δαρσινος 4

Άρθρο του Τάσου Δαρσινού στην ηλεκτρονική εφημερίδα Matrix24 : «Σοσιαλδημοκρατική ατζέντα: Η πρόκληση για την μεταμνημονιακή εποχή»

11/06/2018

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό ανοίγει η συζήτηση για τη Μεταμνημονιακή περίοδο. Η Κυβέρνηση μιλάει για «καθαρή έξοδο» πιστεύοντας πως το αφήγημα της λήξης της δανειακής σύμβασης και των βαθμών ελευθερίας που αφήνει θα σκεπάσει τις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις και μέτρα που ήδη έχουν αναληφθεί με το μεσοπρόθεσμο και καλύπτουν τη περίοδο 2018-2022.

Τα υπερπλεονάσματα που ανακοινώθηκαν με κορύφωση το 5,2% του 2022 δείχνουν καθαρά την επιδίωξη της Κυβέρνησης να συνεχίσει τον αγαπημένο της δρόμο της υπερφορολόγησης για να έχει μετά να μοιράζει Χριστουγεννιάτικα «δώρα» και να κρατά έτσι σε ομηρία ολόκληρες κατηγορίες πολιτών που στενάζουν από την καθημερινότητα.
Η συζήτηση όμως για το «αύριο» θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάταξης όλων των πολιτικών που χρόνια τώρα καθηλώνουν την Ελληνική Κοινωνία.

Πρέπει να έρθουν σε επικαιρότητα θέματα όπως , Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας, Απασχόληση, Εργασιακές σχέσεις (συλλογικές συμβάσεις κλπ) και ποιότητα ζωής. Πρέπει στο επίκεντρο να μπεί ο άνθρωπος και όχι οι αριθμοί. Γι αυτό χρειάζεται επειγόντως η στροφή προς μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αλλάξει το μοντέλο που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια.

Η υπεράσπιση των φιλελεύθερων προτάσεων είναι αναγκαία μεν αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα ισχυροποιηθεί όταν εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο το Κοινωνικό Μοντέλο που μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να επαγγέλλεται . Η στόχευση του νέου φορέα θα πρέπει να είναι να γίνει αυτός που θα κυριαρχεί σε όλο τον Κεντροαριστερό χώρο και θα είναι η πρωτεύουσα δύναμη της Ευρωπαικής Αριστεράς στην Ελλάδα.

Γίνεται λοιπόν φανερό πως η υιοθέτηση μιας καθαρής Αριστερής Σοσιαλδημοκρατικής Ατζέντας θα επαναφέρει τη πολιτική συζήτηση στο σωστό γήπεδο.

Το σχέδιο και ο λόγος που πρέπει να εκπέμπει το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να σηματοδοτεί την ιδιαίτερη ευαισθησία του σε ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ που θα έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο.
Και αυτό θα γίνει με προτάσεις που θα δείχνουν το δρόμο επίλυσης όλων των αναγκαστικών μέτρων που πλήττουν τη κοινωνία σήμερα. Πολιτικές για την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, το συνταξιοδοτικό και γενικότερα τις αναπτυξιακές πολιτικές που αυξάνουν την απασχόληση και καθιστούν τη χώρα μας πρωτοπόρα στον εξαγωγικό σχεδιασμό.
Αυτή θα είναι και η κύρια διαφορά μας από τις πολιτικές που στηρίζει η Ν.Δ., πολιτικές μιας συντηρητικής και δεξιάς απόχρωσης και θα οριοθετούν τη δική μας πρόταση από τις λαικίστικες πρακτικές μιας αποτυχημένης Κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.