ΤΗΕΟ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Στο θέμα της FYROM δεν επιτρέπονται μικροκομματικά παιχνίδια και εθνικισμοί με νέους “Μακεδονομάχους”»

04/01/2018

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη τόνισε μεταξύ άλλων:

 

Για το Μακεδονικό

 • H θέση μας είναι η σταθερή θέση της χώρας, μια εθνική θέση για εξεύρεση λύσης, με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων (erga omnes).
 • Υπάρχει μια σαφής διγλωσσία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται με διγλωσσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με αποτέλεσμα να μην ξεκαθαρίζεται η θέση της και αυτό δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
 • Θα τοποθετηθούμε επί της πρότασης, αν υπάρχει, επί του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, και της επίσημης ενημέρωσης της κυβέρνησης που θα μας κάνει η κυβέρνηση, αν και όταν την κάνει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε τελικές προτάσεις.
 • Δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. Αυτά πρέπει να σταματήσουν στη δημόσια συζήτηση, όταν δεν υπάρχει υπεύθυνη πρόταση, αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με την FYROM.
 • Έχουμε δύο κόμματα στην κυβέρνηση και χρειάζεται να υπάρξει αποσαφήνιση. Μικροπολιτικά παιχνίδια και τακτικισμοί δεν επιτρέπονται ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως δεν επιτρέπονται και εθνικισμοί, που τους ακούω από ένα κόμμα της κυβέρνησης, τους ΑΝΕΛ, και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, του κ. Λεβέντη. Νέους «μακεδονομάχους» βλέπω να προσπαθούν να γίνουν οι κ. Καμμένος και Λεβέντης για να αξιοποιήσουν κομματικά οφέλη.
 • Η θέση μου είναι σταθερή ότι ήταν λανθασμένη η πολιτική της χώρας την περίοδο του 1992, αν είχε υιοθετηθεί το πακέτο Πινέιρο, θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε και να αναπτύξουμε και άλλες δραστηριότητες με κυρίαρχο ρόλο στο χώρο των Βαλκανίων.
 • Θεωρώ ότι και στο Μακεδονικό και στο Κυπριακό, κάθε καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος της χώρας μας. Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά για να μπαίνουν στην μικροκομματική σκακιέρα.
 • Υπάρχουν πάντοτε οι ακραίες φωνές, αλλά ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας κάθε φορά; Είναι και παιδευτικός και να αλλάζει τα δεδομένα. Η χώρα δεν θα έμπαινε εύκολα στην ΕΕ, αν είχε ακολουθηθεί μόνο η κοινή γνώμη το 1980 -81. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να μπορεί να διαβλέπει τι θα γίνει στο μέλλον και να καθοδηγεί. Αυτός είναι ο ρόλος και σήμερα της πολιτικής ηγεσίας, της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης.
 • Έχει εξελιχθεί σε ένα χρόνιο πρόβλημα το Μακεδονικό, πρέπει να λυθεί άμεσα με υπευθυνότητα, με εθνική στρατηγική, άρα θα έπρεπε να καθίσουν όλα τα κόμματα στο τραπέζι και να συμφωνήσουν.

 

Ο νέος φορέας να φέρει την πολιτική στο προσκήνιο

 • Σταθερή μου θέση όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν και είναι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση του ενιαίου φορέα, με υπέρβαση των κομμάτων.
 • Έχει επιλεχθεί όμως πλέον η διαδικασία να προχωρήσουμε μεταβατικά με ενιαίο πολυκομματικό φορέα, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει και πράγματι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν το φορέα.
 • Τα προβλήματα στη χώρα είναι πολύ σοβαρά, της οικονομίας και της καθημερινότητας και σε αυτά πρέπει να δώσουμε λύσεις στο συνέδριό μας, τον Μάρτιο. Να ξεφύγουμε από ζητήματα οργανωτίστικης φύσεως και να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις.
 • Τι θα γίνει στο φορολογικό, τι στην παιδεία που είδαμε τον κ. Γαβρόγλου να ανακοινώνει διάφορα πράγματα που δεν έχουν σχέση με σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, σε σχέση με τους μαθητές που πηγαίνουν σε διάφορα προγράμματα στο εξωτερικό. Αν λειτουργούμε εξισωτικά προς τα κάτω, αυτό θα οδηγήσει την κοινωνία σε πολύ γρήγορη οπισθοδρόμηση.
 • Η παιδεία, το κράτος δικαίου, δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια και δείχνουν τον τρόπο αντίληψης της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας και αυτά που επιχειρούνται δεν έχουν καμία σχέση με προοδευτική αντίληψη.