θεοχαρ

Ομιλία Θανάση Θεοχαρόπουλου στo Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

09/10/2017

Θα ξεκινήσω με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς σε δέκα ημέρες από σήμερα θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όσοι είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές επιδιώκουμε ”περισσότερη” και όχι “λιγότερη” Ευρώπη σε όλους τους τομείς πολιτικής. Απαιτείται φυγή προς τα εμπρός και όχι οπισθοδρόμηση. Να κινηθούμε προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι στην λογική μίας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων. Να δώσουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα θέματα της οικονομίας, του προσφυγικού, της ασφάλειας και της άμυνας. Να παραμείνει ενεργή η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Να μην υπάρξει ούτε σκέψη για μερική επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξάλλου με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας αυτό θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρές συστάσεις και προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για δημοκρατικές κατακτήσεις που θεωρούνται δεδομένες στην Ε.Ε., αλλά ο δρόμος θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για να διευκολυνθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Τουρκία που εξάλλου αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των πολιτών σύμφωνα με το πρόσφατο δημοψήφισμα. Δεν θα πρέπει να διευκολυνθούν οι εθνικιστές σε κάθε πλευρά. Κάθε αντίθετη εξέλιξη που θα σπρώξει την Τουρκία στον απομονωτισμό και εκτός κάθε ευρωπαϊκής προοπτικής είναι αντίθετη στα συμφέροντα τόσο της Ε.Ε. όσο και ειδικά της χώρας μας.

Το υψηλό ποσοστό της ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πλήττει την ίδια την Δημοκρατία. Η δύναμη των ακροδεξιών και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων αυξάνεται σε πολλές χώρες και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει σταματήσουν να είναι αποκομμένες από τις κοινωνίες και να δώσουν άμεσα απαντήσεις στα οξυμμένα προβλήματα. Με στόχο την άρση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό.

Το αποτέλεσμα και των πρόσφατων γερμανικών εκλογών οφείλει επιτέλους να προβληματίσει όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, πριν να είναι αργά.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και όχι η αλλαγή επί το χείρον της πολιτικής στο προσφυγικό. Μία αντίθετη εξέλιξη θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Ευρώπη. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους ακροδεξιούς και στους αντιευρωπαϊστές να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα στο πολιτικό σκηνικό.

Η ήττα του Σουλτς δείχνει ότι απαιτείται μία νέα προοδευτική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας, μακριά από συντηρητικές πολιτικές. Με στόχο μία πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης και όχι μονομερούς λιτότητας. Αυτή είναι η πρόκληση όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την χώρα μας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Στα της χώρας μας τώρα που συνεχίζει να ταλαιπωρείται από αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές και μία στείρα αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης με αυτά που λένε καθημερινά  δείχνουν ότι ”ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του”.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει πως είναι ικανός ανά πάσα στιγμή να προσφέρει ένα νέο πρόγραμμα ψεύτικων υποσχέσεων και συνειδητών παραποιήσεων της πραγματικότητας.

Με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, αλλά και τις παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εταίρων, η τρίτη αξιολόγηση θα κινδυνεύσει να έχει την ίδια καθυστέρηση και τα ίδια οδυνηρά αποτελέσματα με την δεύτερη. Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσουν σε νέα αβεβαιότητα και σε νέα επώδυνα μέτρα.

Η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα το μόνο που κάνει είναι να βαπτίζει κοινωνική δικαιοσύνη την επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας. Προσοχή εδώ. Ας ενημερώσει τον Πρωθυπουργό κάποιος από τους συμβούλους του πώς, αν θέλει να το παίξει σοσιαλδημοκράτης, η επιδότηση της αναπαραγωγής της φτώχειας δεν συμπεριλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των σοσιαλδημοκρατικών έργων.  Οι σοσιαλδημοκράτες δεν ανεβάζουν τέτοια έργα.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε τι σας λέω; Για ποιους συμβούλους του μιλάω, εδώ σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή της χώρας, είναι ο Καρανίκας που στέλνει τους επενδυτές στα τσακίδια και επιτίθεται σε όποιον σοσιαλδημοκράτη αποχωρεί από το κόμμα του και απεγκλωβίζεται από τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ας τον ενημερώσει κάποιος όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τουλάχιστον τη μισή εκλογική δύναμη του 2015, οι προοδευτικοί πολίτες έχουν κατανοήσει τα αδιέξοδα της πολιτικής του και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις δικές μας εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Εμείς τον προοδευτικό αυτό κόσμο, τα μέλη και τα στελέχη, δεν θα τον στείλουμε στα τσακίδια, πώς θα μπορούσαμε εξάλλου, καθώς δεν επιδιώκουμε ένα μικρό κόμμα, αλλά ένα νέο ισχυρό ρεύμα πλειοψηφίας χωρίς αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες.

Είναι όμως καλύτερα τα πράγματα με τη ΝΔ; Ο Πρόεδρος της ΝΔ κάνει απλές διαπιστώσεις για την οδυνηρή κατάσταση της χώρας, ξεχνώντας τις ευθύνες των πολιτικών του κόμματός του, ιδίως της περιόδου 2004-2009. Τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τις ιδεοληψίες. Εννοεί τις ιδεοληψίες των άλλων, όχι όμως και του κόμματός του που κινείται σε ακραίες συντηρητικές απόψεις, όπως αποδεικνύεται και σήμερα με την άρνησή του να ψηφίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, η φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού βρίσκονται εκτός των ανησυχιών της ΝΔ. Βρίσκονται όμως οι ανισότητες στο βεληνεκές των ανησυχιών του κ. Μητσοτάκη. Αλλά μόνο ως φυσικό φαινόμενο! Οι ανισότητες ως φυσική συνέπεια αποτελεί μόνιμο μοτίβο κάθε συντηρητικής φιλοσοφίας.

Ο αγώνας όμως για ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή δεν είναι μάταιος. Αυτή ακριβώς είναι η θεμελιώδης διαφορά της προοδευτικής από την συντηρητική παράταξη. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η συνεχής προσπάθεια άρσης των ανισοτήτων είναι στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής.

Για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποσαφήνιση του δικού μας στίγματος.

Στον πυρήνα της δικής μας προοδευτικής πολιτικής είναι η πάλη κατά των ανισοτήτων, η προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονου κράτους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και πρόνοιας και η ενίσχυση του παραγωγικού ιστού, ο οποίος θα δημιουργεί συνθήκες αναδιανομής.

Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα πρωτίστως τους πολίτες είναι η πολιτική και προγραμματική πρόταση για το αύριο. Χρειάζεται σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, με οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Απαιτούνται βαθιές προοδευτικές αλλαγές και τομές παντού, με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος.

Να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες για τομές που θα αποκαταστήσουν την πίστη των πολιτών στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα, κατοχυρώνοντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία παντού.

Προοδευτικές λύσεις για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα μεταξύ των γενεών και ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Αυτές δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητες μίας προοδευτικής πολιτικής. Μόνο με μία τέτοια λογική μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα.

Η ανεργία δεν καταπολεμείται με διατάγματα και με παλαιοκομματικές μεθόδους, αλλά με σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και  παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Στην τρέχουσα επταετία η χώρα έχει διαθέσιμα περίπου 20 δις ευρώ μέσω της ΚΑΠ για την αγροτική ανάπτυξη. Αυτά τα χρήματα εξασφαλίσθηκαν με επίπονες διαπραγματεύσεις την περίοδο 2012-2014 και δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με οδυνηρές επιπτώσεις για την περιφέρεια, τους αγρότες και την εθνική οικονομία.

Εμείς προτείνουμε να αρχίσει άμεσα η σύνταξη εθνικού σχεδίου για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας. Έχουμε καταθέσει, τόσο στην Βουλή όσο και στους φορείς, συγκεκριμένες προτάσεις και ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει, από σήμερα κιόλας, να ξεκινήσει ένα οδοιπορικό για την παρουσίαση αυτού του εθνικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει, δεν ακούει και δεν μπορεί. Εμείς είμαστε υπεύθυνη δύναμη με προγραμματικές θέσεις και λύσεις που τις θέτουμε σε διάλογο με την κοινωνία. Η χώρα δεν θα μείνει δέσμια παθογενειών και ιδεοληψιών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει και σχέδιο και όραμα, ώστε η χώρα να γίνει παραγωγική και να υπερβεί την κρίση.

Tα κόμματα μας είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή θα μείνουν στις εξαρτήσεις από το παρελθόν ή θα αναζητήσουν νέους δρόμους για το μέλλον.

Αν ευοδωθεί η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί ο χώρος θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για μία ισχυρή προοδευτική παράταξη και οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε. Έφθασε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο προοδευτικό κόμμα με υπέρβαση της μεταβατικής ομοσπονδιακής πολυκομματικής δομής.

Δεν έχω κρύψει βέβαια και τον προβληματισμό μου για αρκετές από τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Οι προτάσεις μου είχαν και έχουν ένα στόχο, να δημιουργηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός φορέας, να υπάρξουν εγγυήσεις ενότητας για την “επόμενη ημέρα”.

Χρειάζονται πλέον ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Δεν βοηθούν οι μεσοβέζικες θέσεις. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι θα φτιάξουμε ενιαίο κόμμα χωρίς υπέρβαση. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση.

Η νέα εκλεγμένη ηγεσία οφείλει να προωθήσει άμεσα την συγκρότηση ενιαίου φορέα με θεσμοθετημένες τάσεις. Να προωθήσει την ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Να προωθήσει εμπράκτως την ενότητα. Να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια συνθέσεων στον νέο φορέα με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες μακριά από ξεπερασμένα μοντέλα αρχηγοκεντρικών κομμάτων προηγούμενων δεκαετιών. Να προωθήσει την άμεση ενοποίηση, εντός του 2017, των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής ο νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα.

Σε όλη την πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη.

Για αυτό η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη μακριά από λογικές διπλών θέσεων και ρόλων.

Ταυτοχρόνως, είναι απολύτως αναγκαίο να ξεπερασθούν άμεσα τα οποιαδήποτε εμπόδια έχουν ανακύψει σχετικά με την ψηφοφορία και την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Συζητήσεις επί συζητήσεων για ημερομηνίες, τρόπους διεξαγωγής της ψηφοφορίας και άλλα παρόμοια θέματα έχουν κουράσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς.

Οι πολίτες σήμερα δεν κατανοούν τις ατέρμονες διαδικαστικές συζητήσεις, απαιτούν λύσεις στα πολυσύνθετα προβλήματα της χώρας που η κεντροαριστερά μπορεί να προσφέρει. Για αυτό, με βάση και τις νέες εξελίξεις, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία, με αυτονόητη προϋπόθεση τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των καλπών. Θέση της ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή ήταν ότι θα μπορούσε να γίνει και η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, εφόσον όμως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και υπάρξουν εγγυήσεις, τόσο από τις εταιρείες και τους τεχνικούς, όσο και από την επιτροπή που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η Επιτροπή Αλιβιζάτου που έχει συσταθεί με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων, των κομμάτων και των κινήσεων καθώς και εκπροσώπους των υποψηφίων επικεφαλής, είναι υπεύθυνη για αυτές τις αποφάσεις σε σχέση με τα θέματα της διαδικασίας εκλογής και έπρεπε να έχει ήδη αποφασίσει για αυτά μακριά από λογικές αρχηγοκεντρικών μοντέλων ξεπερασμένων δεκαετιών και “συμβουλίων υποψήφιων αρχηγών”.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα είναι μπροστά μας και δεν μπορεί παρά η κεντροαριστερά να είναι εγκαίρως έτοιμη χωρίς να αναλώνεται επί μακρόν σε εσωτερικές διαδικασίες με δεδομένο μάλιστα ότι θα ακολουθήσει και το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα.

Στην περίοδο αυτή πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Με τις ιδέες, τις θέσεις, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στις επερχόμενες εξελίξεις. Ξεκινώντας ήδη από σήμερα. Δεν ταιριάζει σε εμάς ο ρόλος του παρακολουθητή των εξελίξεων, αλλά του διαμορφωτή του νέου πολιτικού σκηνικού στην χώρα.

Μπορεί να υπάρχουν ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά είναι στο χέρι μας οι διεργασίες στην κεντροαριστερά να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα που θα συμβάλλει στην αλλαγή των συσχετισμών και σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Με ενότητα και ανανέωση. Με πράξεις και όχι με λόγια.

Μόνο έτσι θα πετύχουμε.