φοιτητών.