THEOCHA1

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στο «Έθνος της Κυριακής»

03/06/2018

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου  στο Έθνος της Κυριακής  και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.

 Κύριε Θεοχαρόπουλε, το δίλημμα “πρόοδος ή συντήρηση” κατευθύνει αυτόματα το Κίνημα Αλλαγής προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία;

Αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή για την προώθηση της δικής μας προοδευτικής πολιτικής. Όσον αφορά την πολιτική συμμαχιών δεν κινούμαστε με λογικές αυτόματου πιλότου. Πρόοδος και συντήρηση διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Στην πράξη αποδεικνύεται αν είσαι με την πρόοδο ή τη συντήρηση.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την σοσιαλδημοκρατία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται ως ριζοσπαστική αριστερά και δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ καμίας σοσιαλδημοκρατικής στροφής. Απλώς επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει το Κίνημα Αλλαγής για ψηφοθηρικούς λόγους. Η σοσιαλδημοκρατία όμως δεν έχει καμία σχέση με τις ασκούμενες πολιτικές ανακύκλωσης της φτώχειας.

 Υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία ένα σκοτεινό, ακροδεξιό τμήμα, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας;

Υπάρχει και έχει πάρει τελευταία και τα πάνω του. Σκληρές δεξιές απόψεις έχουν κυριαρχήσει στη ΝΔ, όχι επειδή το λέει ο κ. Τσίπρας αλλά επειδή υποχώρησε σε αυτές ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά ο κ. Τσίπρας ας κοιτάξει τα του οίκου του, καθώς συγκυβερνά με τον ακραίο δεξιό εθνικολαϊκισμό των ΑΝΕΛ.

 Προτείνετε δημοψήφισμα μετεκλογικά για να δείτε με ποιους θα πάτε ή για να απαλλαγείτε από την ευθύνη της επιλογής;

Στόχος είναι η απαλλαγή από μία νοοτροπία συγκεντρωτική και όχι από την ευθύνη, εξάλλου οι προτάσεις όλων, και της ηγεσίας, θα κατατεθούν στη βάση. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές. Για αυτό προτείνω την μετεκλογική μας στάση να την αποφασίσει η βάση με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Εξάλλου τα δημοψηφίσματα είναι μία από τις καινοτομίες του καταστατικού που ψήφισε το Συνέδριό μας.

 Η αυτόνομη πορεία σημαίνει όχι στις συνεργασίες μετεκλογικά;

Σημαίνει ότι χαράσσεις πολιτική με γνώμονα τις θέσεις σου και όχι ετεροπροσδιοριζόμενος. Προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής μετεκλογικά πρέπει να είναι οι συνεργασίες στη βάση της εθνικής συνεννόησης, όχι οι μονομερείς κυβερνητικές συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.

 Εάν είναι προ των πυλών η λύση για το Μακεδονικό, σε τι θα επιμείνετε για να ψηφίσετε;

Σε μία σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό στη βάση των προτάσεων Νίμιτς με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού στη βάση και μίας Διεθνούς Συνθήκης.

 Ο Π. Καμμένος έχει πει ότι δεν δέχεται το “Μακεδονία”. Αν καταψηφίσει ή αποχωρήσει, εσείς;

Δεν περιμένω να δω τι θα κάνει ο Καμμένος για να καθορίσω τη στάση μου. Κρίσιμα εθνικά θέματα δεν αντιμετωπίζονται με ετεροπροσδιορισμούς και τακτικισμούς από τον χώρο μας. Ας προβληματιστεί ο ίδιος κ. Τσίπρας για τον εθνικολαϊστή συγκυβερνήτη του.

 Σας προβληματίζει η πλειοψηφία πολιτών κατά του ονόματος που εμπεριέχει το “Μακεδονία”.

Αν έλεγα ότι δεν με προβληματίζει δεν θα ήμουν ειλικρινής. Δεν καθορίζει όμως τη στάση μου. Βάζω πάνω από το κομματικό το εθνικό συμφέρον. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται στη βάση του θυμικού.

Έχετε ενημέρωση για το όνομα και τα βήματα;

Καμία. Άλλο ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, όπου η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν αντέχει την συνεννόηση.

 Η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει από το λεξιλόγιό της τα περί πιστοληπτικής γραμμής – μιλά μόνο για καθαρή έξοδο. Είναι ήδη επιλογή ή θα επιλεγεί λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία;

Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, γιατί θα έχει ακριβό τίμημα για τη χώρα και τους πολίτες. Οι εξελίξεις στην Ιταλία επιβάλλουν την αποδοχή προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, καθώς ήδη τα επιτόκια δανεισμού κινούνται σε οριακά απαγορευτικά επίπεδα. Ο δε κ. Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στο ΣΕΒ επιχειρηματολόγησε ουσιαστικά υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής, απλώς χωρίς να την αναφέρει. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει να προσφύγει σε αυτήν και απλώς θα την μετονομάσει.

Εκτιμάτε ότι ο Α. Τσίπρας μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές; Και με ποιο σκεπτικό;

Δεν αποκλείεται. Εκλογές θα έχουμε είτε τον Μάιο του 2019, μαζί με τις Ευρωεκλογές που είναι και το πιο πιθανό, είτε τον Σεπτέμβριο του 2018, με το προεκλογικό πλέον παραμύθι της καθαρής εξόδου. Αποκλείεται η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία μέχρι το Φθινόπωρο του 2019.

Οι θέσεις του Μητσοτάκη για τα εργασιακά είναι κόκκινη γραμμή;

Με τη ΝΔ υπάρχουν πολλές κόκκινες γραμμές. Καθημερινά επιβεβαιώνει ότι παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς. Το αποδεικνύει με το Μακεδονικό, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τα εργασιακά. Θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της προοπτικής της εξουσίας. Αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας με «αριστερό» πρόσημο, το ίδιο κάνει, με «δεξιό» τώρα ο κ. Μητσοτάκης.

 Το “ως εδώ” της κυρίας Γεννηματά λύνει προβλήματα;

Κυρίως δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως είναι φυσικό σε ένα νέο πολυκομματικό φορέα. Αυτά αντιμετωπίζονται με προσπάθεια συνεννόησης και σύνθεσης και όχι δημόσιων αντιπαραθέσεων. Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουμε συμφωνήσαμε για ένα νέο φορέα και όχι για ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή την μετεξέλιξή του.

 Αφήσατε αιχμές για τις εκ των υστέρων συνεδριάσεις στο Κίνημα. Τι είπατε στην κ.Γεννηματά;

Ότι οφείλουμε να μείνουμε σταθεροί στη συνεδριακή μας απόφαση για πολιτική αυτονομία απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ότι η εκ των υστέρων σύγκληση των οργάνων με τετελεσμένα δεν βοηθά.

 Θα στηρίξετε την επανεκλογή Μπουτάρη;

Ο Μπουτάρης στηρίχθηκε από τη ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή το 2010 και ένωσε τον προοδευτικό χώρο. Θεωρώ αυτονόητη τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής ανεξάρτητα από τους τακτικισμούς από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.