theoxar

Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον ΣΚΑΙ: «Πολιτικά έκθετος ο κ. Καμμένος – Σε πανικό η κυβέρνηση»(Hχητικό)

11/12/2017

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία

 • Πρόκειται για μία πολιτική ήττα της κυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα. Διότι όλα αυτά που έχουν συμβεί αφήνουν πολιτικά έκθετο τον κ. Καμμένο, αυτά που αποκαλύπτονται καθημερινά μας αφήνουν άφωνους, ακόμη και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.
 • Με αυτά που έχουν αποκαλυφθεί σε σχέση με την Σ. Αραβία και την Υεμένη έχει αρθεί η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.
 • Είναι σημαντικό το γεγονός, πρώτη φορά η Επιτροπή φτάνει στο σημείο να αναιρέσει την θετική της γνώμη. Η μοναδική φορά που έφερε ο κ. Καμμένος το θέμα στην Επιτροπή ήταν τον Γενάρη του 2017 ως θέμα ημερήσιας διάταξης, από τότε δεν πληροφορήθηκε ποτέ η Επιτροπή για όσα συνέβαιναν το καλοκαίρι.
 • Πολιτικά το θέμα δεν κλείνει. Αν αποκαλυφθεί και στοιχειοθετηθεί ότι υπήρχε μεσάζων μη πληρεξούσιος, που δεν επιτρέπεται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο Σ. Αραβίας και Ελλάδας, τότε λειτούργησε εκτός νόμου ο κ. Καμμένος.
 • Πριν 15 μέρες ήρθε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και πήρε στην πλάτη του τον κ. Καμμένο. Απέδειξε ότι είναι όμηρος του εθνικολαϊκιστή εταίρου του. Μετά από λίγες μόλις μέρες ακυρώνεται όμως η σύμφωνη γνώμη στην επιτροπή εξοπλιστικών, μετά από αυτά που έχουν αποκαλυφθεί.
 • Είναι φανερό ότι βρίσκονται σε πανικό και αυτό δείχνουν όλα αυτά που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες.
 • Υπήρχε έγγραφο του Υπ. Εξωτερικών στο Υπ. Εθν. Άμυνας, στο οποίο αναφερόταν ότι δεν είναι στο μητρώο αμυντικού εξοπλισμού η συγκεκριμένη εταιρία, ο μεσάζων, και το οποίο έλεγε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης σε σχέση με την Σ. Αραβία.
 • Όταν το έγγραφο είδε το φως της δημοσιότητας βγήκε ο κ. Καμμένος και κατηγορούσε πράκτορες της Τουρκίας, το έχει καταθέσει ο ίδιος ο κ. Καμμένος στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στις 7 Νοεμβρίου. Για να καταλάβετε σε τι πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
 • Το θέμα είναι πολιτικό. Πολιτικά έχουμε στην θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας έναν άνθρωπο που ψεύδεται, που λειτουργεί ανεύθυνα και δεν μπορεί να του έχει κανείς εμπιστοσύνη.

Για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς

 • Στόχος είναι το πρώτο τρίμηνο του 2018 να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο και να δημιουργηθεί ο νέος φορέας και να προχωρήσουμε προς τα μπροστά.
 • Όταν ξεκινούσαμε το 2015 ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών την συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βάζαμε στόχο τον ενιαίο φορέα, πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν ενιαίο φορέα και να συσπειρώσουμε όλες τις δυνάμεις. Αυτά είναι μπροστά μας, αρκεί να μην κάνουμε λάθη, να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum και τις προσδοκίες των πολιτών.
 • Όσον αφορά στην ονομασία του φορέα, και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας θεωρώ ότι έγιναν ατυχείς χειρισμοί και θεωρώ ότι πρέπει να προχωρούν με συλλογικές διαδικασίες τέτοια κρίσιμα ζητήματα, όπως η ονομασία ενός φορέα που μάλιστα είναι πολυκομματικός.
 • Θεωρώ ότι το νέο όνομα θα πρέπει να είναι πιο ευρύ από την «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και με βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο, όχι πιο στενό, και να εκφράζει όλο το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.
 • Η νέα επικεφαλής εξελέγη με μία ισχυρή εντολή και αυτό είναι πολύ θετικό γεγονός. Ταυτοχρόνως, όμως, υπάρχουν κόμματα και κινήσεις, είναι πολυκομματικός ο φορέας, άρα δεν ισχύει η αρχή του ενός.  Ισχύει η λογική των συλλογικών διαδικασιών, οι οποίες δεν πρέπει να είναι ατέρμονες, σε πολύ λίγες μέρες αυτά τα ζητήματα μπορούν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν και να προχωρήσουμε με καταγεγραμμένες τις συμφωνίες και τις διαφωνίες. Όχι όμως χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση.
 • Για τις κοινοβουλευτικές ομάδες, θα μπερδέψουμε τους πολίτες. Μετά το συνέδριο θα υπάρχει ένας νέος, ενιαίος φορέας για την κοινωνία και από την άλλη στη Βουλή θα παρουσιάζονται δύο κοινοβουλευτικές δυνάμεις, Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ από τη μία και ΠΟΤΑΜΙ από την άλλη. Άλλες ονομασίες εντός Βουλής, άλλες εκτός. Εδώ θέλουμε ξεκάθαρες λύσεις. Έναν ενιαίο φορέα εντός και εκτός Βουλής και μετά το συνέδριο αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί. Για αυτό θα πρέπει να έχουν οι Σύνεδροι τον λόγο και να αποφασιστεί να υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα.

Για ενδεχόμενες εκλογές

 • Δύο εκδοχές θεωρώ ότι υπάρχουν. Να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2018 ή μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019. Μεταξύ των δύο θα έχει να επιλέξει ο κ.Τσίπρας και θεωρώ θα επιλέξει αυτό που τον συμφέρει περισσότερο.
 • Η ουσία είναι ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικών η χώρα. Δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα χωρίς κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, βιώσιμη ανάπτυξη, ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.
 • Χρειάζεται ριζική επανοικοδόμηση της χώρας, του κράτους, του ιδιωτικού τομέα, της αντίληψης που έχουμε, μακριά από πελατειακές σχέσεις. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν γίνει βαθύτερα στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 • Πρέπει να φύγουμε μπροστά επιτέλους, είναι κρίμα, ο κόσμος φεύγει, δεν έχει δουλειές, δεν είμαστε παραγωγικοί ως χώρα. Είναι κρίμα για τη χώρα μας.