dimar22

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς

23/09/2017

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε η ακόλουθη απόφαση:

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει ένα τεχνητό success story που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται έξοδο από την κρίση σε ένα χρόνο, ενώ έχει δεσμεύσει την χώρα για πολλά έτη σε διαρκή λιτότητα, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά εδώ.

Με τις σημερινές ασκούμενες πολιτικές, όμως,  δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια όχι μόνο το 2018 που υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά ούτε και το 2019.

Η υπερφορολόγηση και το άδικο ασφαλιστικό επιδεινώθηκαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πνίγουν την υγιή επιχειρηματικότητα υπονομεύοντας κάθε πιθανότητα εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει σε κάθε περίσταση ότι έχει πλέον  πάρει οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το μόνο που κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να βαπτίζει κοινωνική δικαιοσύνη την επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας.

Η ανεργία όμως δεν καταπολεμείται με παλαιοκομματικές μεθόδους αλλά με βιώσιμη ανάπτυξη και  παραγωγική ανασυγκρότηση που δεν υπάρχουν ούτε καν ως σχέδια.

Σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει να μην προχωρά τις αναγκαίες διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και να μην διαπραγματεύεται αποτελεσματικά με τους εταίρους.

Με αυτή την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και τις συνεχιζόμενες παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εταίρων, η 3η αξιολόγηση θα κινδυνεύσει να έχει την ίδια καθυστέρηση και τα ίδια οδυνηρά αποτελέσματα με την 2η. Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσουν σε νέα αβεβαιότητα και σε νέα επώδυνα μέτρα.

Όσον αφορά δε την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό ο κ. Τσίπρας δεν ανέλαβε καμία πολιτική ευθύνη, παρά μόνο είπε ότι συγκάλεσε σύσκεψη με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ημερών, για να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες. Καλύπτει τον Υπουργό Ναυτιλίας ο οποίος καθυστέρησε τρεις ολόκληρες ημέρες να στείλει το σχετικό αίτημα προς την Ε.Ε. Ο κ. Κουρουμπλής έπρεπε να παραιτηθεί ή αλλιώς ο κ. Τσίπρας να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση. Όσο αυτό δεν γίνεται, πολιτικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

 

Αξιωματική αντιπολίτευση

Η ΝΔ συνεχίζει να παραμένει μόνο σε απλές διαπιστώσεις για την οδυνηρή κατάσταση της χώρας, ξεχνώντας όμως να αναφέρει ότι αυτή είναι αποτέλεσμα και των δικών της πολιτικών, ιδίως την περίοδο 2004-2009.

Στις αναφορές της φαίνεται να μην την απασχολεί καθόλου η μισθωτή εργασία και η αντιμετώπιση της φτωχοποίησης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει ότι η πρώτη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά δεν μας εξηγεί γιατί δεν την προώθησε ο ίδιος ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν από μόλις τρία χρόνια.

Η ΝΔ παρουσιάζει προτάσεις χωρίς καμία κοστολόγηση, τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσει την χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα.

Διακηρύσσει την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, χωρίς να δίνει κανένα περιεχόμενο σε αυτήν και ξεχνώντας ότι για να είναι προς όφελος της κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει με μοντέλα αυτοδύναμων κυβερνήσεων περασμένων δεκαετιών. Η έξοδος από την κρίση και η πολιτική αλλαγή απαιτούν εθνική συνεννόηση, όσο νωρίτερα το καταλάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε όμως και σε μία δήλωση με βαθιά ταξικό πρόσημο, είπε ότι “δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση και όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα”. Συνεπώς για τη ΝΔ δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων καθώς αυτές είναι δεδομένες. Ο αγώνας όμως για ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή δεν είναι μάταιος. Αυτή ακριβώς εξάλλου είναι η θεμελιώδης διαφορά της προοδευτικής από την συντηρητική παράταξη. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η συνεχής προσπάθεια άρσης των ανισοτήτων είναι στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής, της ανανεωτικής αριστεράς, της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

 

Το δικό μας στίγμα

Δεν αξίζει, στην χώρα αυτό το τεχνητό δίπολο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Για αυτό εργαζόμαστε συστηματικά για μία ισχυρή κεντροαριστερά που θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς και θα προωθήσει προοδευτικές πολιτικές προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας και όχι των ολίγων.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στήνουν μία καρικατούρα ενός δήθεν δικομματισμού με μία στείρα αντιπαράθεση, ενώ απαιτείται εθνική συνεννόηση.

Εθνική Συνεννόηση σε ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση.

Το 2017 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά μεγάλης ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος στην χώρα μας. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει να ισχυροποιηθεί ο δικός μας πόλος, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Στον πυρήνα της προοδευτικής μας πολιτικής είναι η πάλη κατά των ανισοτήτων, η προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονου κράτους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και πρόνοιας και η ενίσχυση του παραγωγικού ιστού, ο οποίος θα δημιουργεί συνθήκες αναδιανομής.

Τους μεγάλους αυτούς στόχους μπορεί να θέσει και να επιδιώξει με συνέπεια την υλοποίηση τους μόνο η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία που οφείλει να στηρίζει κάθε υγιή και ελπιδοφόρα ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα να επιδιώκει την μείωση των ανισοτήτων που δημιουργεί η ελεύθερη αγορά.

Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα πρωτίστως τους πολίτες είναι η πολιτική και προγραμματική πρόταση για το αύριο. Χρειάζεται σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα με οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ. Απαιτούνται βαθιές προοδευτικές αλλαγές και τομές παντού με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Για μια νέα προοδευτική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας μακριά από συντηρητικές πολιτικές.

Η στροφή στην υιοθέτηση των δήθεν εύκολων συνταγών του παρελθόντος, με ένα λόγο που απευθύνεται σε εσωκομματικά ακροατήρια αλλά δεν ακουμπά δυναμικές κοινωνικές ομάδες, είναι και αδιέξοδη και αντιπαραγωγική. Το ίδιο και μια διολίσθηση προς ένα άμορφο μεσαίο χώρο που αδιαφορεί για μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Γιατί το δικό μας πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα συγκροτείται μέσα από την σαφή τοποθέτηση σε τέσσερις υπαρκτές αντιθέσεις: προόδου-συντήρησης, εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού, αριστεράς-δεξιάς, ευρωπαϊσμού- αντιευρωπαϊσμού.

Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος. Οι πολίτες κουράστηκαν από τον λαϊκισμό και τις υποσχέσεις. Επιθυμούν λύσεις.

Με βαθιές προοδευτικές αλλαγές παντού με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.  Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και σύγχρονο πολιτικό λόγο. Για έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο που θα δώσει προοδευτική λύση για την διακυβέρνηση του τόπου.

Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη μας πρόκληση. Για να υπερβεί η χώρα την κρίση απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές που είναι υπέρ της πλειοψηφίας, που αφαιρούν προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβασή τους στο πελατειακό σύστημα.

Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή «μόδα», αλλά έχουν πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο και την αποδοχή της κοινωνίας, γιατί τα οφέλη από αυτές βελτιώνουν τη θέση της πλειοψηφίας των πολιτών. Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν την κρίση.

Να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες για τομές που θα αποκαταστήσουν την πίστη των πολιτών στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα, κατοχυρώνοντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία παντού.

Πρώτο ζήτημα είναι η παραγωγή νέου πλούτου, αλλά άρρηκτα συνδεδεμένη με την δίκαιη κατανομή του και τη στήριξη όσων χτυπήθηκαν από την κρίση. Σήμερα σε συνθήκες κρίσης πρέπει να πετύχουμε ένα αναπτυξιακό σοκ. Ανάπτυξη όμως αειφόρο που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Με ένα νέο υγιές παραγωγικό μοντέλο και όχι το στρεβλό καταναλωτικό μοντέλο του παρελθόντος. Με τολμηρές αλλαγές στο κράτος, στη δικαιοσύνη, στη λειτουργία της αγοράς, που ευνοούν κάθε υγιή επενδυτική πρωτοβουλία. Με ουσιαστική στήριξη της μισθωτής εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Χωρίς τις κρατικοδίαιτες λογικές και τις προνομιακές προσβάσεις του παρελθόντος. Χωρίς λογικές ασυδοσίας εις βάρος της κοινωνίας.

Με προοδευτικές λύσεις για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα μεταξύ των γενεών και ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Με μείωση και όχι αύξηση των έμμεσων άδικων φόρων.

Αυτές δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητες μίας προοδευτικής πολιτικής. Μόνο με μία τέτοια λογική μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα.

Όσοι υποστηρίζουν το να παραμείνουν όλα ως έχουν, ακόμη και όταν ορκίζονται στις αλλαγές, δεν καταλαβαίνουν πως στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνονται δυο ισχυρές αντίθετες δυνάμεις. Ένας   αριθμός συμπολιτών μας καθοδηγείται στην αντιπολίτευσή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ από έναν υπεραπλουστευτικό φανατισμό, ενώ ένας άλλος ζει ακόμα με το όνειρο της νίκης κατά των «Ευρωπαίων τοκογλύφων». Σ’ αυτό το κλίμα, για να υπερβούμε το επικίνδυνο σκηνικό που επικρατεί ανάμεσα στο μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί κατευθείαν στη ΝΔ και το αντιευρωπαϊκό ρεύμα που οδηγεί σε εθνικολαϊκιστές απαιτούνται προοδευτικές ανατροπές.

Ο κ. Τσίπρας με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ξεκαθάρισε ότι  έχει ταχθεί με τον εθνικολαϊκιστή εταίρο του κ. Καμμένο, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, εκφράζει την πατριωτική κεντροδεξιά! Χαρακτήρισε την συνεργασία μαζί του έντιμη και ειλικρινή καθώς όπως είπε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν δημιουργεί προβλήματα, εννοώντας ότι μαζί ψηφίζουν μόνο μνημόνια και μέτρα. Παρουσιάσθηκε στην ΔΕΘ  ως υπερασπιστής του Καμμένου αγνοώντας αρχές και αξίες της αριστεράς αλλά και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου κατοχυρωμένα σε όλη την Ευρώπη. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έγινε στη βάση καμίας προγραμματικής συμφωνίας αλλά μόνο για την καρέκλα της εξουσίας.

Η δική μας θέση και στάση αντιθέτως είναι σταθερή χωρίς να ετεροπροσδιοριζόμαστε. Ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης και την δυνατότητα ανέγερσης τζαμιού για την άσκηση θρησκευτικών ελευθεριών χωρίς να μπούμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κυβερνητική πλειοψηφία. Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται νόμος του κράτους λόγω της δικής μας σθεναρής στάσης.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. Το μήνυμα συνοψίζεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι λειτουργεί με κυβερνητική πλειοψηφία “α λα καρτ”. Τα μνημόνια και τα επώδυνα μέτρα ψηφίζονται με τους συγκυβερνώντες των ΑΝΕΛ αλλά για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασίζονται στις δικές μας ψήφους και στην σθεναρή μας στάση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το μήνυμα δόθηκε και ήταν σαφές.

Θα συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  ταυτοχρόνως όμως δεν θα αφήσουμε να συνεχίζονται στην χώρα μας οι ανισότητες και οι διακρίσεις εναντίον μειοψηφιών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι προοδευτικοί πολίτες δεν πρέπει να παρασυρθούν σε μία στείρα αντιπολίτευση του όχι σε όλα, στην λογική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι βασική θέση αρχής του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς που δεν μπαίνει για εμάς σε καμιά ζυγαριά με πολιτικές τακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το δικαίωμα στην επιλογή της αποτέφρωσης των νεκρών  είναι αυτονόητες προοδευτικές αλλαγές σε μία ευρωπαϊκή χώρα, αποτελούν βασικές μας θέσεις στο πλαίσιο της προάσπισης των δικαιωμάτων και είναι αυτονόητο για εμάς ότι πρέπει να τις υποστηρίξουμε εμπράκτως.

 

Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά 

Στην Δημοκρατική Αριστερά εργαζόμαστε αταλάντευτα για τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της κεντροαριστεράς που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Στοχεύουμε σε έναν ισχυρό φορέα με σύγχρονο πολιτικό λόγο και ξεκάθαρη οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, για να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας μακριά από αντιπαλότητες του παρελθόντος που δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον. Ο χώρος για να προχωρήσει μπροστά χρειάζεται ανανέωση και όχι αναπαλαίωση.

Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Αύγουστο του 2015 ήταν το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα που άνοιξε τον δρόμο της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Στο πρόσφατο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έγινε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα με προγραμματικό επαναπροσδιορισμό, νέο σύμβολο που σηματοδοτεί την υπέρβαση και χρονοδιάγραμμα ανασυγκρότησης εντός του 2017 χωρίς νέες καθυστερήσεις.

Οι προτάσεις μας είχαν και έχουν ένα στόχο, να δημιουργηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός φορέας, να υπάρξουν εγγυήσεις ενότητας για την “επόμενη ημέρα”.

Για αυτό σταθερή θέση μας ήταν να προηγηθεί της εκλογής του επικεφαλής η δημιουργία ενιαίου φορέα. Αυτό ήταν το λογικό για εμάς. Εφόσον αυτή η επιλογή δεν προκρίθηκε, προτείναμε η βάση όλης της κεντροαριστεράς να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα.  Ακόμη και σήμερα όμως δεν έχει αποσαφηνισθεί η μορφή του φορέα.

Για την μορφή του φορέα, η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκαθαρίσει την θέση της ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι θα φτιάξουμε ενιαίο κόμμα χωρίς υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση.

Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η εκλογή προέδρου ενιαίου κόμματος και όχι επικεφαλής – συντονιστή κομμάτων και κινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η εκλογή επικεφαλής από την βάση μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις αναζωογονητική διαδικασία για την προοδευτική παράταξη. Οι ανοιχτές διαδικασίες όμως δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων. Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές όταν μπορούν και εντάσσονται κάτω από μια συλλογική προσπάθεια, η οποία δεν σταματά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία  εκλογής επικεφαλής.

Η μη ύπαρξη ενιαίου κόμματος με κοινό προγραμματικό πλαίσιο είχε ως αποτέλεσμα και μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων για την θέση του επικεφαλής. Για αυτό απαιτούνται δεσμεύσεις από όλους για τον σεβασμό της βούλησης των πολιτών από τις κάλπες, για την προσπάθεια συνθέσεων μέσα σε ένα ενιαίο κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες.

Η νέα ηγεσία οφείλει να προωθήσει άμεσα την συγκρότηση ενιαίου φορέα με θεσμοθετημένες τάσεις. Να προωθήσει την ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Να προωθήσει εμπράκτως την ενότητα. Να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια συνθέσεων στον νέο φορέα με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες μακριά από ξεπερασμένα μοντέλα αρχηγοκεντρικών κομμάτων προηγούμενων δεκαετιών. Να προωθήσει την άμεση ενοποίηση, εντός του 2017, των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και  ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής ο νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα.

Η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο νέο αυτό εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη.

Τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, το ΠΟΤΑΜΙ, είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή θα μείνουν στις εξαρτήσεις από το παρελθόν ή θα αναζητήσουν νέους δρόμους για το μέλλον.

Όλο αυτό το διάστημα μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα είναι χρήσιμο και απαραίτητο να λειτουργούν τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα της ΔΗΣΥ για τις αποφάσεις.

Επίσης, είναι απολύτως αναγκαίο να ξεπερασθούν άμεσα τα οποιαδήποτε τεχνικά εμπόδια έχουν ανακύψει σχετικά με την ψηφοφορία και την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Θέση δική μας είναι ότι θα μπορούσε να γίνει και η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία εφόσον όμως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και υπάρξουν δεσμεύσεις, τόσο από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όσο και από την επιτροπή που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει συσταθεί με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων, των κομμάτων και των κινήσεων καθώς και εκπροσώπους των υποψηφίων επικεφαλής, και είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις σε σχέση με τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα της διαδικασίας εκλογής. Ο χώρος ανασυγκροτείται μακριά από αρχηγοκεντρικά μοντέλα ξεπερασμένων δεκαετιών και συνεπώς δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις να περάσουν σε “συμβούλιο υποψήφιων αρχηγών”.

Οι πολίτες σήμερα δεν κατανοούν τις ατέρμονες διαδικαστικές συζητήσεις και απαιτούν λύσεις στα πολυσύνθετα προβλήματα της χώρας που η κεντροαριστερά μπορεί να προσφέρει. Για αυτό, με βάση και τις νέες εξελίξεις, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει χρονική καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία, με αυτονόητη προϋπόθεση την διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των καλπών.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα είναι μπροστά μας και δεν μπορεί παρά η κεντροαριστερά να είναι εγκαίρως έτοιμη χωρίς να αναλώνεται επί μακρόν σε εσωτερικές διαδικασίες με δεδομένο μάλιστα ότι θα ακολουθήσει και το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα.

Στην περίοδο αυτή πρέπει να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις τόσο για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα όσο και για τα οργανωτικά και την μορφή του φορέα. Το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να παρουσιαστούν από όλους ξεκάθαρες πολιτικές και προγραμματικές θέσεις όπως και σαφώς διατυπωμένες θέσεις για τον φορέα.

Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει ψήφο κατά συνείδηση των μελών και φίλων της με βάση το πλαίσιο και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της παρούσας απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Η ΔΗΜΑΡ είναι απόλυτα προσηλωμένη στην προοπτική ενός μεγάλου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα απέναντι τόσο στις αδιέξοδες πολιτικές και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον συντηρητισμό της ΝΔ, για να σπάσουμε τους φραγμούς και να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα δίνοντας προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Μπορεί να υπάρχουν ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά είναι στο χέρι μας οι διεργασίες στην κεντροαριστερά να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό προοδευτικό φορέα που θα συμβάλλει στην αλλαγή των συσχετισμών και σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.