ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗς 3

Άρθρο του Γιώργου Σιακαντάρη στην εφημερίδα «Τα Νέα» : Ο «προοδευτικός» ΣΥΡΙΖΑ

23/07/2018

Κάποιοι, ενώ αρνούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατικοποιείται, δεν «διστάζουν» να τον κατατάξουν στις δυνάμεις της προόδου. Από εδώ και το εύκολο συμπέρασμα. Αφού δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τον «σοσιαλδημοκράτη» ΣΥΡΙΖΑ, μήπως να «τα βρούμε» με τον «προοδευτικό» ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρώ αυτή την άποψη πολύ πιο «πονηρή» από αυτήν τής με το ζόρι σοσιαλδημοκρατικοποίησής του. Πίσω από τη θεωρία του «προοδευτικού» ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται οι προσδοκίες όλων όσοι ελπίζουν να τον κρατήσουν και μετεκλογικά στο κυβερνητικό κάδρο.

Μπορούμε, γενικεύοντας, να θεωρήσουμε ως πρόοδο την υποστήριξη της ανάπτυξης των ορθολογικών και ηθικών ικανοτήτων των ατόμων, την προτεραιότητα της ελευθερίας και της γνώσης έναντι της ιεραρχίας, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, τη διάκριση των εξουσιών, τη δικαιοσύνη για όλους και όχι για τους πολλούς ή τους λίγους. Οπλο δε της προόδου ήταν πάντα η αλήθεια, η αποστροφή από τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και το ψέμα.

Ποια από όλα όσα εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προοδευτικό; Μήπως η πρόσφατη πρωτοφανής θέση του Πρωθυπουργού για «το δίκαιο των πολλών»; Η αδιαφορία για τη γνώση και η απαξίωση της αριστείας; Το παλαιότερο αλλά και νεότερο «εμείς ή αυτοί», όπως δείχνει και η απόδοση στη ΝΔ των ευθυνών για τη δολοφονική επίθεση στον δήμαρχο κ. Μπουτάρη; Η επίθεση κατά της διάκρισης των εξουσιών; Μήπως η διακινδύνευση των θυσιών του ελληνικού λαού με την πολιτική της «καθαρής εξόδου» αντί της προληπτικής γραμμής στήριξης; Ακόμη όμως και τα προοδευτικά μέτρα στον τομέα της προάσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος την τομή στο Οικογενειακό Δίκαιο επί Ανδρέα Παπανδρέου και την προάσπιση της αυτονομίας των πολιτών από τον Κώστα Σημίτη στο θέμα των ταυτοτήτων. Μήπως όμως τελείωσαν τα ψέματα και η δημαγωγία; Αληθεύει ότι θα ακυρώσει τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου;

 

Δυσκολεύομαι να απαντήσω τι είναι σήμερα πρόοδος. Μπορώ όμως να αναφέρω παραδείγματα προοδευτικών ανθρώπων. Είναι ο ακέραιος υποστηρικτής της ανοικτής κοινωνίας δήμαρχος Θεσσαλονικέων κ. Μπουτάρης, αλλά και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα που έκανε το σώμα της ασπίδα γι” αυτόν απέναντι στα φασιστοειδή. Είναι όμως και οι πρόσφατα θανόντες Αγγελος Δεληβορριάς με την ανεκτίμητη προσφορά του στον πολιτισμό και ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Βασιλάκης. Αναπολώ, αρχές της δεκαετίας του ’90, τη συνεργασία μου με τον επιχειρηματία σε έρευνες αγοράς στα Βαλκάνια. Αυτός χωρίς ίχνος αλαζονείας, πραγματικός ευγενής αστός (urbane), συμπεριφερόμενος ως ίσος προς ίσον ισχυριζόταν ότι δεν θέλει έρευνες μόνο για το τι θέλουν να αγοράσουν οι γείτονές μας αλλά και μελέτες για το τι σκέπτονται και πώς μας βλέπουν. Παρήγγειλε έτσι ένα Balkan Monitor, σαν αυτό που έλειπε στον κ. Τσίπρα όταν του πρότειναν ως λύση στο όνομα την επιτομή του αλυτρωτισμού σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία. Αυτοί είναι οι προοδευτικές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να γιατί το αίτημα της κυρίας Γεννηματά για εκλογές τώρα είναι επίκαιρο όσο ποτέ.